Ad skladování zrn:
Jak se díváte na použití zipových ALU sáčků, které používají např. i prodejci čajů (Amana, Darjeeling.cz apod.)?
Je to světlo i vzducho těsný obal, cena minimální (příp. možná recyklace prázdných od čaje..) a při minimu zručnosti z toho lze snadno vytlačit přebytečný vzduch/uvolněný CO2 a tím znatelně zpomalit oxidaci..
Totiž dóza (pokud nelze vakuovat), je myslím výhodná, jen pokud je nafutrovaná až po okraj a nezbývá v ní nadbytečný vzduch. To se ale (pokud není možnost odsávání vzduchu z nádoby) hodí spíš u některých čajů, které lze uchovávat i po delší dobu nebo i několik let archivovat, než u kávy, která jde dolů nesrovnatelně rychleji.. Jakmile z toho člověk začne odebírat, množství vzduchu uvnitř dózy (bez ohledu na druh a kvalitu těsnění) se postupně zvyšuje a tím jdou rapidně dolů příhodné podmínky pro skladování. Z tohoto důvodu zatím kávu skladuji jen v uvedených ALU sáčcích se zipem a přijde mi to plně funkční, cenově nenáročné a navíc i recyklabilní.. :)
Btw. Skladujete ve spíži/při pokojovce, nebo někdo doporučujete i skladování pražených zrn v lednici? O lednici jsem tu a tam slyšel, ale moc nevím co ta zrna na teplotní skoky, možnost kondenzace a následného vlhnutí..a zda není přeci jen lepší, raději menší množství čerstvé kávy skladované při pokojovce, v brzku vypít a pak jít prostě pro novou, než šušlit.. Mám s tímto druhem skladování zkušenost jen u čaje. Tam to funguje pouze, jedná-li se o neporušené vakuové balení (které je nutno před samotným otevřením nechat ještě min. 24-48 hodin aklimatizovat na pokojovou teplotu, aby nedošlo ke kondenzaci vody na lístcích a jejich znehodnocení) pro dlouhodobé uskladnění/prodloužení trvanlivosti . Jinak, pokud člověk nádobu/sáček, ze kterého odebírá na přípravu a do lednice to pak i s obsahem vrací, je naopak způsob, jak trvanlivost nejen zkrátit, ale čaj i brzy a spolehlivě zničit.. Domnívám se, že to u kávy nebude jiné, avšak zatím jsem to praxí nepodložil.
Díky za případné postřehy..