Kdyz tu byla ta diskuse, tak prispeji take se svou troskou do mlyna ;)
Poridil jsem Hario Skerton a zde jsou zkusenosti po cca jednom mesici:
- kupoval jsem na webu Doubleshoru, nakup i dodani probehlo dle mych predstav
- kladne body za nastavitelnost hrubosti mleti; snadnou rozebiratelnost a cisteni
- zpracovani a material v pohode, plast je sice plast, ale staci a nicemu nevadi (neni to zadny tenounky kousek, ktery praske pod pohledem)
- mam sice dlane jak lopaty, ale relativne kratke prsty. diky tomu musim pri mleti drzet mlynek vetsi silou. lidem s drobnejsi rukou by to mohlo vadit (pri mnozstvi kavy na jeden salek asi ne, pri vetsim jiz ano)
- namleti 30ti g kavy pod minutu (jak je psano na webu Doubleshotu) nejspis zavisi i na pozadovane hrubosti; piju kavu tureckou/arabskou (viz nize), takze melu na prach a vychazi to na 50g za cca 4 minuty (pro namleti 30g pod minutu bych nejspis musel mlynek pripojit na vrtacku a pravdepodobne bych tim kavu jeste jednou preprazil ;))
- pri rozebirani pozor na podlozku pod ozubenym koleckem na nastaveni hrubosti mleti (na planku v navodu je vyznacena) - je vyrobena z pruhledneho plastu a snadno ji muzete ztratit
- celkove jsem spokojen a pokud nekoho neodradi neco z vyse uvedeneho, tak mohu doporucit
Pridam jeste prispevek do diskuse o tom, jak si kavu pripravovat
Netvrdim, ze muj zpusob je idealni pro vsechny, ale casem jsem se k nemu propracoval a pro sebe jej povazuji za nejvhodnejsi. Zejmena je to o tom, ze mne chutove nikdy neoslovilo presso - tim myslim espresso vyrobene zkusenym baristou z kvalitni kavy na kvalitnim pristroji (celkem chutny napoj, ale pro mne ne moc zajimave), ne nejakou sracku, co podavaji v kdejake takykavarne.
Pokud chci pouze jeden salek (kava rano a pak odchod pryc), delam si kavu klasicky v dzeve (kava + studena voda, dat na sporak, nechat trikrat zpenit, odstavit a nechat kavu chvilku sednout, prelit pres jemne sitko do hrnicku).
Pokud nikam nemusim, vyrabim si kavu ve vetsim mnozstvi. Postup je obdobny - kava + studena voda do kastrolu, dat na sporak, nechat (vetsinou jen) dvakrat zpenit, odstavit a nechat kavu sednout (cca 5 minut). Nasledne pres jemne sitko preliji do konvice, ze ktere si pak nalevam. Takto vyrobim tak na 6 salku kavy, v konvici (neco pres 100 let stara kovova cajova konvicka) vydrzi dlouho tepla, posledni salek ci dva obcas piju studeny (mi to v nicem nevadi, nekomu by mohlo) nebo si kavu prihreji.
Vyhodou tohoto zpusobu pripravy kavy je, ze nepotrebujete zadne specialni zarizeni (tim myslim i moka konvicku ;)), staci standadrni vybaveni kazde kuchyne (ja mam navic velmi malou kuchynku s pracovni plochou mensi nez ma vetsina z nas stul pod PC, a to pocitam i drez ;)). Pouze je potreba zvolit kastrol (nejspis ne z ruznych dnesnich "kosmickych" materialu), na kterem neulpivaji chute jinych pokrmu (kava s prichuti bramboracky asi nebude nic moc), nebo vyclenit jeden pouze na kavu.
V praci mam k dispozici pouze rychlovarnou konvici, takze piju klasickeho ceskeho turka. Neni to idealni, ale rozhodne lepsi nez jit na kavu do vetsiny takykavaren.
Dulezite proste je mit kvalitni surovinu.