• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    TARMAQ: zrovna dneska jsem s tim taky bojoval (v poledne konecne prisel aeropress :) luxus) zkousel jsem to zubama, nehtama, vzyvanim temnych bozstev a nakonec jsem to tak do pulky rozstrihnul...
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    TARMAQ: Jak to otevřeš je vcelku jedno, hlavně si to přesyp do nějaké vzduchotěsné nádoby, jinak ti to zvětrá.
    TARMAQ
    TARMAQ --- ---
    zdravim, koupil jsem si poprve kavu od doubleshotu, je nejaky zpusob jak to baleni otevrit, nebo to mam proste nejak ustrihnout? sorry za OT
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LUKAS87: To se mi stávalo taky. Kdysi dávno jsme pila jen rozpustnou (v dobách, kdy jsem znala jen možnosti turek nebo rozpustná) s hromadou mlíka a stejně se mi čas od času stávalo, že jsem musela kafe na dva měsíce vynechat, jak mě bolel žaludek.
    Omluvou mi budiž, že jsme to pila na nízký tlak.
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    SATAI: Jak jsem psal, kapsle jsem ochutnal asi třikrát nebo čtyřikrát. Myslím, že jedna z těch příležitostí bylo to nespresso, propagovali to alze ještě než tam byl Doubleshot, ale jistej si tim nejsem. Snažil jsem se ale předevšim rozumovat, jak píšeš, o kapslích obecně.
    VECTOR: Vyjadřoval jsem se pouze o kapslích, espressu a filtrové kávě obecně. Džezvy ani ice dripping ani Boha jsem nezmiňoval pokud vím. Šlo především o porovnání ceny a jakési inherentní "kvality" (surovin ve smyslu čerstvost, pravost, prospěšnost pro tvé tělo atd...).
    O co jsem se tady snažil bylo naznačit, že z mého pohledu existují levnější a lepší způsoby, jak kávu pít. Ne každý o nich musí vědět, když jsem přijde s dotazem, který kapsle kupovat. Stejně tak ne každému bude chutnat na první ochutnání kvalitní filtrovaná výběrová káva. To ovšem neznamená, že by měl na to konto začít pít instantní/kapslovou kávu, která mu chutná hned na první ochutnání. Vždyť pivo, olivy, víno a tak dále taky naprosté většině z nás nechutnaly na první ochutnání. Já taky dlouho neměl rád "kyselá" espressa, než jsem se k nim tak nějak přirozeně propil. A zkrátka už jen to, že existují miliony lidí (celé instituce, kde jde lidem o to tu kulturu pití kávy rozvíjet), kteří v tom "kyselém" smysl vidí a z různých důvodů mají kritický náhled (a argumenty) třeba na instantní kávu a obráceně instanťáci o těch druhých tak maximálně říkají, že jsou snobi, a za sebou mají místo těch institucí (zde se dle mého nabízí paralela s občanskou společností, ty instituce vznikají zdola, ale to je jen taková má snová spekulace) akorát korporace, který to instantní kafe vyrábí. Mě to prostě přijde líto, když lidi činěj takovýhle rozhodnutí a snažim s tim něco dělat.
    SATAI
    SATAI --- ---
    SNORRY: Ciste pro informaci: nespresso jsi nekdy ochutnal nebo teoreticky rozumujes v intenci "kapsle jako kapsle"?
    MAUGLI
    MAUGLI --- ---
    LUKAS87: Jen pro info - i nejlevnejsi kavovar od Nespressa pracuje s 19 bar a jedna kapsle vychazi na 10-15Kc. To jen tak na okraj.
    Kazdopadne souhlas s SNORRY uz se to zvrhava v neco co sem nepatri. Osobne mi ta diskuze hodne pomohla a v podstate diky ni jsem se rozhodl pro Nespresso, takze vsem prispivajicim jeste jdnou dekuju :-)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    Google pls

    Gaggia New Espresso Dose

    Když si koupim kafe z Balíren, tak mě vyjde kilovka na 240 Kč. Na jeden singlšot (7 g) stojí tedy samotná surovina 1,68 Kč. Přičemž na tebe sice budou koukat divně, ale i čtvrtkilovku nebo 100 g kafe ti prodaj. To se dá rozdělit do víc pytlíčků a fouknout do mrazáku, kde to pak vydrží i několik měsíců prakticky suprčerstvý (každý pytlíček po rozmrazení a otevření však již znovu nezmrazovat). Zip plastové sáčky v balení po 100 ks taky nejsou drahé, řádově kolem 50 Kč. Raději ani nechci vědět, kolik stojí kapsle, ale mám takový blbý tušení, že to bude asi tak desetkrát tolik za nesrovnatelně míň kvalitní a míň čerstvou surovinu.
    Jistě, vstupní náklady na normální kávovar jsou trochu vyšší (i když upřímně - nejlevnější kávovary s normální velikostí misek 58 mm se daj koupit už kolem 4 k, použitý ještě levněji, a ruční mlýnek se dá sehnat ani ne za pětistovku) ale ať už vaříš jedno denně, nebo jedno tejdně, provozní náklady na kapsle se mi zdaj bejt vyšší. Nehledě na to, že jsou to celoplastový mrtky (přičemž extrakce je vlastně docela slušná tlaková zkouška armatur při cca 11 Bar) a jejich hodnota na použitym trhu je prakticky nulová + pochybuju o možnosti jakýhokoli DIY servisu v momentě, kdy se na tom cokoli vysere. Mimochodem v SAECO servisu (byl jsem pro nějaký těsnění a fitinky do Gaggie) jsem viděl snad jenom automaty, stroje na kapsle prej nemá vůbec smysl servisovat...
    Takže bych si tou tvojí jasnou volbou kapslí z hlediska cena/výkon vůbec nebyl jistej.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    SNORRY: A cp je celej trh? Evidentne se dokazes fundovane vyjadrovat o kapslich, klasickem espressu, moka, dzezvach, ice drippingu, dripu a buhvi co jeste.
    LUKAS87 ma zaber jeste vetsi (a to vubec nemam tuseni, co znamena " Gaggia New Espresso Dose")

    Nicmene informace o tom co nekupovat v uplne jinem oboru, pro jine pouziti ad. je naprosto irelevantni, kdyz se nekdo pta, co kupovat. Mne vytaci nen snobismus na nejvyssi vysi.

    Pri otazce nejlepsi cena/vykon s pripade, ze davas jedno presso tejdne, vzdycky musis dojit ke kapslim. Pokud ne, napis argumenty proc.

    Instantni kafe je pro leckoho skvely - u jen, ze v pradsi si proste nemuze dovolit srat 10 lidi kolem zvukem mlynku. vim to z vlastni zkusenosti, mam v praci aeropress a mlynek hario a krom toho, ze mi priprava kafe sebere kurva moc pracovni doby, tak se s tim prakticky neda pracovat.

    kazdej ma jiny chute a v kazdy zemi pod pojmem kafe si predstavi neco jinyho. viz americky turky baleny v cajovejch pytlikach, je to nakonec tolik odlisny od french pressu?
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    :: OSEL.CZ :: - Další bod pro kafaře
    http://www.osel.cz/index.php?clanek=7103
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    Já pil taky kdysi rozpustnou. Nicméně je fakt, že mi po tom nikdy nebylo nijak extra líp, než po českym turkovi (což je de facto skoro jak cupping) a jak to bylo s rozpustnym "mlíkem", tak mi to vyloženě začalo časem dělat špatně od žaludku. Skoro pochybuju, že v tom byl kofein :)
    U skutečnýho espressa (nikdy jsem doma neklesnul pod úroveň Gaggia New Espresso Dose) se mi tohle nikdy nestalo, a to jsem si ho dokonce půl roku mlel na mizernym ručním mlýnku po komunistovi a prosejval sítkem pryč prach.
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    MAR_TINA: Teď už to tu imho začíná být OFF topic. Ještě jednou a naposledy. Akceptuji, že to někdo pije, neberu mu to, příjimám to a ani nikomu nic nenutim, nemyslím si o něm nic špatného a nijak ho neodsuzuju, nekritizuju, nepomlouvám. Zároveň mu ale s klidným srdcem kapslovou "kávu" prostě doporučit nemůžu, stejně jako bych mu nedoporučoval pít kapslové pivo ani aro džus. Konec přestřelky a pojďme řešit kafe! /+omlouvám se za teď už ke konci dost zbytečnou přestřelku názorů, kdyžtak mě mažte..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SNORRY: Mířím tím tam, že v mnohých jídlech stejně jako v kávě sice existuje velmi dobrá a kvalitní možnost, ale ne každý ji může a chce požívat. A že ač sama něco nedělám, dokážu akceptovat, že lidi jedí nedomácí knedlíky a zmrzlinu a že pijí kávu z kapslí.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    MAUGLI: já se teď vrátila na výpomoc do práce. Po dvou letech tam začli do kvalitních pressovačů kupovat nějaký odporný kafe. Před dvěma rokama jsem to pila, dneska si tam musím nosit vlastní mletou kávu (ten přístroj naštěstí umožňuje i sypat už namletou kávu a ne jen brát ze zásobníku zrnkovou, namlít a připravit z ní espresso). Takže to, že ti nechutná káve z kvalitního stroje, nemusí být problém stroje nebo stylu přípravy...
    Ale tvý důvody pro pořízení kapslovýho přístroje chápu, nevymlouvám ti je:o)
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    VECTOR: Nemyslim, že by tu lidi jenom disovaly. Pár lidí tu navrhlo, který kapsle podle nich ujdou, pár řeklo, proč si myslí, že kapsle ne a navrhlo alternativy v podobě filtrový kávy. Nikdo nezná celej trh a proto má většinou zkušenost jen s jednou, dvěma věcmi a je jenom dobře když se ozvou v případě, že jsou s tim produktem nespokojený. I informace o tom, co nekupovat, je přeci hodnotná.
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    ZUZKAOU: To, že poptávka zvyšuje cenu není určitě rozporovatený předpoklad ekonomie jako teoretické vědy. Je to ale imho rozporovatelný předpoklad REÁLNÉHO chování trhu. Příkladů v historii je mnoho, mimo jiné to, co jsem už zmiňoval.
    ZUZKAOU: Video super! Jistě naráží na problém mnoha nových trendy podniků.
    MAR_TINA: Nemyslím, že to někoho zajímá, ale když se ptáš a myslíš, že to sem patří: Knedlíky jím minimálně a výhradně v restauracích (o původu se lze dohadovat). Marmelády jím od prarodičů, občas koupím fíkovou nebo něco, co oni nepěstují. Burgery jím výhradně takové, které si sám připravým doma či u přátel na grilu, housky většinou kupované, i když osobně mám raději k mletému masu chleba, z kterého se dá udělat také "burger". Zmrzlinu kupuju buď v cukrárnách, nebo klasickou, která je všude. Nevím, kam těmi dotazy míříš?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Coffee Snobs from Tricia & Johanna, Eric Appel, Funny Or Die, Johanna Parker, Tricia McAlpin, June Diane Raphael, Eugene Cordero, Ally Hord, Alex Richanbach, BoTown Sound, and Frankie Shaw
    http://www.funnyordie.com/videos/d240b5ebec/coffee-snobs
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SNORRY: zeptám se tě na několik zdánlivě podružných věcí.
    Jaké jíš bramborové knedlíky?
    Jaké jíš marmelády?
    A burgery včetně housky?
    A co zmrzlina?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: keňa je jen ilustrace, protože jsem našla nejdřív její přehlednou tabulku a nemyslím počátky nové kávové kultury, ale její dostatečný rozmach aby ovlivnila trh.

    To že poptávky zvyšuje cenu snad není zas až tak rozporovatelný základ ekonomie...
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    Mne hlavne vytaci, ze kdyz se tu clovek zepta na radu co si koupit, tak se mu dostane jen spousta reci o tom, co hlavne nekupovat (plus dalsiho poucovani o tom, jak je vsechno spatne).
    Kdyz si doma clovek dela kafe jednou tydne a ma rad presso, tak na kapslich nic spatnyho neni, ta cerstva komoditni kava by stejne zvetrala brzo, mit doma klasickej pristroj na espresso. (samozrejme, jen od 15 000 vejs a minimalne 5000 za mlynek k tomu, aby se to dalo pit).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam