• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    LOBOTOMKA: mini mill (CABANNOS:) je super, na druhou stranu, pokud ho budeš mít jen jako domácí a nechceš s ním cestovat, dala bych přednost většímu Skertonovi (rychleji mele, má lepší stabilitu, a pomele víc kávy najednou)
    CABANNOS
    CABANNOS --- ---
    LOBOTOMKA:

    Ruční domácí kávomlýnek Hario Mini Mill Slim doubleshot - česká pražírna výběrové kávy
    http://www.doubleshot.cz/hario-mini-mill-slim-rucni-kavomlynek.html

    Columbie José Fredy Martinez doubleshot - česká pražírna výběrové kávy
    http://www.doubleshot.cz/colombia-jose-fredy-martinez.html
    LOBOTOMKA
    LOBOTOMKA --- ---
    aha, ok dikymoc za rady, do mlynku urco zainvestuju, poradite mi treba rovnou naky vas osvedceny??popr i osvedcenou kavu?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LOBOTOMKA: tím je i vyřešen problém, bude to vyčichlé = předem namleté kafe.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    LOBOTOMKA: nikdy prosím nevěř, když někde píšou namleto na espresso, že z toho bude dobrý kafe. a do mlýnku bych zainvestovala (vyplatí se to)
    LOBOTOMKA
    LOBOTOMKA --- ---
    MAR_TINA:Icona Eco 310
    MATESISKO: bohuzel nema mlynek, kafe jsem koupila uz namlete.predpokladala jsem, ze kdyz je to podle plechovky kava mleta na espresso, ze to bude ok
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    LUKAS87: nesouhlasím. já vždycky hostům tvrdila, že už ten název "VACUUM pot" znamená podtlak - absence vzduchu (ne přetlak - přebytek vzduchu) ;-)
    ADAM: hmm, to budou umělci ;-), ale třeba vědí víc než já
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LOBOTOMKA: kterým? Ono je druhů mnoho.
    MATESISKO
    MATESISKO --- ---
    LOBOTOMKA: Zrejme mas nastavene mleti kavy moc nahrubo
    LOBOTOMKA
    LOBOTOMKA --- ---
    VEETUHS: chci se zeptat, jaka je do toho nejhodnejsi kava? koupila jsem si Lavazzu espresso, cernou, ale to kafe je z toho hrozne vodovy, nemam s tim ztim moc zkusenost, tak se radsi ptam, diky za odpoved:)
    ADAM
    ADAM --- ---
    LUKAS87: nezkazim, clever dripper mam doma. pokud bych se tam ještě někdy ocitnul, tak si tu hrubost mletí pohlídím a kdyžtak je to nechám udělat z espresovýho mlýnku. dejte vědět, kdyby tam někdo někdy z vás byl.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    ADAM: jestli to bude takhle nahrubo namletý i na ten dripp, tak to snad raději vzdej, aby sis o tom nekazil mínění... :)
    ADAM
    ADAM --- ---
    TEEAK: kvárna předměstí - je to v šumperku, čili asi pro nikoho moc zajimavý.

    na to mletí jsem se ptal - prý to tak mají proto, že mletí na espresso jim proteklo filtrem na clever dripper. takže to společně pro vacuum pot a clever dripper raději "melou" takhle nahrubo. jestli se tam ještě někdy dostanu, tak zkusím ten clever.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    TEEAK: nevysává se vzduch. vodní pára uniká zespod přetlakem.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    ADAM: jestli to měli namletý jak říkáš na "čočku" tak by to museli leda rozťukat kladívkem, ale jak říká ZUZKAOU: , tak mletí lehce jemnější než french press, doba extrakce kávy (cca 1 minuta), a voda v horní baňce bublá, protože se ze spodní baňky vysává vzduch (podtlak - vacuum ;-), aby nebublala, tak se většinou voda nahoře (těsně před vhozením kávy) lehce protočí "dřevěným pádýlkem", tím se pak i káva líp ponoří do vody ... kde ti to tak pohaněli, smím-li se ptát? (klidně do pošty)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    ADAM: káva namletá moc nahrubo, no.
    ADAM
    ADAM --- ---
    LUKAS87: no, bylo to strašný.
    slabý, řídký. obarená voda (to přičítám tomu superhrubému namletí)
    + to málo chuťi, která tam bylo, byla byla spíš NEchuť - jakoby se tam vylouhovalo, to špatné z té kávy.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ADAM: melu ji na o trochu jemněji, než na french press a voda bublá, nikoliv varem (mívá mezi 80-90 stupni - teda v mém velkém vacpotu), ale tím jak tam lezou vzduchové bubliny zespod.

    Výsledné kafe je jemnější, než třeba to samé kafe z frenchpressu. Dávkuji u obou způsobů 7g na deci.

    Jinak jsem dnes spatřila (naštěství velmi z dálky) velmi tvořilkovskou metodu servírování latéčka.

    Do sklenice se dá napěněné mléko a vedle do velkého džbánku na smetanu ta decka a půl tekutiny, co vytekla z espresovače.
    VEETUHS
    VEETUHS --- ---
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    ADAM: kdybys tu vodu dole neprve neuvařil, nevytlačí ji to nahoru. ale ani to by se asi nemělo přehnat. co já vím, tak by to nemělo bejt namletý nijak hrubě.

    v čem byla ta chuť špatná?
    ADAM
    ADAM --- ---
    dotaz na vacuum pot: ochutnal jsem v jedné oceňované kavárně.

    a mám dva dotazy: 
    - je normální, že voda tam při extraxi bublá, jakoby vaří? (zdá se mi příliš velká teplota)
    - je normální ji mít "namletou" na mega obrovskou velikost? asi jako kdyby bylo kafe strouhané na hrubém struhadle, prostě pomalu velikost čočky.

    (absolutně mi to nechutnalo, myslím, že chyba byla právě v přípravě...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam