• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DYSTOPIK: pokud chce do tebe máma investovat ty prachy, nebraň se :) ale ať ti pořídí třeba chemex se sadou filtrů, vacpot nebo koneckonců třeba aeropres. Jsou to samy o sobě hezké předměty a dá se s nimi v domácím prostředí pěkně "experimentovat" (káva, teplota, čas extrakce apod.). kapsle fakt nebrat.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    QUANTI: ja kapsle taky nepiju... a to ani od své drahé matky. espresso udělané za 7 sekund se samo o sobě podezřelé. nicméně jí to stačí a o to víc pak chrochtá nad pořádně udělaným latéčkem z výběrové kávy a plnotučného mléka, když přijede na návštěvu.

    pravdou je, že každý má ten optimální limit někde jinde a je to zřejmě čistě jeho rozhodnutí a je to naprosto v pořádku. ať si turkaři zalívají svoje turky, kapslaři cvakají kapsle... koneckonců to, že jsem se rozhodl objednávat si kafe z Anglie, Švédska, Dánska apod. a dělat si ho na profi stroji, je vlastně taky jen moje rozhodnutí, které s sebou nese dost obětí, zejména časových a finančních - ale stojí mi to za to :)
    NTR23
    NTR23 --- ---
    Mám tu pro vás jeden přírodní úkaz. Nesmrtelnou kávu. Ale asi se něco cestou pokazilo. Už dnes smrdí jako peklo. Jak to vůbec obchoďák může přinést. A takovouhle kávu pak pijeme ve firmách. Nákupčí objedná, obchoďák donese a hosty bolí žaludky.

    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    SPYYDY: Imo, tlak + teplota v tom werku je řízená procesorem= nikdo to nebude řešit, pokud z toho aspoň něco teče. Imo si asertivně vynuť si výměnu přístroje.
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    MILAZAJICEK: jsou tam jen dvě varianty - 8 a 12g. Ale to je stejně jedno, i přes tu 12g dávku jde voda strašně rychle..

    No nic, nebudu asi truchlit nad tim, že nikdo nepotvrdil mou teorii a budu si místo espressa dělat aeropress, jako jsem to dělal doposud.)
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    SPYYDY: Netuším jak by se dal sníží ten tlak. Já mam takovej micro pakovej LaPavonni a ten na patnáct baru vyrábí slušný espresso . Nemůžeš řídit množství kafe?
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    jak už uvedl míla - může to bejt blbym rozvrstvenim kafe v gasketu
    taky to může bejt nedostačujícím množstvím kafe na jednu dávku
    a pak nedostatečnym tampem

    von ten vysokej tlak naopak zvyšuje riziko "channelingu" (nevim, jak česky, asi kanálování) což ve výsledku většinou vede k hnusnýmu, řídkýmu a rychle vyprcnutýmu kafi bez cremy.
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    MILAZAJICEK: zkoušel jsem všechny možný stupně namletí, věř.) Rozdíl byl znatelnej, ale nedělo se nic, co by dělalo z toho výluhu presso. Jsem přesvědčenej, že jestli by něco pomohlo, je to snížení doby extrakce snížením pracovního tlaku, ale možná, že ani to by nic moc neudělalo.
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    SPYYDY: tak pak to mas namlety moc jemne ta voda si najde jen cestičku kterou teče a místo espressa mas nechutnej výluh.
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    MILAZAJICEK: mlýnek mele fakt najemno, v šálku jsou i prachový částice. Soudě podle odpadu mi přijde, že je dávka i docela dobře stlačená..
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    SPYYDY: To tlakem nenapravis, problem je ten mlynek.
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    Nemáte někdo zkušenost s úpravou pracovního tlaku u nějakýho automatickýho pressovače?
    Máme doma Siemens TK52001, kterej extrahuje pod 15 barama a "kafe" vyteče po cca 10 vteřinách ( teď nevim, ale 35ml asi ještě výrazně dřív). Kafe tvoří spíš vodová a připálená tekutina bez výraznější crémy.
    Říkal jsem si, že snížení na cca 9 bar by s tim mohlo třeba něco zajímavýho udělat, ale i když jsem říkal, že s koncem záruky počítám, v autorizovanejch servisech se na to moc netvářili.
    Ten siemens má vlastní mlejnek s nastavitelnou hrubostí, ani nejjemnější hrubost ale dobu extrakce výrazně neprodlužuje..
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    The Coffee Blood Pressure Connection - Caffeine and High Blood Pressure - Tea and Blood Pressure
    http://highbloodpressure.about.com/od/prevention/a/caffeine.htm
    VALOR
    VALOR --- ---
    ZUZKAOU: to bohužel nemůžu žena to viděla ve zprávách a hlásila mi to jako super zprávu že můžu pít kafe. Nějak se mi tomu nechce věřit
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VALOR: mohl bys prosím dodat zdroj - tedy alespoň abstrakt té studie, ne článek na serveru typu novinky?
    VALOR
    VALOR --- ---
    Co si myslíte o tom novém objevu že kafe neškodí lidem s dlouhodobě zvýšeným tlakem?
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    Mnoho lidí má zakrnělý nebo poškozený chuťový buňky ( nic proti nikomu). Spousta sraček všeho druhu se prodávaj ( daj prodat) výhradně v Čr nebo ve 3. světě. I v nezapadlejší vesnici v Chorvatsku nebo Řecku maj v hospodě profesionální presovač, páč lógr zalitej vodou nebo chemky typu instant/xin1 nikdo nekupuje. To samý je s alkoholem/ zmrzlinami/ cukrovinkami aj. potravinami.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    JAKOUBEK: mně kafe z kapslí krutě nechutná a navíc je člověk vydaný napospas jedinému výrobci. Měla jsem léta obyč pákový přístroj a popravdě jsem z něj měla výsledný produkt radši než z profimašin v práci - a i teď, když mi máma udělá presso z tejden otevřený plechovky Illy v Krupsu za tři tisíce, tak mi chutná víc. Asi jsem hříčka přírody.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    VECTOR: ano. definice mluví o tlaku, době extrakce a _teplotě_.
    s ohledem na to, že to má malej bojler bude u toho xindlu pravděpodobně divoce cestovat teplota během extrakce a i udržet počáteční teplotu extrakce při víc šálcích bude pravděpodobně kumšt (je to trochu kumšt i u tý Gaggie).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam