KOLU:
ad builtshit - lepší argument nemáš?
Ty seš fakt dobře mimo. Proč tu zas motáš pražení? Co má pražení společného s tím, jestli je káva komoditní nebo ne?
Oháněli jste se tu pojmem komoditní, tak jsem se zeptal jak rozlišíte kávu komoditní-nekomoditní, protože jsem viděl že v tom máte guláš a přidal jsem dva příklady z pražíren zde propíraných. Jednu, která (dle vás) praží komoditní kávu a druhou která (dle vás) praží kávu transparentní. A přidal namátkou dva příklady z uvedených pražíren, dokazujících opak. Nic víc.
Ono totiž a to už tu zaznělo, nakoupit transparentní kávu na farmě je v některých zemích nemožné (státem řízený obchod s kávou). Zatímco v jiných je to standard dostupný každému a nemusí to vůbec být přímý nákup, klidně to může být přes zprostředkovatele. Takže ta prezentace pražírny navenek jako transparentnost-direct-farmář nutně vede buď k omezenému výběru pražírny při nákupu suroviny. Což je dost blbé, protože ta nemožnost nakoupit transparentně, z důvodů které nelze ovlivnit, se dotýká právě TOP káv např. z Afriky. Nebo k reklamním polopravdám a malým lžím viz. doubleshot, kde se PR vede navenek stylem my prodáváme kávu direct-farmář a u káv kdy to tak není se mlčí nebo mlží. Mě je vcelku jedno že to dělaj, ač mi to moc korektní nepřijde. Napsal jsem to jen v reakci na zdejší diskutující, když jste tu prezentovali PR této firmy jako pravdu.
Ale já tě vcelku chápu pokud čerpáš ze zdrojů jako je web piccolloneexistuje, kde jsou ohledně rozdělení káv děsný kraviny. Např. rozdělení káv na komoditní a výběrové. Což je blbost sama o sobě, protože komoditní kávou by byla každá, která mám míň než 80 bodů v cuppingu.
Nebo odstavec o nákupu zelených káv v malých pražírnách - autoři v tom mají evidentně hokej a neví že existují i další možnosti než jen přímý nákup na farmě a komoditní trh. Tak to by snad bylo lepší nepsat nic, než takhle plácat. Ale ani bych se nezdráhal tvrdit, že je to tam schválně a ten web je šitý na míru právě DS. Jestli účelově nebo jen neznalostí autorů to nevím. Možná jen taky čerpali z PR článků DS ;-)