SATAI: Jak jsem psal, kapsle jsem ochutnal asi třikrát nebo čtyřikrát. Myslím, že jedna z těch příležitostí bylo to nespresso, propagovali to alze ještě než tam byl Doubleshot, ale jistej si tim nejsem. Snažil jsem se ale předevšim rozumovat, jak píšeš, o kapslích obecně.
VECTOR: Vyjadřoval jsem se pouze o kapslích, espressu a filtrové kávě obecně. Džezvy ani ice dripping ani Boha jsem nezmiňoval pokud vím. Šlo především o porovnání ceny a jakési inherentní "kvality" (surovin ve smyslu čerstvost, pravost, prospěšnost pro tvé tělo atd...).
O co jsem se tady snažil bylo naznačit, že z mého pohledu existují levnější a lepší způsoby, jak kávu pít. Ne každý o nich musí vědět, když jsem přijde s dotazem, který kapsle kupovat. Stejně tak ne každému bude chutnat na první ochutnání kvalitní filtrovaná výběrová káva. To ovšem neznamená, že by měl na to konto začít pít instantní/kapslovou kávu, která mu chutná hned na první ochutnání. Vždyť pivo, olivy, víno a tak dále taky naprosté většině z nás nechutnaly na první ochutnání. Já taky dlouho neměl rád "kyselá" espressa, než jsem se k nim tak nějak přirozeně propil. A zkrátka už jen to, že existují miliony lidí (celé instituce, kde jde lidem o to tu kulturu pití kávy rozvíjet), kteří v tom "kyselém" smysl vidí a z různých důvodů mají kritický náhled (a argumenty) třeba na instantní kávu a obráceně instanťáci o těch druhých tak maximálně říkají, že jsou snobi, a za sebou mají místo těch institucí (zde se dle mého nabízí paralela s občanskou společností, ty instituce vznikají zdola, ale to je jen taková má snová spekulace) akorát korporace, který to instantní kafe vyrábí. Mě to prostě přijde líto, když lidi činěj takovýhle rozhodnutí a snažim s tim něco dělat.