FRUITS: jestli vládneš angličtinou, tady
http://www.ethicalcoffee.net/ je zajímavý shrnutí přístupů ke kávě (mám ráda direct trade - na jednoduchém tříčlánkovém řetězci se nepřiživují další překupníci na burzách a jiní přeprodejci jako je tomu u fairtradu, či jiní producenti kávy (namíchaní ve výsledném pytlíku), jak je tomu u kávových aliancí typu Rainforest) .. jak už tu ostatně bylo několikrát zmíněno - btw: pokud kupuju kávu tak se zajímám o místo původu (a pokud na ní není určení minimálně oblasti, lépe farmy či ještě lépe jméno farmáře logicky to asi direct trade nebude) osobně musím mít aspoň jednou ročně doma kávu z farmy Los Lajones (od Graciana Cruze) neboť jsem toho člověka potkala a mluvila jsem s ním o kávě, kterou jsem měla od DS právě za barem a jeho popisování "záchranářských aktivit proti vykořisťování místních/dětí" mělo pro mě daleko více husí kůži nahánějící důsledky, než jeho vyprávění o sklizních bez neviditelné ruky takových asociací a o spolupráci s DS mluvil hezky, čili mě to utvrdilo v tom, že to DS dělá dobře (a netvrdím, že nikdo jiný to dobře nedělá - jen je třeba hlídat aspoň základní informace) a v neposlední řadě je jeho káva taky hodně dobrá
http://www.loslajonesestate.com/eng/farmer/
.. u jihlavanky ani jiné kávy podobné kvality se dohledat farma/farmář natož překupníci, pražiči a jiní vykořisťovači opravdu nedají a často se to nedá ani u káv, které jsou "lepší" jednodruhové koupené v supermarketech (ba ani u slavné Costa coffee směsi či Starbucks blendů) - jednodruhová káva z Brazílie pro Čecha je ekvivalentem pytle hrášku z Evropy pro Brazilce (bohužel už se ani nedá přirovnat k vínu z Moravy - neb přesto, že je na Moravě vinařů jako much, tak tenhle kousek země je nepoměrně ještě o hoodně menší .. doporučuju porovnat na mapě) - místo původu čili ani pracovní podmínky farmářů se určit nedají zejména proto, že sami producenti o tom neříkají ani "ň" ani na obalech, ani na svých stránkách (pokud tedy nějaké dělají) takže není kde ty informace získat .. proto to nikdo neví
.. co se ostatních tvých statementů týká .. rozumím tvému naštvání (a brblání o coffeegeecích), ale pokud by sis místní klub před napsáním příspěvku trochu důkladněji pročetl, věřím, že bys našel spoustu odpovědí .. jinak jak sám říkáš, je to tu klub především o kávě - čili tu neřešíme, kdo jí jakou zeleninu či maso ani kde nakupuje jogurt ;-) (pokud mohu tak ještě můj poslední osobní názor: když se někdo ptá na něco, co si může během dvou kliknutí najít na googlu, je to trošku smutný, protože spousta informací leží každému z nás na konečcích prstů položených na klávesnici počítače a využívat ji jenom k tomu, aby informace jen z tvého rozmaru hledal někdo za tebe aniž by ses sám trochu snažil je lenost nejvyššího kalibru a zneužívání lidské práce - proti kterému tak brojíš)
howg (a už budu zas pár měsíců ticho)