• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    J0AQIM
    J0AQIM --- ---
    TEEAK: nějak tak. jak píšeš, farmář může vypěstovat kávu o různý kvalitě a může se stát, co píšeš, a to že kvalitnější kávu, kterou může prodat za vyšší než garantovanou cenu prodá jinde a zbytek za cenu garantovanou. nicméně kvalita kávy a způsob, jakým se dostane ke spotřebiteli jsou dvě dost odlišný věci (a je na každym, jak moc se každou z těhle dvou věcí u nákupu kávy zabejvá), což tady moc v předchozí diskuzi nebylo úplně pochopeno, možná i díky né příliš dobře zvolenýmu příkladu s jihlavankou.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    potřebuju doporučit servis na kávovar DeLonghi, přestal pracovat (asi nějaké doma neřešitelné ucpání) a chce asi vyčistit v servisu.
    Je to plně automatický DeLonghi Ecam bez zásobníku na mlíko. Praha nebo Středočeský kraj, dovezu ho tam.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    J0AQIM: co zas vím já je, že fair trade zaručuje farmářům výkupní cenu kávy (bez větší kontroly kvality) což má logicky za následek, že se spousta farmářů nesnaží a svoji podprůměrnou kávu prodává těmto organizacím (protože za ni dostanou garantovanou cenu) a zároveň logicky ti farmáři, kteří se se svými sklizněmi mazlí a snaží se, jim kávu neprodají, protože ví, že za ni jinde dostanou více .. ergo z toho vyplývá, že fair trade káva nikdy nebude mít takovou kvalitu k jaké se dá dostat jiným způsobem prodeje (což samozřejmě neřeší otázku, jak se káva dostane od farmáře do výsledného šálku ..)
    J0AQIM
    J0AQIM --- ---
    ZUZKAOU: fairtrade káva jde taky přes kávovou burzu, pokud vím, jde tam jen o certifikaci a dohlížení na určitý podmínky, nicméně je s ní narozdíl od direct trade obchodováno taky přes družstva a další zprostředkovatele.
    KOLU
    KOLU --- ---
    AOTEAROA: zip-lock pytlík, vymáčknout vzduch jak jen to je a vrazit do mrazáku. až na něj dojde čas, tak celej pytel vyndat a otevřít až po rozmrznutí (a znovu nezamrazovat).
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    mám půlkilo zrní, vejde se mi ale to "vakuovky" ke spotřebě jen půlka, co s tím zbytkem na ten cca měsíc? má smysl to dávání do mrazáku?
    NTR23
    NTR23 --- ---
    MAR_TINA: když jsem vidět ten čůrek kafe téct z té tlusté trubky, napadlo mě hned "studené kafe"
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VISHERA: jestli se nepletu, tak komoditní káva prochází přeprodejem přes kávovou burzu a alternativní způsobu prodeje jako fair trade a nebo direct trade se této vyhýbají a zkracují tak řetěz prodejců mezi pěstitelem a pijáke kávy.

    Výběrová káva pak může být jak komoditní, tak z alternativních obchodních cest.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    už na něj koukám. ALe obrázek je impozantní. Trochu jako vytuněný ato s falešnými výfuky :)

    KOLU
    KOLU --- ---
    stroj na kapsle za 300 klacků, no neber to...
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    Espresso z titanového dvanáctiválce vás po ránu hodí do otáček – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/.../325336-espresso-z-titanoveho-dvanactivalce-vas-po-ranu-hodi-do-otacek.html
    PRDELMRDEL
    PRDELMRDEL --- ---
    A maj i supr tasky a batohy mmch:)
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    KOLU: 1x, danke schön.
    TWARR
    TWARR --- ---
    KOLU: 2x ganze bohne bitte :)
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    KOLU: Tak proč ne, viď.) Tak mi přihoď pls jednu čtvrtkilovku na test, popř. pak pošta..
    KOLU
    KOLU --- ---
    Public Coffee Roasters — Äthiopien Yirgacheffe
    http://www.publiccoffeeroasters.com/product/athiopien-yirgacheffe

    Budu objednávat (nejspíš v pondělí večer) pár balíčků tohohle fantastickýho zrna na filtr - nechcete někdo taky (nebo jinou kávu od nich)? Trochu by se tím naředilo poštovný. Praha a okolí, osobní předání jakmile mi to kafe přistane doma.
    KURE
    KURE --- ---
    TEEAK: jasne, protoze koho zajimaji deti, kdyz je ohrozena nejaka krysa....
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    VISHERA: ad piccolo. Je to iniciativa kluků z kavovoveho klubu a qwertyho, takže de facto naše konkurence. je to web především pro úplně neznalé lidi, proto tak jednoduše.

    ad direct trade, resp. "káva z rukou farmáře". Jsou to kávy z míst, které nasi majitelé navštívili. zbytek i když je koupen přímo, tuto podmínku nesplňuje.

    ad. transparentnost. vždycky víš odkud káva je - jaká farma, jaký zpracovatelsky závod, způsob zpracování, odrůdy atd. nepřijde mi, že tu někdo mlží.
    VISHERA
    VISHERA --- ---
    KOLU:
    ad builtshit - lepší argument nemáš?
    Ty seš fakt dobře mimo. Proč tu zas motáš pražení? Co má pražení společného s tím, jestli je káva komoditní nebo ne?
    Oháněli jste se tu pojmem komoditní, tak jsem se zeptal jak rozlišíte kávu komoditní-nekomoditní, protože jsem viděl že v tom máte guláš a přidal jsem dva příklady z pražíren zde propíraných. Jednu, která (dle vás) praží komoditní kávu a druhou která (dle vás) praží kávu transparentní. A přidal namátkou dva příklady z uvedených pražíren, dokazujících opak. Nic víc.
    Ono totiž a to už tu zaznělo, nakoupit transparentní kávu na farmě je v některých zemích nemožné (státem řízený obchod s kávou). Zatímco v jiných je to standard dostupný každému a nemusí to vůbec být přímý nákup, klidně to může být přes zprostředkovatele. Takže ta prezentace pražírny navenek jako transparentnost-direct-farmář nutně vede buď k omezenému výběru pražírny při nákupu suroviny. Což je dost blbé, protože ta nemožnost nakoupit transparentně, z důvodů které nelze ovlivnit, se dotýká právě TOP káv např. z Afriky. Nebo k reklamním polopravdám a malým lžím viz. doubleshot, kde se PR vede navenek stylem my prodáváme kávu direct-farmář a u káv kdy to tak není se mlčí nebo mlží. Mě je vcelku jedno že to dělaj, ač mi to moc korektní nepřijde. Napsal jsem to jen v reakci na zdejší diskutující, když jste tu prezentovali PR této firmy jako pravdu.
    Ale já tě vcelku chápu pokud čerpáš ze zdrojů jako je web piccolloneexistuje, kde jsou ohledně rozdělení káv děsný kraviny. Např. rozdělení káv na komoditní a výběrové. Což je blbost sama o sobě, protože komoditní kávou by byla každá, která mám míň než 80 bodů v cuppingu.
    Nebo odstavec o nákupu zelených káv v malých pražírnách - autoři v tom mají evidentně hokej a neví že existují i další možnosti než jen přímý nákup na farmě a komoditní trh. Tak to by snad bylo lepší nepsat nic, než takhle plácat. Ale ani bych se nezdráhal tvrdit, že je to tam schválně a ten web je šitý na míru právě DS. Jestli účelově nebo jen neznalostí autorů to nevím. Možná jen taky čerpali z PR článků DS ;-)
    KOLU
    KOLU --- ---
    VISHERA: naprostej bullshit.
    a rozdíl v pražení se týkal tvojí další připomínky stran toho, že i BPH nabízí "kávu od konkrétních farmářů". vím moc dobře, jakou technologickou úroveň má jejich způsob pražení - dnešní trh speciality coffee je _fakt_někde_úplně_jinde_. u nich je v podstatě fakt jedno, jaká je vstupní surovina, výstup bude vždycky bez kyselosti a postrádat naprostou většinu odrůdově, procesně i místně specifickejch senzitometrickejch vlastností, který takový kafe odlišej i od zcela jinak zpracovaný kávy z jinýho kontinentu. všechno tmavý tak, jak sou tady všichni zvyklí už od dob bolševika a nazdar.

    TEEAK: ale dá, bo cibetky v klecích jsou jeno zvířata, ne lidi (vivat homo-centrismu naší civilizace!) :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam