• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    TYDLYDAA
    TYDLYDAA --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BLACK_ONYX: dyť před chvílí jely mlýnky.
    A vůbec pořiďte si vacpoty! Bodum Santos z německa vyjde okolo tisícovky, dá se použít na sporáku a odebráním přebytečné vody se dá krásně vařit i jednoporcovka.

    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DESTINYX: ZUZKAOU: Myslím, že to už se to tu řešilo ne? Vacuum pot a bialetti se diametrálně liší hned v několika bodech. Vypíchnul bych ten nejzásadnější... v Bialetti konvičce teče voda nahoru a u vacuum potu dolu .)

    Krom toho je rozdíl třeba v teplotě a množství vody vstupující do reakce, množství kávy a hrubost jejího mletí, a v neposlední řadě v době extrakce. Ve finále i připravená káva chutná odlišně.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    a vůbec, zalozte si moka bia...klub. je to dost monotematicke tady:)
    DESTINYX
    DESTINYX --- ---
    ZUZKAOU: V zásadě úplně stejný princip tlaku jako ve Vac Potu, akorát se káva nevrací zpět do spodní nádoby.
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    NTR23: Přesně tak (:

    ZUZKAOU: Kdyby pára kondenzovala až v kávě, dost možná na tuty by jí spálila..

    U jednoho takovýho menšího švýcarskýho kávovaru se nám stávalo, že přetápěl kotlík a když vlítla vroucí voda s párou do presovací jednotky, udělalo to něco velmi nepěkného..Pít sem se to bál a ani to nevonělo moc kávou..To jen pro příklad.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    ideální je voda o pokojový teplotě či chladná.
    někdo preferuje rychlé přivedení k varu, já osobně dávám perkolátor (bialettiho konvička) na plynový sporák na nejmenší hořák a ten pouštím jen o trochu více, než je minimum. trvá pak většinou 3-4 minuty, než se vše dostatečně ohřeje a v nádobě vytvoří dostatečný tlak k tomu, aby započala extrakce - během ní je možný trochu přidat kotel, ale to nedělám, bo mě nebaví se s tím camrat. většinou všechno nateče do nádoby během půl minuty a je vhodný sejmout konvičku z plynu již při prvním "chrochtání", pak se totiž může stát i to, že se skrze puk proženě příliš horká voda (ostatně to, co teče ke konci, má tendenci bejt přepálený).

    mimochodem pobřežní hlídkové v italské anconě to taky extrahujou na plynu při dost mírnym plameni (nachomejtnuli jsme se u toho o prázdninách s Madlenkou a byla nám mimo chlazené vody nabídnuta i káva).
    NTR23
    NTR23 --- ---
    ZUZKAOU: voda. ta trubička co vede do sítka je na spodu nádoby (ve vodě). Ten tlak vznikne nad vodou a tlačí hladinu v nádobě dolů a ta trubičkou stoupá nahoru.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OPTIKUS: ale přes to kafe v bialetce jede pára, ne voda, ne?
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    OPTIKUS: Ja kdyz, tak pouzivam kombo plyn a rozehrata voda, nebot moje uvaha je takova, ze kdyz se voda na plynu jeste dobu ohriva, tak postupne zahriva kavu, ktera je uz pred extrakci tepla a ma tedy vetsi tendenci se spalit...
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    Zuzkaou: neni, jde o obycejnou fyziku..Dokud neni dostatecny tlak voda se nahoru nezene..Predehratej a rozpalenej tal na plynu je to same jako el.plotynka.. Jestli nahodou nehraje roli ta vlazna a predehrata voda?
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    MOMENT: druhy pokus = ohrata voda z 20º na 100º za nekolik skund? se mi nejak nezda, po zkusenostech s el. plotynkama...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hele a není v té bialetce náhodou ventil, který tu páru pustí až při určitém tlaku? A že teda podle síly tepla, které je do toho pouštěné to nastane dřív a nebo později, ale při konstatním tlaku?
    KURE
    KURE --- ---
    MOMENT: aniž bych zpochybňoval pokus, je to zvláštní když nejmenší ploténky na běžnym plynovym sporáku jsou přes 1kW.
    možná by pomohlo dát na ten plyn kovovou destičku, a tu rozpálit předem
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    Udelali jsme par pokusu s hlinikovou klasickou konvickou dvousalkovou, espresso smesi od bonanza coffee roasters. mleli jsme postupne z hrubsiho zrna na jemnejsi, pechovali kosik tak akorat, aby po extrakci vypadl fesny puk, vodu predehrali v rychlovarne konvici a hodili to vsechno na plynovej sporak.
    no a vysledek nic moc.

    ma domnenka:
    voda se dotkne kavy teprve v momente, kdy ma voda teplotu okolo 100°C, coz je pro kavu moc, i proto kavy do kosiku napechovat dost, protoze vytvarime odpor, ktery prutok vody zpomali a voda se stihne ochladit.
    ten plynovej sporak vytvari na tenhle proces malo tepla, takze voda ma mensi tlak (voda se zacne varit pozvolna a ne dostatecne prudce), takze kdyz namelu kafe jemneji, voda nedokaze ani poradne protect; musim namlejt hrubeji a to uz neni ono: vysledny napoj vodovy, crema ridka.

    Druha cast pokusu s malou externi el. plotynkou 450W
    tahle plotynka nema termostat: zapnes a jede. 450W zene do plochy o prumeru 8,5 cm. nemam laserovej teplomer, takze nevim, na kolik °C se rozehreje, ale ja cekam, az proste zrudne.
    mlynek jsem postupne posunul o x zubu na hrubost espressa a mozna i trochu vic, mnozstvi spise vetsi. do spodni casti konvicky vodu pokojove teploty a sup s tim vsim na rozpalenou plotynku. behem nekolika sekund dochazi k extrakci v kosiku a uz pomalu leze napoj nahoru. v tehle fazi je dobre celou konvicku lehce nadzvednout, aby kava tekla konzistentne.

    vysledek: napoj plne chuti, krema pevna, pomalu se oddelujice z prvotni kavove "emulze". pecka.

    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    UMIAKI: Chjo, zas ta politika minusek...
    Dávat mokka konvičku o průměru cca 7 cm na hořák po průměru cca nejméně 12 cm je prostě blbost - už jen kvůli ztrátě energie. Nerezové aspoň přesně doléhají na povrch podkladu, ale hliníkové mají dno s okrajem, který dno trochu zvedá a tvoří tak vzduchovou mezeru mezi plotnou a dnem. Uf...
    SRNECEK: Určitě naplnit kávou úplně.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    Malo kavy vadi. Normalne vodou nabyde a vytvori takovy pevny puk. Malo kavy nebude mit potrebny odpor.
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    Tudíž nevadí, pokud koupím konvičku s objemem 0,45 l, ale naplním ji vodou a kávou jako pro 250 ml...
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    SRNECEK: spodní nádobku neplnit zcela! jen těsně pod přetlakovej ventilek.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam