• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    Kdyz se tu probiraji ty balirny, koukam, ze cenove je to trochu jinde nez treba coffee source, kam chodim, protoze ho mam za rohem. Je tu nekdo, kdo to dokaze porovnat kvalitativne?
    KEMPES
    KEMPES --- ---
    LUKAS87: heretik? tak to je v pohode, ja se bal oznaceni kacir ;)
    KEMPES
    KEMPES --- ---
    RAGGALADY: doporucuji vyzkouset postupne kde co a pak se rozhodnout. vyber nejchutnejsi kavy je hodne individualni. mam zkusenost, ze ruzni lide (myslim beznou populaci ne profesionalni degustatory) budou dve konkretni kavy hodnotit jako podobne i jako uplne rozdilne - zalezi na tom, ktera slozka chuti je pro tebe dulezita...
    a pokud chces nejake konkretni doporuceni, tak treba tyto dve:
    http://www.kavaprodej.cz/indonesia-kalossi/variant/500/
    http://www.kavaprodej.cz/tanzania-aa/variant/500/
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    RAGGALADY: Doporučil bych ti zastavit se tam osobně, rádi ti poradí.
    RAGGALADY
    RAGGALADY --- ---
    Zdravím, chci si koupit nějaké dva (či více) druhy kávy v Holešovicích http://www.kavaprodej.cz/
    ale nemůžu si vybrat, až tak zběhlá v těch zemích, druzích a chutích nejsem.
    Poraďte mi prosím, které by mohly být opravdu dobré a od sebe chuťově odlišné.
    Díky
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    Heretik!
    KEMPES
    KEMPES --- ---
    Kdyz tu byla ta diskuse, tak prispeji take se svou troskou do mlyna ;)

    Poridil jsem Hario Skerton a zde jsou zkusenosti po cca jednom mesici:
    - kupoval jsem na webu Doubleshoru, nakup i dodani probehlo dle mych predstav
    - kladne body za nastavitelnost hrubosti mleti; snadnou rozebiratelnost a cisteni
    - zpracovani a material v pohode, plast je sice plast, ale staci a nicemu nevadi (neni to zadny tenounky kousek, ktery praske pod pohledem)
    - mam sice dlane jak lopaty, ale relativne kratke prsty. diky tomu musim pri mleti drzet mlynek vetsi silou. lidem s drobnejsi rukou by to mohlo vadit (pri mnozstvi kavy na jeden salek asi ne, pri vetsim jiz ano)
    - namleti 30ti g kavy pod minutu (jak je psano na webu Doubleshotu) nejspis zavisi i na pozadovane hrubosti; piju kavu tureckou/arabskou (viz nize), takze melu na prach a vychazi to na 50g za cca 4 minuty (pro namleti 30g pod minutu bych nejspis musel mlynek pripojit na vrtacku a pravdepodobne bych tim kavu jeste jednou preprazil ;))
    - pri rozebirani pozor na podlozku pod ozubenym koleckem na nastaveni hrubosti mleti (na planku v navodu je vyznacena) - je vyrobena z pruhledneho plastu a snadno ji muzete ztratit
    - celkove jsem spokojen a pokud nekoho neodradi neco z vyse uvedeneho, tak mohu doporucit


    Pridam jeste prispevek do diskuse o tom, jak si kavu pripravovat

    Netvrdim, ze muj zpusob je idealni pro vsechny, ale casem jsem se k nemu propracoval a pro sebe jej povazuji za nejvhodnejsi. Zejmena je to o tom, ze mne chutove nikdy neoslovilo presso - tim myslim espresso vyrobene zkusenym baristou z kvalitni kavy na kvalitnim pristroji (celkem chutny napoj, ale pro mne ne moc zajimave), ne nejakou sracku, co podavaji v kdejake takykavarne.
    Pokud chci pouze jeden salek (kava rano a pak odchod pryc), delam si kavu klasicky v dzeve (kava + studena voda, dat na sporak, nechat trikrat zpenit, odstavit a nechat kavu chvilku sednout, prelit pres jemne sitko do hrnicku).
    Pokud nikam nemusim, vyrabim si kavu ve vetsim mnozstvi. Postup je obdobny - kava + studena voda do kastrolu, dat na sporak, nechat (vetsinou jen) dvakrat zpenit, odstavit a nechat kavu sednout (cca 5 minut). Nasledne pres jemne sitko preliji do konvice, ze ktere si pak nalevam. Takto vyrobim tak na 6 salku kavy, v konvici (neco pres 100 let stara kovova cajova konvicka) vydrzi dlouho tepla, posledni salek ci dva obcas piju studeny (mi to v nicem nevadi, nekomu by mohlo) nebo si kavu prihreji.
    Vyhodou tohoto zpusobu pripravy kavy je, ze nepotrebujete zadne specialni zarizeni (tim myslim i moka konvicku ;)), staci standadrni vybaveni kazde kuchyne (ja mam navic velmi malou kuchynku s pracovni plochou mensi nez ma vetsina z nas stul pod PC, a to pocitam i drez ;)). Pouze je potreba zvolit kastrol (nejspis ne z ruznych dnesnich "kosmickych" materialu), na kterem neulpivaji chute jinych pokrmu (kava s prichuti bramboracky asi nebude nic moc), nebo vyclenit jeden pouze na kavu.
    V praci mam k dispozici pouze rychlovarnou konvici, takze piju klasickeho ceskeho turka. Neni to idealni, ale rozhodne lepsi nez jit na kavu do vetsiny takykavaren.
    Dulezite proste je mit kvalitni surovinu.
    PRASOLET
    PRASOLET --- ---
    MOMENT: jojo. Ze zvedavosti jsem prihodil, abych vedel, za kolik se proda. No a byl jsem jediny...
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    PRASOLET: to sis poridil tu jednopaku z aukra?
    TWARR
    TWARR --- ---
    TWARR: Myslel jsem ne dve stěny, ale dablovany sejtko.
    MOIAA
    MOIAA --- ---
    Já teda frčím na moka konvičce a latté mám jako z kavárny :) Ale french press je taky dobrý. Jednu dobu jsem používala nějakou Tchibo variantu a ta byla celkem taky dobrá.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    TWARR: Tipuju, že Tescoma tvrdí, že je to "Feature not Bug"... :D
    TWARR
    TWARR --- ---
    u frenche z ikei se mi po prvnim umyti nejak ohlo sejtko a je tam doura, neprilejha ;) ale ja to mam jako nouzovku, kdyz dojdou filtry. nejakou dvoustennou variantu ala french jsem videl a burdelu to v hrnku i pri uplnym vyliti nechavalo fakt minimum.
    LUKAS87: na druhou stranu, kolega ma french z tescomy a ten je udelanej tak, ze ta nadoba pri prevraceni z drzaku vypadne. takze vzdycky, kdyz si ho od nej pucim, na to zapomenu a pri vysypavani kafe do kose, mi to vypadne cele :D
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    Nejdůležitější je (IMHO) kvalitní a jemný sítko (+ kvalitně provedený uchycení sítka). Konvice z Ikea jsou v tomhle ohledu dost průměrný, jejich sítka maj často tendenci v některejch místech nedoléhat ke stěně a nejsou mechanicky příliš odolný. Ale viděl jsem i horší. Za ty peníze nicméně ok.
    Dvojitá stěna má jedinej smysl - snížit množství tepla, jež nádoba odevzdá do okolí konvekcí a tedy zajistit konstantnější teplotu během extrakce. Netuším, jak moc velkej vliv na chuť to má, ale je to samozřejmě logická fičura a určitě to tomu neuškodí.
    JOSKA_CZ
    JOSKA_CZ --- ---
    SRNECEK: co vím, tak třeba ten z Doubleshotu je sice dražší, ale má dvojitou stěnu, což by mělo mít lepší vliv na extrakci. Osobně jedu IKEA style a jsem spokojený :)
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    TWARR: Lógr možná zůstane na dně, ale co chuť? Ne ne, zlatý frenchpres. Můj jsem koupil ve slevě za asi 100 korun a slouží bez výhrad.
    TWARR
    TWARR --- ---
    a jeste to zrecykluju, tenhle je tam dobrej ;)
    "xXEmoBettyXx [seznam.cz] dnes 21:34
    nevim jak ostatní ale u nás doma se káva dělá tak, že si v rychlovarné konvici uvaříme vodu a zalijeme již připravenou kávu v hrníčku a žádný mašinky na oddělení logru a vody fakt nepotřebujem protože to umíme pít tak aby logr zůstal naspod hrnku."
    TWARR
    TWARR --- ---
    TEEAK: jezisi, se mi vratily moje vzpominky z detstvi. kdy vzdycky rano na stole stal vlaznej caj s pytlikem pigi, cernej jak bota, hnusnej jak podrazka :D
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    Ahoj, jsou nějaké zásadní rozdíly mezi french pressem za 500 Kč a 1000 Kč? Pokud vím, tak snad materiál by měl být stejný - tj. ocel. Max. předpokládám lepší přiléhavost sítka k okrajům nádoby u dražších french pressů.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    njn, vždyť čajovej obřad x pytlíkáč ze sámošky je to samý, když si dojdeš pro ten správnej pytlíkáč :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam