• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    TABBY
    TABBY --- ---
    AOTEAROA: Nerekla bych. Prijde mi, ze ta Bialetka ma dotazenejsi detaily - lepe se otvira vicko, lepe se z toho naleva kava a diky tem hranam (u hlinikove verze) se s ni lip manipuluje, kdyz je horka (a clovek potrebuje udelat dalsi varku).

    Jinak indukce je super rychla, to zas jo. Vetsinou snizuju teplotu, kdyz uz zacne kava teci nahoru, paac na max mi prijde, ze dole zustane vic vody.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    TABBY: a není to spíš tím rozdílem mezi sporáky? mě pořád vytáčí, že si to kafe dělám na indukci. v půlce vaření se najednou plotýnka vypne, kafe přestane skoro téct, prostě pruda.
    TABBY
    TABBY --- ---
    ALESH: Jdi do originalu. Provozuju Bialetku z hliniku na plynu a nerez IKEA kopii na indukci, a Bialetka je lepsi.
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    VECTOR: Ahoj, předpokládám, že většina lidí, co k tomu mají co říct, jsou (podobně jako já) diskutováním téhle problematiky dost znavení. Teď fakt úplně bez úražky, ale jestli tě to fakt zajímá, tak doporučuju forum brněnský pražírny Primacafé: http://www.primacafe.cz/primafrm/

    To je podle mě nejkomplexnější zdroj informací o domácích kávovarech v češtině a odpověď na tvojí otázku tam po chvíli najdeš.. Osobně jsem jednoznačně pro pákovku, třeba i nějakej z levnějších modelů Gaggie (na vlastní oči jsem viděl, že to má celkem ok výsledky), cenově se to nedá srovnávat s kapslovejma kávovarama, ale obecně myslím lidi, co to s kafem myslí jakž takž vážně považují za minimum Gaggiu classic a (hlavně) nějakej mlýnek (Gaggia mdf, ale líp asi nějakej starej nebo repas)..
    Ale fakt doporučuju to progooglit, naochutnávat si dobrý kávy a pak se rozhodnout podle sebe, jak ti na tom záleží, jak se tomu chceš věnovat a hlavně, kolik do toho chceš investovat..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VECTOR: záleží na tom, jak moc si mlsnej. Bez tréningu a značných investic do pákového kávovaru a do mlýnku (tamper se v tom pak už ztratí) doma neuděláš espresso srovnatelné s dobrou kavárnou. Jednoduší varianta je používat doma nějaké jednoduší způsoby přípravy - od french pressu, přes areopres či chemex, po vacpot a na espresso si zajít.

    Pokud ti stačí kafe pitelnější než český průměr, tak pak z kapsových kávovarů teče kafe ve stabilní kvalitě bez potřeby nad tím nějak složitě přemýšlet či laborovat, jen to chce pohlídat, jestli tam dáváš kapsle s mletou kávou a nebo s rozpustnou. Ale teda kapsle vychází často dráž, než výběrový kafe.

    porce kávy od doubleshotu coby představitele dražší výběrové kávy tě vyjde okolo 6 Kč, na mallu Tassimo v údajné akci vjde na 7 Kč za porci a nějaké premiové italské pak na 9 Kč.
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    VECTOR: pakovej, ale zalezi taky na rozpoctu.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    V prosincovym dTestu vysel test kavovaru. Primarne se soustredili na kapslovy teda, ale i tak to bylo zajimavy cteni.

    Spis me to privedlo k myslence - pokud uz nakej nakoupit domu, tak pakovej, nebo "automatickej" (kam clovek nasype kafe a ono to udela presso).?
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    premyslim ze si nasetrim .. a koupim kavovy set zelenac od doublehotu :-D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TWARR: stává se mi to velmi velmi výjmečně. Teda asi tak jednou.
    TWARR
    TWARR --- ---
    TABBY: stop! instantni kafe je sajze. ale caj v pytlikach se da koupit kvalitni (jo, nemyslim tydlety liptony atakdale)
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    TABBY: omlouvám se :-D jeste jsem ospalej :-D :-X
    TABBY
    TABBY --- ---
    COUDAK: Tak. Zduraznim sypany. Caj v pytlikach, kava instantni... to proste neni caj a kava.
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    Ono je problem ten, ze kdyz je clovek pouze lehce unaven, ale ma spravnou vyzivu dostatek bilkovin a vyvazena strava cukru tak kava povzbudi .. v ostatnich pripadech jakoze u vetsinove populace spise kava pomaha usnout .. Opravdu dobry je zeleny sypany caj se spravnym postupem pripravy tak jako u spravne kavy je priprava dulezita .. nemluvim o tech instantnich smeskach ..

    ja osobne slouzim v praci 24tky :/ .. a piju v noci hodne studene vody to je jedine co mi pomaha :) .. a to celou dobu i ridim vozidlo ..
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    BLACK_ONYX: 120l, ale 2. Takze 60 jeden.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    MR_DAN: nejradsi bych si ho poridil domu, kdybychom nemeli doma dost kramu. A nezivili se delanim a pitim kafe :) otestovali jsme je radne na marketing festivalu, kde za den udelali 120l.
    VALPURGIS
    VALPURGIS --- ---
    Diky vsem za odpovedi, moc jste pomohli. Chemex vypada dobre a diky vam nepodaruji milovnika kavy zbytecnou hovadinou :)
    KOLU
    KOLU --- ---
    NIKKITA: Kdybys byla unavená i po mastnym/kořeněnym, tak si zajdi k doktorovi, je velmi pravděpodobný, že budeš mít něco s játrama (zažil jsem, mírně zvedlá hladina bilirubinu, měsíc lehké diety a žraní extraktu z Ostropestřce mariánského).
    NIKKITA
    NIKKITA --- ---
    MAR_TINA: Budu si muset tu výživu trochu naštudovat, evidentně mám mezery :) A přednáška je jasná, tam spí půlka lidí, ale třeba na praxi u compu v open officu žádnej uspávač hadů není a kouká na mě dost očí, a stejně bych se nejradši natáhla a zívám, jak kdyby mi za to platili. Ještě mě napadá, že je to tím, že na spoustu tlumičů reaguju hyperaktivitou a naopak. Tak dík za rady, kafe si zejtra nedám, dám si černej čaj a uvidim. Ale k Vánocům mám koupenej mlýnek na kafe a tak si budu dělat malý dobrý kafíčka z džezvy namísto americkýho dvoulitráku :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    NIKKITA: jogurt (a to počítám bílý) má mléčných cukrů o trochu víc než bílkovin. Normálně by to mělo fungovat, to ano, ale ty usínáš. I když bůhví, kde je pes.
    A byly přednášky, které jsem prospala vždycky, protože místnost byla tmavá (slavné promítání fólií), nepříliš větraná a docent mluvil příjemným klidným hlasem.
    NIKKITA
    NIKKITA --- ---
    MAR_TINA: To podle mě nejsou samý sacharidy - Vločky - pomalý sacharidy, jogurt - bílkovina, chleba - sacharid, sýr - bílkovina plus tuk, mlíko - tuk, bílkovina a trochu sacharid - ono je málo potravin, který nemaj vůbec žádný sacharidy.
    Ale máš pravdu zkusím čaj a malé kafe :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    NIKKITA: vločky, med i ten jogurt - sacharidy, chleba se sýrem - převážně sacharidy, cukr a mléko v kávě - sacharidy. Kafe a cukr tě nabudí, zrychlí se metabilismus, všechen cukr z krve se spálí a jsi unavená. K tomu odchod do postele po půlnoci a uspávací přednáška v nevětrané (vsadím se) a možná i zatemněné místnosti. Spánek je jasný důsledek.

    A navíc instatní kafe ... no, to moc účinků nemá, kofein s cukrem funguje rychle a skutečně velmi krátce. Zkus radši čaj do té termosky a kafe jedno malé a dobré na chuť.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam