• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    na turka lidi melou kafe na prach, takze se extrahuje hodne rychle. nadrt cajove listky v hmozdiri, zalej vodou a nech odstat: to nevypijes. frenchpress je vymyslenej na pomerne hrube mlety fazole, proto neco okolo 4 minut a NE VIC.
    samozrejme clovek si zvykne na vsechno.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    DAVE_PAGE: ...predevsim v pohodli a cisteho odfiltrovani logru. Muj prvni krok uteku od ceskeho turka vedl pres cajove sitko.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    KOOTCHA: French press x ceskej turek : pokud znas princip FP, tak je to snad jasne. Vzdy jde o cas extrakce te kavy. Pokud ten FP nestlacis po nejaklych 4 minutach a neprelejes to vylouhovany kafe do hrnku, tak se ti v tom taky udela horkej hnusnej ceskej turek.
    Takze rozdil v ceskym turku, kterej si prelejes "opatrne" do hrnku a FP je predevsim v pohodli.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    přijde mi, že lidi už jsou zhovadilí.Kupvat si nějakej french press za 5ti klíště minimálně jen kvůli tomu, že odcedim sediment mi přijde vážně do nebe volající :).Jakej je rozdíl v tom, když si udělám turka (prostě nějaký ty český vymáchaný fusekle v půllitru) a přeliju ho opatrně do jinýho hrnku bez logru?
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    zpětně ještě ad ta (jako obyvkle dost přitažená) reportáž z "pekla na talíři"...Jak moc je nereálný, že v ochranný atmosféře vydrží namletý kafe víc, jak cca 14 dní.

    Já sem celkem překvapenej ze zdejších soudů alá lepší žádnej, než levnej automat na presso.Máte k tomu někdo nějaký faktický poznámky?Nějaký důvody proč tomu tak je?kromě čerstvě mletýho kafe teda...Leta jsem pil v práci z Delonghi kávovaru asi za 30t několik kafí denně, teď piju z nějakýho Zelmeru za 2ku a ten rozdíl rozhodně neodpovídá rozdílu v ceně.

    a třetí dotaz.Jak je to s agresivitou logru v žaludku?Neusazuje se spíš ve střevech?Nějak jsem nepochopil french press, kterej mi nepřipadá rozdílnej od klasickýho turka a argumenty s logrem mi připadaj lichý.Sám si nepochutnám líp na ničem jinym, než tureckym kafi z Djezvy.S tim souvisí další dotaz:

    proč je turecký kafe tak výrazně jiný?Kardamon je třeba hodně cejtit v alžírskym/izrealskym/syrskym kafi, ale třeba v turecku mi přišlo chuťově jiný.Spíš shodný s balkánem.Je to jen jinym poměrem kardamonu vůči kafi?Neni nikde na obalech psanej... Dík :)
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    dneska v lokalbloku na addělu hnusný kafe za 40,- (lavazza) servírka mi nebyla ochotná donýst kohoutkovku (ani decku) hm. to už se mi dlouho nestalo.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DAVE_PAGE: Bylo udělané dobře, chuťově nadprůměr. Tzn. dobrý, ne špička. Nezeptala jsem se, jakou směs používají.

    Překvapilo mě, že se dobrá káva najde v díře za Prahou. Na jídlo bych si tu restauraci nevybrala, jela sem okolo z pracovní cesty a to kafe přišlo vhod.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    MAR_TINA: A bylo dobre? Ja uz nekolikrat narazil na podobne upozornovani, pripadne v napojovem listku bylo varovani, ze delaji jen male espresso. A vysledkem byl za 5 sekund prostriknutej naprstek s hnusnym hnusem.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Narazila jsem na opravdové espresso. V Jílovišti!!! Restaurace a cukrárna Pod lesem, Jíloviště 31.

    A číšník se mě 3x ptal, jestli fakt chci to malinký, že oni ho dělají jak se má a to je jinak, než jinde :)
    FONTAN
    FONTAN --- ---
    ... ale rozhodne nejezdete na colours of ostrava... tamni kombinace "piva" ostravar a straslive zpraseneho "julius-mainla" mi nekolikrat vehnala slzy do oci; aneb nekonecny pribeh o tom, jak dopadne "expreso pikolo" s dobou extrakce asi 3 vteriny (bohuzel jsem nenasel dost sil poslat je do patricnych mezi, ci alespon na terezky kurz...)
    ADAM
    ADAM --- ---
    dostali jste někdy ve stánku na fesťáku vynikající kafe? jestli ne, tak jeďte na slot.art.pl



    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    TABBY: pecka, nicméně já bych asi cukr přidával do směsi až jako poslední, respektive po tom, co ukončím louhování kávovejch zrn.
    CHESUS
    CHESUS --- ---
    TEEAK:
    ZUZKAOU:

    velkej nesmysl s tou cokoladou. obsahuje theobromin a theofylin, oboji alkaloidy velice pribuzne kofeinu jak strukturou tak ucinkama.
    TABBY
    TABBY --- ---
    Pokud by mel nekdo chut udelat si kavovou zmrzlinu...

    Řekla kráva krávě.. | Tři kopečky
    http://blog.trikopecky.cz/2012-07-11-rekla-krava-krave/
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    ZUZKAOU: aha, v tom případě jsem trubka a pochopila jsem to úplně obráceně ..
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    LIESKOVEC: já bych doporučila hodně pít vodu, to nemůže uškodit ničemu :) a osvědčilo se mi při předávkování kofeinem (což může být i Tvůj případ) pít magnezii (nebo si dát tabletu magnesia), pomáhá proti křečím, které mohou přijít.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TEEAK: No ne. Vzpomeň na Byl jednou jeden život (naprosto geniální učebnice biologie lidského těla). Krvinky normálně nosí kyslík a kysličník uhličitý, ostatní tak nějak plave mezi nima. Kdy by se vázal na krvinky, tak by jaksi poněkud tělo přidušoval - podobně jako když se nadýcháš oxidu uhelnatého.

    Kofein se v krvi dostane na místa, kde jsou adenosinové receptory, na které se umí navázat. Ty jsou v nervové soustavě, ale i třeba v plicích a nebo v srdci a tím že se naváže, tak spustí reakci při které se tělo připravuje na náročný výkon (mimo jiné k tomu potřebuješ aktivovat sypmatikální nervy). No a to sebou nese i rychlejší spalování cukru. A pokud je hladina cukru v krvi vysoká, protože jsem si zrovna dala něco sladkého, tak se té energie pochopitelně vyrobí víc, než kdyby tam nebyla.

    U čokolády by mohl zabírat ten tuk (na jeho trávení potřebuješ aktivovat parasymaticus - něco jako zpomalovací nervový systém, který neutralizuje sympaticus.) Ale je lepší dát si něco bez toho cukru - tedy přestat v přetopeném organismu přikládat další polínka.

    http://www.wikiskripta.eu/index.php/Vegetativn%C3%AD_nervov%C3%A1_soustava_(fyziologie)
    http://www.news-medical.net/health/Caffeine-Pharmacology.aspx

    Podle toho článku nemá specifické antidotum.

    Tady je zajímavej článek v češtině (byť teda ne úplně k věci, ale o metabolismus cukru a kávy tam taky jde)
    http://www.osel.cz/index.php?clanek=4155
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    ZUZKAOU: jde tam o ty vazby, jak říkám chemicky nejsem úplně zběhlá, ale z toho co mi utkvělo. na krvinky se navazuje cukr - tudíž se nemá kam navázat kofein .. ergo se ho do oběhu dostane méně (nebo spíš pomaleji). ale úplně klidně je možný, že to funguje naprosto obráceně jak říkáš ty :-) u mě to ale takhle zabírá .. čili to propaguju :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TEEAK: no já ti nevím, imho se dortík dává pro vyšší efekt kofeinu, protože cukr. (stejně jako jsou cukrem nacpané energetické drinky a kola.) A kombinuje se to jako dezert, protože je potřeba přebít útlum po obědě (na trávení se pouští "mód odpočinek" - tedy parasympaticus)

    A ta čokoláda, kde je pořád trocha kofeinu (teobromin) a cukry mi nepřijde jako dobrý nápad.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam