• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    Rozhodně nepovažuju ten recept za ideální návod k přípravě aeropressu. Ani jsem ho pořádně neviděl, jen jsem ho v rychlosti našel a nahodil, protože ze tvýho příspěvku to na mě působilo, že ho nepoužíváš nebo ti neni znám..
    Inverted metoda podle mě umožňuje takřka dokonalou kontrolu nad časem extrakce. Jestli máš pocit, že ti to při tlačení protéká moc rychle a přicházíš o nějaký vlastnosti výslednýho produktu, prodluž dobu extrakce před otočením. Osobně se nedomnívám, že tlakem při tlačení dostáváš z kafe až tak jiný chutě než samotnou extrakcí před otočením, tzn. asi bych to kompenzoval tímto..
    Nějaký mikročástice mi projdou, asi mě to holt nerozčiluje jako tebe..

    No každopádně mi tam ty díry taky trochu vadí, prostě tam ale jsou.. Tipuju, že kdyby tam nebyly, musel bys vynaložit mnohem větší tlak pro průchod vody kafem a musel bys v podstatě po celou dobu extrakce tlačit, abys stihl proces dokončit v nějaké rozumné době. (obzvláště pokud meleš tak najemno, že máš v kávě "moc" - relativní pojem- mikročástic).
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    SPYYDY: Tak nevim, používám invertovanou metodu už tři měsíce, přibližně dva až třikrát denně doma, někdy i víc, když mám šichtu v kavárně, a nepřijde mi, že by to cokoliv řešilo. Jakože chápu, že to řeší protékání při klasický metodě, o té už jsem v podstatě zapomněl, že vůbec existuje ještě. Ale protéká to při tlačení, prostě to neni filtrovaný a taky ve skleničce vždycky zbyde trocha mikroskopickejch kousků, který by ale přes filtr určitě neprošly a kterých se proto musím zbavit dodatečným přeléváním a špiněním nádobí zbytečně. Jestli tlačím moc rychle nevím, střídám to, podle konkrétního receptu, když je předepsáno tlačit 10 vteřin, tak se to holt snažim dodržet, když 15 tak taky žejo. Jinak ten recept v tom tebou postovanym videu je teda strašně vzdálenej tomu, jak to chutná nejvíc mně. Dělaj 16 gramů na 220ml a louhujou 2 minuty, jestli jsem to správně pochopil. Pro mě většina káv co piju nejlépe chutná při použití 18 gramů na 180-200ml, navíc prvních deset vteřin nechávám vzkypět a pak míchám na dvě otočky míchátkem a louhuju už jen dalších 30. Tedy dohromady 40 vteřin se všim všudy. Když slyším ten zvuk bublinek na konci, tak to nenechávám ležet jako na tom videu na skleničce/dekanteru, ale rovnou to direktuju do dřezu/moře. Tenhle recept na mě, nezlob se, působí přinejmenším dost neprofesionálně. Popisek "hot water" není zrovna úplně "telling", nebo je podle nich jedno, jestli použiju 99 stupňů nebo 50? Ze zkušenosti můžu říct, že rozdíl už několika stupňů dělá občas divy. A abych teda nebyl jako ti týpci z videa, prozradím, že k tomu receptu, co jsem uvedl, používám většinou 85.
    Každopádně díky SPYYDY za snahu poradit.
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    SNORRY: A pokud ti to teče po stranách, tlačíš podle mě moc rychle..
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    SNORRY: Já bych řekl, že bez těch děr by se člověk hrozně nadřel, aby vodu skrz kafe vůbec protlačil..
    Řeší to inverzní metoda, kdy si otočíš aeropress a tlačíš vodu přes filtr až po době, jakou uznáš za vhodnou a nic ti po dobu extrakce neprotéká..
    Viz např.:
    Inverted Aeropress Method No.2 - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=bzb6HcCVbYk
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    SPYYDY: Když už jsme u toho aeropressu, jak řešíte to, že standartně dodávaný filtr pokryje tak akorát dno sítka, ale vzhledem k tomu, že to sítko má (z pro mě naprosto nepochopitelnýho důvodu) díry i na stranách, tak spousta (v důsledku bych řekl že tak kolem 20 peocent) kafe proteče nepřefiltovaná po stranách. Zároveň si myslim, že tyhle díry můžou i za to, že občas kafe začne téci i po stranách skleničky, kterou na to používám. Nějaký rady, triky?
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    Teď jsem přišel na docela vtipnou věc:
    Kontext - nechávám si dělat vlastní tamper "na míru", spodek mi dělal známý na soustruhu (nakonec jsem zvolil euro konvex) a madlo mi udělá kamarád truhlář (nenašel jsem technickej nákres dle mých představ, tak jsem to musel ještě bastlit s kamarádem v CADu)
    Pointa - protože má teď tamper u sebe truhlář, hledal jsem za něj dočasnou náhradu a na 58mm misku do Gaggia (a předpokládám další misky) se skvěle osvědčila pístová část od Aeropressu! Sedne tam skoro líp než můj 58,1mm tamper (mohl by být větší) a docela dobře se drží..
    Tak kdo není estét a nepotřebuje mít další hezký doplněk do výbavy, myslím, že může v pohodě tamper aeropressem nahradit :)
    DOGGY
    DOGGY --- ---
    LUKAS87: spis koupim za svy 100 g neceho dobryho a uvidi se,dik za radu
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    DOGGY: Tak do toho kilovku nějaký kvalitnější směsi na espresso kup, uvidíš.
    Jestli ale na tom nejde moc nic nastavit, tak si od toho příliš neslibuj. Navíc se snahou o velkou dávku a silný stlačení, popřípadě odpovídající tlak, ty mašiny víc opotřebovávaj...
    DOGGY
    DOGGY --- ---
    DOGGY: anyone? ..
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SRNECEK: používat termosky na šroub, který jde umýt, ne na ti zacvakávací věc? Jinak překapávače mají termostat a ohřívadlo kávy, ovšem postupem času se mění chuť.
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    Nemáte někdo doporučení na nádobu, v které přes den uchovávat již hotovou kávu? Bohužel u termosek mi vždy po krátké době "načuchne" těsnění a nelze se zápachu zbavit...
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    Najdi si dobré zrno | Pražírny.EU
    http://www.prazirny.eu/
    CHESUS
    CHESUS --- ---
    slusnej utrejch :-D
    Státní zemědělská a potravinářská inspekce | Inspekce zakázala instantní kávu s nepovolenou složkou na podporu erekce
    http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?docid=1050874&docType=ART&nid=11343
    DOGGY
    DOGGY --- ---
    zdravim, v nove praci mame tuhle masinku http://www.swissstore.cz/kavovar-jura-impressa-f50-classic
    pujde z toho vymacknout neco rozumnyho s dobrou kavou? ja jak to nema paku,tak tomu moc neverim,tady jsou zvykli kupovat zrnkovou kavu tchibo, spotreba cca kilo na 1-2 tydny. me to teda moc nejede, mozna by byla i ochota ke zmene,otazkou je, jestli by to bylo co k cemu, aby z toho i s nejakou dobrotou netekla brecka.

    also, muzete mi nekdo vysvetlit,jak je to s tim tlakem? tyhlety kavovary ho maji vetsi nez klasicke velke ,je to tak (v tomhle pripadne 15 oproti klasickym 9)? (staci klidne odkaz na nejaky zdroj/wiki).diky.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    AOTEAROA: tak to taky dělám. A někdy to jenom vypláchnu vodou.
    LIBANON
    LIBANON --- ---
    AOTEAROA: vyplachuju horkou vodou hned po uvareni, cas odcasu pak jeste vytru papirovym kapesnikem. Patina zvyraznuje kyselost, podle mych zkusenosti.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    Je to už tolik let zpátky, kdy tady tohle vysvětloval ERNEST_GASKIN, že si to nikdo nepamatuje? :)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    no tak to vidíte. neshodnete se, stejně jako se neshodly rady na netu, proto jsem se sem přišla zeptat, protože jsem dřív pořád četla "nedrhnout" a teď jsem na piccolo neexistuje zahlédla "patinu nenechávat!". já tu svou hliníkovou konvičku vždycky důkladně opláchnu a prstama ji umyju, ale netrápím se nějak vyloženě extrémně s těmi nejmenšími zářezy ani to nedrhnu houbičkou nebo jarem. takže je čistá, v hubičce trošku nahnědlá od kávy, tam se dá blbě dostat, ale zajímalo mě zda zvýšit či snížit intenzitu mytí :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam