• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    PREM: když si koupíš kafe v tomhle pytliku, tak to většinou propíchnou napínáčkem. Nicméně ani v opačnym případě to uplně vzduchotěsný neni.
    PREM
    PREM --- ---
    Ad skladování zrn:
    Jak se díváte na použití zipových ALU sáčků, které používají např. i prodejci čajů (Amana, Darjeeling.cz apod.)?
    Je to světlo i vzducho těsný obal, cena minimální (příp. možná recyklace prázdných od čaje..) a při minimu zručnosti z toho lze snadno vytlačit přebytečný vzduch/uvolněný CO2 a tím znatelně zpomalit oxidaci..
    Totiž dóza (pokud nelze vakuovat), je myslím výhodná, jen pokud je nafutrovaná až po okraj a nezbývá v ní nadbytečný vzduch. To se ale (pokud není možnost odsávání vzduchu z nádoby) hodí spíš u některých čajů, které lze uchovávat i po delší dobu nebo i několik let archivovat, než u kávy, která jde dolů nesrovnatelně rychleji.. Jakmile z toho člověk začne odebírat, množství vzduchu uvnitř dózy (bez ohledu na druh a kvalitu těsnění) se postupně zvyšuje a tím jdou rapidně dolů příhodné podmínky pro skladování. Z tohoto důvodu zatím kávu skladuji jen v uvedených ALU sáčcích se zipem a přijde mi to plně funkční, cenově nenáročné a navíc i recyklabilní.. :)

    Btw. Skladujete ve spíži/při pokojovce, nebo někdo doporučujete i skladování pražených zrn v lednici? O lednici jsem tu a tam slyšel, ale moc nevím co ta zrna na teplotní skoky, možnost kondenzace a následného vlhnutí..a zda není přeci jen lepší, raději menší množství čerstvé kávy skladované při pokojovce, v brzku vypít a pak jít prostě pro novou, než šušlit.. Mám s tímto druhem skladování zkušenost jen u čaje. Tam to funguje pouze, jedná-li se o neporušené vakuové balení (které je nutno před samotným otevřením nechat ještě min. 24-48 hodin aklimatizovat na pokojovou teplotu, aby nedošlo ke kondenzaci vody na lístcích a jejich znehodnocení) pro dlouhodobé uskladnění/prodloužení trvanlivosti . Jinak, pokud člověk nádobu/sáček, ze kterého odebírá na přípravu a do lednice to pak i s obsahem vrací, je naopak způsob, jak trvanlivost nejen zkrátit, ale čaj i brzy a spolehlivě zničit.. Domnívám se, že to u kávy nebude jiné, avšak zatím jsem to praxí nepodložil.
    Díky za případné postřehy..
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    SNORRY: ok, diky za tip.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    TEEAK: uznávám že, kapslová mašinka není tak složitá na údržbu (v porovnání s kávovarem) ale znám pár lidí (slovy: tři různé, navzájem se neznající domácnosti), které si domů kapslovač pořídily a po roce u každého jednoho vypitého šálku nadávají, jak jsou ty "náboje" drahý, dražší a dražší, je jim z toho těžko, protože je to hořký/sladký/uměle mlíkový/zase jsi tam dala moc vody .. , a jak je to jenom další "cajk" kterej zabírá místo na kuchyňské lince a musí se z něj otírat prach - uznávám, že je to extrémní názor, ale kdybych to neznala ze zkušenosti, tak to sem nepíšu
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    XMARGE: investovala jsem do hario (buono) ale stačí jakákoliv konvice s tenkou hubičkou (aby bylo možno kontrolovat kam zaléváš vodu). mám doma i V60 a ta když se zalévá z konvice, tak se to nedá pít :-). je to sice dražší, ale stojí to za to!
    zkus najít pár návodů na youtube a zjistíš, proč je to lepší (přesné zalévání je u těhle filtrů polovina úspěchu - můj názor)
    VECTOR: promiň, ale když někdo pije JEDNO KAFE TÝDNĚ a má rád "presso" tak proč si na něj nezajde do kavárny, kde na to právě k tomuto účelu mají mašiny za velké peníze a školené baristy, kteří každou volnou chvíli věnují sebevzdělávání a zdokonalování se (na tomto konkrétním poli)? proč místo toho shání mašinu domů, za tisíce, o kterou bude muset složitě opečovávat a učit se s ní pracovat ... kvůli jednomu kafi týdně? (teď nemluvím o nerdech, které příprava kávy baví, je to jejich koníček a prostě si kávovar domů pořídit potřebují, protože prostě .. si tu přípravu užívají minimálně stejně, ba i víc, než to následné pití výsledné kávy)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DYSTOPIK: Ano, potvrzuji. Neni to tak bytelne jako ty "drahe" z Doubleshotu, ale funkci jakz takz plni... pravdepodobne lepsi nez puvodni sacky, ktere i po "dobrem uzavreni" stejne prostrizenou casti vpousti relativne dost vzduchu.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    jsem koukal na tyhle dózy na uchování bylin (etc). myslim, že by mohly bejt docela šikovný i na zrnka
    KUŘÁCKÉ POTŘEBY » Krabičky » Tightvac | GROWSHOP
    http://www.growshop.cz/katalog/seznam/150745-tightvac

    cena docela v pohodě (nevim co stojej ty zmiňovaný předražený) a tim, jak je to těsně zasunutý do sebe, by to mohlo splňovat požadavky pro uchování
    TIGHTVAC Test, keeping liquid safe inside a tightvac. - YouTube
    https://www.youtube.com/watch?v=kLOBsinZa70
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    SNORRY: Jinak Doubleshot prodává nějaký americký kontejnerky, který mi přijdou strašně drahý, ale v coffeesourcu na Francouzský mají za celkem rozumný peníz (cca 120-200 podle velikosti) nádoby skleněné (na jejich stránkách jsem je nenašel). V tescu byl taky před časem nějaký výprodej či co takových těch klasických vzduchotěsných nádob, ale nevim jestli to ještě platí.
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    JUANITA: Tak jestli ho vždycky vypiješ třeba do týdne (a předpokládám, že ho kupuješ pár dnů po pražení) tak to nevadí, nestihne se to zkazit. Ale ty pytlíky s jednocestným ventilem pouští dovnitř fakt hodně vzduchu, takže pro uchování na dobu delší než pár dnů jsou rozhodně nevhodné. Ani "vzduchotěsné" nádoby ti nezaručí úplné oddělení vnitřku od okolí! Jde o to ten proces oxidace co nejvíce zpomalit. Každopádně investovat pár desítek korun do těch vzduchotěsných nádob se rozhodně vyplatí!
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    SNORRY: fakt? ja nechavam doubleshot kafe prave v jejich obalu, protoze predpokladam, ze diky pistu tam moc vzduchu neprichazi.
    KOLU
    KOLU --- ---
    TARMAQ: To je jednocestný ventil. Uvolňuje tlak vznikající vevntiř balení v důsledku uvolňování CO2 z čerstvé kávy a zároveń neumožňuje okolnímu vzduchu pronikat dovnitř balení.
    TARMAQ
    TARMAQ --- ---
    SNORRY: aha, diky.. trochu me tam mate to skoro neviditelne kolecko s dirkou uprostred - je tam nejaky plast pod tim, tak jsem myslel ze to ma nejaky smysl.. mozna na privoneni ;] no a taky je na ten obal prilepenej takovej ten ohybatelnej plechovej prouzek.. no ok .. neco si tu na to prichystam
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    TARMAQ: zrovna dneska jsem s tim taky bojoval (v poledne konecne prisel aeropress :) luxus) zkousel jsem to zubama, nehtama, vzyvanim temnych bozstev a nakonec jsem to tak do pulky rozstrihnul...
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    TARMAQ: Jak to otevřeš je vcelku jedno, hlavně si to přesyp do nějaké vzduchotěsné nádoby, jinak ti to zvětrá.
    TARMAQ
    TARMAQ --- ---
    zdravim, koupil jsem si poprve kavu od doubleshotu, je nejaky zpusob jak to baleni otevrit, nebo to mam proste nejak ustrihnout? sorry za OT
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LUKAS87: To se mi stávalo taky. Kdysi dávno jsme pila jen rozpustnou (v dobách, kdy jsem znala jen možnosti turek nebo rozpustná) s hromadou mlíka a stejně se mi čas od času stávalo, že jsem musela kafe na dva měsíce vynechat, jak mě bolel žaludek.
    Omluvou mi budiž, že jsme to pila na nízký tlak.
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    SATAI: Jak jsem psal, kapsle jsem ochutnal asi třikrát nebo čtyřikrát. Myslím, že jedna z těch příležitostí bylo to nespresso, propagovali to alze ještě než tam byl Doubleshot, ale jistej si tim nejsem. Snažil jsem se ale předevšim rozumovat, jak píšeš, o kapslích obecně.
    VECTOR: Vyjadřoval jsem se pouze o kapslích, espressu a filtrové kávě obecně. Džezvy ani ice dripping ani Boha jsem nezmiňoval pokud vím. Šlo především o porovnání ceny a jakési inherentní "kvality" (surovin ve smyslu čerstvost, pravost, prospěšnost pro tvé tělo atd...).
    O co jsem se tady snažil bylo naznačit, že z mého pohledu existují levnější a lepší způsoby, jak kávu pít. Ne každý o nich musí vědět, když jsem přijde s dotazem, který kapsle kupovat. Stejně tak ne každému bude chutnat na první ochutnání kvalitní filtrovaná výběrová káva. To ovšem neznamená, že by měl na to konto začít pít instantní/kapslovou kávu, která mu chutná hned na první ochutnání. Vždyť pivo, olivy, víno a tak dále taky naprosté většině z nás nechutnaly na první ochutnání. Já taky dlouho neměl rád "kyselá" espressa, než jsem se k nim tak nějak přirozeně propil. A zkrátka už jen to, že existují miliony lidí (celé instituce, kde jde lidem o to tu kulturu pití kávy rozvíjet), kteří v tom "kyselém" smysl vidí a z různých důvodů mají kritický náhled (a argumenty) třeba na instantní kávu a obráceně instanťáci o těch druhých tak maximálně říkají, že jsou snobi, a za sebou mají místo těch institucí (zde se dle mého nabízí paralela s občanskou společností, ty instituce vznikají zdola, ale to je jen taková má snová spekulace) akorát korporace, který to instantní kafe vyrábí. Mě to prostě přijde líto, když lidi činěj takovýhle rozhodnutí a snažim s tim něco dělat.
    SATAI
    SATAI --- ---
    SNORRY: Ciste pro informaci: nespresso jsi nekdy ochutnal nebo teoreticky rozumujes v intenci "kapsle jako kapsle"?
    MAUGLI
    MAUGLI --- ---
    LUKAS87: Jen pro info - i nejlevnejsi kavovar od Nespressa pracuje s 19 bar a jedna kapsle vychazi na 10-15Kc. To jen tak na okraj.
    Kazdopadne souhlas s SNORRY uz se to zvrhava v neco co sem nepatri. Osobne mi ta diskuze hodne pomohla a v podstate diky ni jsem se rozhodl pro Nespresso, takze vsem prispivajicim jeste jdnou dekuju :-)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    Google pls

    Gaggia New Espresso Dose

    Když si koupim kafe z Balíren, tak mě vyjde kilovka na 240 Kč. Na jeden singlšot (7 g) stojí tedy samotná surovina 1,68 Kč. Přičemž na tebe sice budou koukat divně, ale i čtvrtkilovku nebo 100 g kafe ti prodaj. To se dá rozdělit do víc pytlíčků a fouknout do mrazáku, kde to pak vydrží i několik měsíců prakticky suprčerstvý (každý pytlíček po rozmrazení a otevření však již znovu nezmrazovat). Zip plastové sáčky v balení po 100 ks taky nejsou drahé, řádově kolem 50 Kč. Raději ani nechci vědět, kolik stojí kapsle, ale mám takový blbý tušení, že to bude asi tak desetkrát tolik za nesrovnatelně míň kvalitní a míň čerstvou surovinu.
    Jistě, vstupní náklady na normální kávovar jsou trochu vyšší (i když upřímně - nejlevnější kávovary s normální velikostí misek 58 mm se daj koupit už kolem 4 k, použitý ještě levněji, a ruční mlýnek se dá sehnat ani ne za pětistovku) ale ať už vaříš jedno denně, nebo jedno tejdně, provozní náklady na kapsle se mi zdaj bejt vyšší. Nehledě na to, že jsou to celoplastový mrtky (přičemž extrakce je vlastně docela slušná tlaková zkouška armatur při cca 11 Bar) a jejich hodnota na použitym trhu je prakticky nulová + pochybuju o možnosti jakýhokoli DIY servisu v momentě, kdy se na tom cokoli vysere. Mimochodem v SAECO servisu (byl jsem pro nějaký těsnění a fitinky do Gaggie) jsem viděl snad jenom automaty, stroje na kapsle prej nemá vůbec smysl servisovat...
    Takže bych si tou tvojí jasnou volbou kapslí z hlediska cena/výkon vůbec nebyl jistej.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam