• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    používáme naší airscape a nemohu si ji vynachválit. pistem se vytlaci vzduch až do úrovně kávy. i po nějakém měsíci byla v dobré formě.
    PREM
    PREM --- ---
    KOLU: Děkuji za upřesnění - takhle je to hnedle jasnější..
    PREM
    PREM --- ---
    DYSTOPIK: Já si nosím vlastní; nepropichuju..nýbrž "vymačkávám" :)

    Tak jasně, asi úplně laboratorně hermetické to nebude (za ten peníz), ale pořád odhaduji, že toho vzduchu tam po zmáčknutí i tak zůstává méně, než v jen částečně naplněné dóze. Bylo myšleno primárně spíš jako námět a nízkonákladová alternativa, pro menší množství kávy, popřípadě na cestování (nízká hmotnost + skladnost).

    Btw. Některé čaje tak skladuji už dejší dobu a tam to funguje často i lépe než zmíněná poloprázdná dóza (pokud není sáček moc polámaný či zpřehýbaný) , ale je pravda, že tam se neuvolňuje CO2 a nikdy tak nedochází k nafukování a nutnosti to hlídat..
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    asi by si to měl člověk rozhodnout podle toho, jaký množství kafe kupuje a jak dlouho mu to doma leží. koupil jsem si kilo kafe a dal ho po zavařovačkách do mrazáku (když to vyndám, tak to nechám otevřený chvíli zpamatovat, viz jak píše prem). Na druhou stranu když si koupim třeba 15-20 dkg nějakýho kafe, který vim, že vypiju v dohledný době, tak si ho klidně (jako třeba teď) nechám v papírovym pytlíku jak prodávaji děvčata v CS. Možná to ztratí grády, nebo vyčmuchne. Zaplať pámbů, že nejsem takovej gurmán, abych to poznal a dělal si z toho hlavu
    KOLU
    KOLU --- ---
    PREM: Sluší se dodat, že lednice je na skladování to nejhorší možný řešení. Ani ne tolik kvůli vlhkosti (tomu se ještě dá zabránit) nýbrž kvůli tomu, že rozkladný procesy u kávy jsou při teplotách kolem 6-10 °C prostě nejrychlejší (jako u pečiva, mimochodem).
    Takže buď mrazák na dlouhodobé skladování (nejlépe při -18 °C) a nebo raději tu suchou spíž (kolem 16-20 °C). A co se jednou z mrazáku vyndá se tam již vracet nemá. Kvůli kondenzaci.
    Ještě by bylo záhodno dodat, že CO2 je těžší, než kyslík.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    PREM: když si koupíš kafe v tomhle pytliku, tak to většinou propíchnou napínáčkem. Nicméně ani v opačnym případě to uplně vzduchotěsný neni.
    PREM
    PREM --- ---
    Ad skladování zrn:
    Jak se díváte na použití zipových ALU sáčků, které používají např. i prodejci čajů (Amana, Darjeeling.cz apod.)?
    Je to světlo i vzducho těsný obal, cena minimální (příp. možná recyklace prázdných od čaje..) a při minimu zručnosti z toho lze snadno vytlačit přebytečný vzduch/uvolněný CO2 a tím znatelně zpomalit oxidaci..
    Totiž dóza (pokud nelze vakuovat), je myslím výhodná, jen pokud je nafutrovaná až po okraj a nezbývá v ní nadbytečný vzduch. To se ale (pokud není možnost odsávání vzduchu z nádoby) hodí spíš u některých čajů, které lze uchovávat i po delší dobu nebo i několik let archivovat, než u kávy, která jde dolů nesrovnatelně rychleji.. Jakmile z toho člověk začne odebírat, množství vzduchu uvnitř dózy (bez ohledu na druh a kvalitu těsnění) se postupně zvyšuje a tím jdou rapidně dolů příhodné podmínky pro skladování. Z tohoto důvodu zatím kávu skladuji jen v uvedených ALU sáčcích se zipem a přijde mi to plně funkční, cenově nenáročné a navíc i recyklabilní.. :)

    Btw. Skladujete ve spíži/při pokojovce, nebo někdo doporučujete i skladování pražených zrn v lednici? O lednici jsem tu a tam slyšel, ale moc nevím co ta zrna na teplotní skoky, možnost kondenzace a následného vlhnutí..a zda není přeci jen lepší, raději menší množství čerstvé kávy skladované při pokojovce, v brzku vypít a pak jít prostě pro novou, než šušlit.. Mám s tímto druhem skladování zkušenost jen u čaje. Tam to funguje pouze, jedná-li se o neporušené vakuové balení (které je nutno před samotným otevřením nechat ještě min. 24-48 hodin aklimatizovat na pokojovou teplotu, aby nedošlo ke kondenzaci vody na lístcích a jejich znehodnocení) pro dlouhodobé uskladnění/prodloužení trvanlivosti . Jinak, pokud člověk nádobu/sáček, ze kterého odebírá na přípravu a do lednice to pak i s obsahem vrací, je naopak způsob, jak trvanlivost nejen zkrátit, ale čaj i brzy a spolehlivě zničit.. Domnívám se, že to u kávy nebude jiné, avšak zatím jsem to praxí nepodložil.
    Díky za případné postřehy..
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    SNORRY: ok, diky za tip.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    TEEAK: uznávám že, kapslová mašinka není tak složitá na údržbu (v porovnání s kávovarem) ale znám pár lidí (slovy: tři různé, navzájem se neznající domácnosti), které si domů kapslovač pořídily a po roce u každého jednoho vypitého šálku nadávají, jak jsou ty "náboje" drahý, dražší a dražší, je jim z toho těžko, protože je to hořký/sladký/uměle mlíkový/zase jsi tam dala moc vody .. , a jak je to jenom další "cajk" kterej zabírá místo na kuchyňské lince a musí se z něj otírat prach - uznávám, že je to extrémní názor, ale kdybych to neznala ze zkušenosti, tak to sem nepíšu
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    XMARGE: investovala jsem do hario (buono) ale stačí jakákoliv konvice s tenkou hubičkou (aby bylo možno kontrolovat kam zaléváš vodu). mám doma i V60 a ta když se zalévá z konvice, tak se to nedá pít :-). je to sice dražší, ale stojí to za to!
    zkus najít pár návodů na youtube a zjistíš, proč je to lepší (přesné zalévání je u těhle filtrů polovina úspěchu - můj názor)
    VECTOR: promiň, ale když někdo pije JEDNO KAFE TÝDNĚ a má rád "presso" tak proč si na něj nezajde do kavárny, kde na to právě k tomuto účelu mají mašiny za velké peníze a školené baristy, kteří každou volnou chvíli věnují sebevzdělávání a zdokonalování se (na tomto konkrétním poli)? proč místo toho shání mašinu domů, za tisíce, o kterou bude muset složitě opečovávat a učit se s ní pracovat ... kvůli jednomu kafi týdně? (teď nemluvím o nerdech, které příprava kávy baví, je to jejich koníček a prostě si kávovar domů pořídit potřebují, protože prostě .. si tu přípravu užívají minimálně stejně, ba i víc, než to následné pití výsledné kávy)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DYSTOPIK: Ano, potvrzuji. Neni to tak bytelne jako ty "drahe" z Doubleshotu, ale funkci jakz takz plni... pravdepodobne lepsi nez puvodni sacky, ktere i po "dobrem uzavreni" stejne prostrizenou casti vpousti relativne dost vzduchu.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    jsem koukal na tyhle dózy na uchování bylin (etc). myslim, že by mohly bejt docela šikovný i na zrnka
    KUŘÁCKÉ POTŘEBY » Krabičky » Tightvac | GROWSHOP
    http://www.growshop.cz/katalog/seznam/150745-tightvac

    cena docela v pohodě (nevim co stojej ty zmiňovaný předražený) a tim, jak je to těsně zasunutý do sebe, by to mohlo splňovat požadavky pro uchování
    TIGHTVAC Test, keeping liquid safe inside a tightvac. - YouTube
    https://www.youtube.com/watch?v=kLOBsinZa70
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    SNORRY: Jinak Doubleshot prodává nějaký americký kontejnerky, který mi přijdou strašně drahý, ale v coffeesourcu na Francouzský mají za celkem rozumný peníz (cca 120-200 podle velikosti) nádoby skleněné (na jejich stránkách jsem je nenašel). V tescu byl taky před časem nějaký výprodej či co takových těch klasických vzduchotěsných nádob, ale nevim jestli to ještě platí.
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    JUANITA: Tak jestli ho vždycky vypiješ třeba do týdne (a předpokládám, že ho kupuješ pár dnů po pražení) tak to nevadí, nestihne se to zkazit. Ale ty pytlíky s jednocestným ventilem pouští dovnitř fakt hodně vzduchu, takže pro uchování na dobu delší než pár dnů jsou rozhodně nevhodné. Ani "vzduchotěsné" nádoby ti nezaručí úplné oddělení vnitřku od okolí! Jde o to ten proces oxidace co nejvíce zpomalit. Každopádně investovat pár desítek korun do těch vzduchotěsných nádob se rozhodně vyplatí!
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    SNORRY: fakt? ja nechavam doubleshot kafe prave v jejich obalu, protoze predpokladam, ze diky pistu tam moc vzduchu neprichazi.
    KOLU
    KOLU --- ---
    TARMAQ: To je jednocestný ventil. Uvolňuje tlak vznikající vevntiř balení v důsledku uvolňování CO2 z čerstvé kávy a zároveń neumožňuje okolnímu vzduchu pronikat dovnitř balení.
    TARMAQ
    TARMAQ --- ---
    SNORRY: aha, diky.. trochu me tam mate to skoro neviditelne kolecko s dirkou uprostred - je tam nejaky plast pod tim, tak jsem myslel ze to ma nejaky smysl.. mozna na privoneni ;] no a taky je na ten obal prilepenej takovej ten ohybatelnej plechovej prouzek.. no ok .. neco si tu na to prichystam
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    TARMAQ: zrovna dneska jsem s tim taky bojoval (v poledne konecne prisel aeropress :) luxus) zkousel jsem to zubama, nehtama, vzyvanim temnych bozstev a nakonec jsem to tak do pulky rozstrihnul...
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    TARMAQ: Jak to otevřeš je vcelku jedno, hlavně si to přesyp do nějaké vzduchotěsné nádoby, jinak ti to zvětrá.
    TARMAQ
    TARMAQ --- ---
    zdravim, koupil jsem si poprve kavu od doubleshotu, je nejaky zpusob jak to baleni otevrit, nebo to mam proste nejak ustrihnout? sorry za OT
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam