• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    AOTEAROA: rekl bych, ze jich je tam mozna na tak velkou kavarnu malo, tezko rict. Mam to tam rad na posezeni, jejich prazeni je docela specificky (nekdo mi to popisoval jako travovej caj, obcas to myslim sedi :). Kazdopadne za me moc dobry tam, ale kdyz jsem si koupil neco na filtr, tak mi to moc nechutnalo.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    WRONSKI: káva za 45 korun je nestoudnost? vždyť je to ručně připravený výrobek na přání konkrétního zákazníka .. kolik si představuješ, že by měla taková káva stát?
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    SATAI: Mne prepadli o vikendu v holesovicich na tom marketu...ze prej kavarna a ze tam budou mit kafe...tak mam to za rohem, mozna se tam podivam, ze zvedavosti. Ale tmave to nechces no.
    SATAI
    SATAI --- ---
    MIMA_A: Spis nez kavarna prazirna, mam dojem? Poslednich par dnu se prokousavam jejich degu balenim a jsem trochu rozpacity. Neni to spatne, ale na moje gusto pokazene Doubleshotem zbytecne tmave.

    (Disclaimer - s jednou z holek, co to pachaji, se znam z fakulty)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    MIMA_A: hele třeba neuměj zdravit a hodit úsměv jen na mě, fakt nevim. ale jsem slušně a čistě oblečená, usmívám se a slušně a nahlas zdravím, tak to nebude asi tím.
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    AOTEAROA: Ja se tam minute chtel stavit, ze jdu kolem, a "je kafe tady jsem jeste nebyl", ale bylo brzo = zavreno, takze diky za info, ze uz chodit nemam:) Btw v okoli na Korunni by se v lednu mela otevirat nejaka nova kavarna http://www.dos-mundos.cz, ale podle webu to vypada dost divoce...//
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    V sobotu mě žena zatáhla do EMA espresso baru. Nejprv jsem brblal, že kafe za 45 je nestoudnost, ale vyšlo najevo, že jde vlastně o doubleshot, a navíc dobrý. Pak jsem ještě zkusil aeropress, to taky nebylo špatné, ale pro mě už ne tak lákavé.
    Pro kamaráda k ježíšku jsme tam vzali balíček Colombia Gigante od Drop Coffee, tak jsem zvědav, jestli to bude stát za ty prachy...
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    MR_DAN: však jsem tam byla naposled :) šla jsem náhodou kolem a zrovna mi dneska mělo dojít kafe, tak jsem si řekla, že jim dám ještě šanci. no, příště si radši zajedu do Šálku nebo skočím pro LBC do Sklizena.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    AOTEAROA: kdyz si nevazej zakaznika, tak jim nebud :-)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    budu dneska protivně negativní, ale jdu si povzdechnout. vždycky (třikrát), když si zajdu koupit zrnka do Kavárny Pražírna u IPP, nikdo mě pořádně nepozdraví (já zdravím výrazně a klidně víckrát), když si stoupnu k pultu s očividným dotazem či snahou koupit, nikdo si mě nevšímá, dokud si předchozí zákaznice neodnese několik minut balený balíček (za barem tři lidi) a na prosbu o poradu s výběrem se dozvím, že "máme jen támhleto, máte to tam napsaný". a jako vždycky, když si jdu pro Brazílii, tak ji nemaj :)) "na shledanou" už taky nikoho nezajímalo.
    tak jsem na tu jejich Guatemalu zvědavá.
    KOLU
    KOLU --- ---
    TABBY: nerezová Bialettka je taky lepší než nere IKEA kopie.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    NEVENA: málo (a chutně) praží Doubleshot.
    NEVENA
    NEVENA --- ---
    Mamka by chtěla na vánoce kvalitní zrnkovou kávou do kávovaru (má nějaké dělo snad za 15 tisíc), prý ne moc praženou - nic moc víc specifikací nemám, poradíte kam zajít?
    TABBY
    TABBY --- ---
    AOTEAROA: To bych teda poresila reklamaci. (Ze si dovoluju nevyzadanou radu ;) Jinak predmetna Bialetka je letita, a to mne na tom prave bavi - ze je to vychytane a zpracovane tak, ze se tam nema co rozbit ci odpadnout.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    TABBY: aha, já srovnání s origoš Bialetkou bohužel nemám, i když bych si ji přála. mám jednoporcovou moka konvičku od Tescomy a po pár týdnech mi z ní odpadlo držátko, takže stejnak na nalévání beru do ruky poskládanou utěrku (máme všechny utěrky od kafe...). a když chci dělat hned další várku (což se naštěstí nestává často, páč mám i dvoušálkovou, ale někdy je objednávek více), tak to vezmu a šoupnu pod ledovou vodu a na to mi stačí držet to za špičku na tom víčku. ale ani to už mi asi moc dlouho nevydrží :D
    TABBY
    TABBY --- ---
    AOTEAROA: Nerekla bych. Prijde mi, ze ta Bialetka ma dotazenejsi detaily - lepe se otvira vicko, lepe se z toho naleva kava a diky tem hranam (u hlinikove verze) se s ni lip manipuluje, kdyz je horka (a clovek potrebuje udelat dalsi varku).

    Jinak indukce je super rychla, to zas jo. Vetsinou snizuju teplotu, kdyz uz zacne kava teci nahoru, paac na max mi prijde, ze dole zustane vic vody.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    TABBY: a není to spíš tím rozdílem mezi sporáky? mě pořád vytáčí, že si to kafe dělám na indukci. v půlce vaření se najednou plotýnka vypne, kafe přestane skoro téct, prostě pruda.
    TABBY
    TABBY --- ---
    ALESH: Jdi do originalu. Provozuju Bialetku z hliniku na plynu a nerez IKEA kopii na indukci, a Bialetka je lepsi.
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    VECTOR: Ahoj, předpokládám, že většina lidí, co k tomu mají co říct, jsou (podobně jako já) diskutováním téhle problematiky dost znavení. Teď fakt úplně bez úražky, ale jestli tě to fakt zajímá, tak doporučuju forum brněnský pražírny Primacafé: http://www.primacafe.cz/primafrm/

    To je podle mě nejkomplexnější zdroj informací o domácích kávovarech v češtině a odpověď na tvojí otázku tam po chvíli najdeš.. Osobně jsem jednoznačně pro pákovku, třeba i nějakej z levnějších modelů Gaggie (na vlastní oči jsem viděl, že to má celkem ok výsledky), cenově se to nedá srovnávat s kapslovejma kávovarama, ale obecně myslím lidi, co to s kafem myslí jakž takž vážně považují za minimum Gaggiu classic a (hlavně) nějakej mlýnek (Gaggia mdf, ale líp asi nějakej starej nebo repas)..
    Ale fakt doporučuju to progooglit, naochutnávat si dobrý kávy a pak se rozhodnout podle sebe, jak ti na tom záleží, jak se tomu chceš věnovat a hlavně, kolik do toho chceš investovat..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VECTOR: záleží na tom, jak moc si mlsnej. Bez tréningu a značných investic do pákového kávovaru a do mlýnku (tamper se v tom pak už ztratí) doma neuděláš espresso srovnatelné s dobrou kavárnou. Jednoduší varianta je používat doma nějaké jednoduší způsoby přípravy - od french pressu, přes areopres či chemex, po vacpot a na espresso si zajít.

    Pokud ti stačí kafe pitelnější než český průměr, tak pak z kapsových kávovarů teče kafe ve stabilní kvalitě bez potřeby nad tím nějak složitě přemýšlet či laborovat, jen to chce pohlídat, jestli tam dáváš kapsle s mletou kávou a nebo s rozpustnou. Ale teda kapsle vychází často dráž, než výběrový kafe.

    porce kávy od doubleshotu coby představitele dražší výběrové kávy tě vyjde okolo 6 Kč, na mallu Tassimo v údajné akci vjde na 7 Kč za porci a nějaké premiové italské pak na 9 Kč.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam