• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    FRUITS: a jestli chceš vidět něco fakt nechutnýho, tak doporučuju hledat, jak se dneska vyrábí ta "slavná" cibetková káva, po které se pracháči můžou utlouct protože s tím, se nějaké děti pomáhající u sklizně nedají srovnávat
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    FRUITS: jestli vládneš angličtinou, tady http://www.ethicalcoffee.net/ je zajímavý shrnutí přístupů ke kávě (mám ráda direct trade - na jednoduchém tříčlánkovém řetězci se nepřiživují další překupníci na burzách a jiní přeprodejci jako je tomu u fairtradu, či jiní producenti kávy (namíchaní ve výsledném pytlíku), jak je tomu u kávových aliancí typu Rainforest) .. jak už tu ostatně bylo několikrát zmíněno - btw: pokud kupuju kávu tak se zajímám o místo původu (a pokud na ní není určení minimálně oblasti, lépe farmy či ještě lépe jméno farmáře logicky to asi direct trade nebude) osobně musím mít aspoň jednou ročně doma kávu z farmy Los Lajones (od Graciana Cruze) neboť jsem toho člověka potkala a mluvila jsem s ním o kávě, kterou jsem měla od DS právě za barem a jeho popisování "záchranářských aktivit proti vykořisťování místních/dětí" mělo pro mě daleko více husí kůži nahánějící důsledky, než jeho vyprávění o sklizních bez neviditelné ruky takových asociací a o spolupráci s DS mluvil hezky, čili mě to utvrdilo v tom, že to DS dělá dobře (a netvrdím, že nikdo jiný to dobře nedělá - jen je třeba hlídat aspoň základní informace) a v neposlední řadě je jeho káva taky hodně dobrá http://www.loslajonesestate.com/eng/farmer/
    .. u jihlavanky ani jiné kávy podobné kvality se dohledat farma/farmář natož překupníci, pražiči a jiní vykořisťovači opravdu nedají a často se to nedá ani u káv, které jsou "lepší" jednodruhové koupené v supermarketech (ba ani u slavné Costa coffee směsi či Starbucks blendů) - jednodruhová káva z Brazílie pro Čecha je ekvivalentem pytle hrášku z Evropy pro Brazilce (bohužel už se ani nedá přirovnat k vínu z Moravy - neb přesto, že je na Moravě vinařů jako much, tak tenhle kousek země je nepoměrně ještě o hoodně menší .. doporučuju porovnat na mapě) - místo původu čili ani pracovní podmínky farmářů se určit nedají zejména proto, že sami producenti o tom neříkají ani "ň" ani na obalech, ani na svých stránkách (pokud tedy nějaké dělají) takže není kde ty informace získat .. proto to nikdo neví
    .. co se ostatních tvých statementů týká .. rozumím tvému naštvání (a brblání o coffeegeecích), ale pokud by sis místní klub před napsáním příspěvku trochu důkladněji pročetl, věřím, že bys našel spoustu odpovědí .. jinak jak sám říkáš, je to tu klub především o kávě - čili tu neřešíme, kdo jí jakou zeleninu či maso ani kde nakupuje jogurt ;-) (pokud mohu tak ještě můj poslední osobní názor: když se někdo ptá na něco, co si může během dvou kliknutí najít na googlu, je to trošku smutný, protože spousta informací leží každému z nás na konečcích prstů položených na klávesnici počítače a využívat ji jenom k tomu, aby informace jen z tvého rozmaru hledal někdo za tebe aniž by ses sám trochu snažil je lenost nejvyššího kalibru a zneužívání lidské práce - proti kterému tak brojíš)

    howg (a už budu zas pár měsíců ticho)
    VISHERA
    VISHERA --- ---
    BLACK_ONYX: no ty třeba ne protože se vyznáš. Pokud ale budu mít dobrou PR historku např. o kávě kterou jsem zrovna přivezl v ruksaku přímo od farmáře, tak většina ostatních ano ;-) :-)
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    VISHERA: ale pokud to bude hnusny, tak je to tvoje ostuda a uz znova nekoupim.
    VISHERA
    VISHERA --- ---
    BLACK_ONYX: věřím že zrovna vy to děláte poctivě, ale stejně...pokud budu chtít, tak z lepší tuctové kávy udělám do 5 minut kávu výběrovou i podle SCAA a sepíšu si na to protokol. Budu se s ním ohánět a jak se tomu dá oponovat? Cupping je jen subjektivní názor testujicího a pár bodů sem nebo tam se dá obhájit vždycky :-/
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    VISHERA: výběrová ve smyslu definice SCAA, alespoň u nás. taky když se podíváš, kdo všechno používá termín výběrová káva, to by člověk blil :-)
    VISHERA
    VISHERA --- ---
    BLACK_ONYX: ale ano mrkl jsem. Ač jsem to psal jako odpověď na tebe, tak jsem to psal spíš pro ostatní. Kteří v tom jak je zde vidět docela plavou.
    Snad ještě, že s rozdělením na výběrová-nevýběrová je to obdobné: " jen myšlenka a žádná certfifikace" ;-)
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    VISHERA: pokud se mrknes lépe, tak zjistis, že všechny naše kavy direct trade nejsou, ale výběrové ano. každá prazirna má jinak nastaveno její definici, neb je to jen myšlenka a žádná certfifikace.
    VISHERA
    VISHERA --- ---
    KOLU: sry, ale ty nejdřív píšeš suverénně o komoditní kávě a pak z tebe vyleze, že ani nevíš co to je. Napíšeš že je rozdíl jasně daný a dáš sem odkaz na definici specialty coffee, která se komoditní kávy vůbec nedotýká. Resp. mlžíš o rozdílu v pražení, což je blbost úplná. Protože pražit se dá cokoliv jakkoliv a nemá to s definicí komoditní-nekomoditní nic společného.

    BLACK_ONYX: já vůbec nezpochybňuji kvalitu vaši (jestli teda jsi z DS) kávy a je mi známo že v zemích jako jsou Keňa, Etiopie,atd. transparentní kávu nakoupit prakticky nelze. To vy ale ve svých materiálech taktně zamlčujete.
    Obecně se tady v ČR v posledních letech (a tento thread je toho důkazem) začalo dávat rovnítko mezi direct trade a transparentnost kávy, resp. pokud něco není direct trade tak je to okamžitě označeno hanlivým výrazem komoditní a podobně. Přitom to jsou zcela na sobě nezávislé věci.
    Perličkou je pak (jinak záslužný) web piccolloneexistuje.cz, kde je např. mezi příklady netransparentních komoditních káv uvedena farma Skybury rodiny MacLaughlin z Austrálie ( http://www.skybury.com.au ) nebo je zpochybňováno rozdělení káv podle kvalitativních tříd a další perly. Takže z možná dobře myšlené edukace je ještě větší guláš..
    KURE
    KURE --- ---
    FRUITS: A naférovku jsem řekl, že doma pijem to nejlevnější kafe, protože je prostě nejlevnější.
    to je tvoje svate pravo a privilej to ti nikdo neubírá. Ale když tě tak berou osudy otroků na plantáži, skus se zamyslet nad tim že právě přístup
    "je mi jedno ze to je sajrajt, hlavně že je to levný" je hnací motor k vykořisťování dělníků a snižování nákladů ad absurdum.
    (nezávisle na odvětví)
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    V Etiopii se káva v podstatě nedělí na farmy, ale zpracovatelske závody. Je to dáno historicky. Obcas se podaří něco získat. Třeba teď máme v Tam Demu Etiopii jen z jedné farmy.
    KOLU
    KOLU --- ---
    VISHERA: spíš rozdíl v pražení, hodně velkej.
    KOLU
    KOLU --- ---
    VISHERA: rozdíl mezi komoditní a výběrovou kávou je jasně daný. https://en.wikipedia.org/wiki/Specialty_coffee
    FRUITS: proč by mě měla zajímat výroba a chuť kávy, kterou nepiju? zajímá mě původ kávy, kterou piju (Bonanza Worka Espresso a Organic Blend).
    VISHERA
    VISHERA --- ---
    Psanému slovu vcelku rozumím a protože jdu často věcem do hloubky a nečtu jen PR materiály, tak nerozumím co je transparentnějšího na kávě z regionu Yirgacheffe od 2400 pěstitelů (web DS) oproti např. kávě z farmy Da Lagoa (web balíren). Že by rozdíl v marketingu?
    CORCHEN
    CORCHEN --- ---
    Trochu od tématu… ;)

    Teprve nedávno jsem narazil na něco, co považuji za metu pro domácí „pákové“ espresso. Pár výhrad k tomuto stroji lze s trochou šikovnosti vyřešit starým dobrým kutilstvím.

    Lever espresso machines - LONDINIUM Lever Espresso
    http://londiniumespresso.com/lever-espresso-machines
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VISHERA: protože nerozumíš psanému slovu?
    VISHERA
    VISHERA --- ---
    OK, pak ale nechápu proč je zde káva (nejen) z balíren označovaná jako komoditní a káva z doubleshotu nikoliv? Když transparentnost káv je +- stejná.
    Pozor kvalitu pražení a káv nehodnotím.
    SATAI
    SATAI --- ---
    Pokud mate dnes sporivou naladu a nechcete utratit $5k, tak tohle je moznost, jak za pripravu kavy zaplatit jen $549 ;)

    Bunn Trifecta MB Coffee Machine Review - SlashGear
    http://www.slashgear.com/bunn-trifecta-mb-coffee-machine-review-16301548/
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FRUITS: ano kupuju si kvalitní potraviny, čerstvé a co jde místní. Plus pěstujeme. Převážně kupuju potraviny ze zemědělství, ve kterém netrpí přehnaně ani zaměstnanci ani zvířátka - je to snadné, stačí upřednostňovat českou produkci. A teď sorry, jedu pro med a vejce do vedlejší vsi.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FRUITS: CELOU CESTU TÉ KÁVY není schopný určit ani super manažer Jihlavanky. V tom to je. Mlhavý výkřik o utrpeníčku černoušků je trapný a nevede vůbec k žádné pomoci nikomu a ničemu.

    Bavíme se to tom celou dobu. Zejména se tu pořád dokola doporučí pražírny, které upřednostňují direct trade. Pokud nemáš pamět, filtruj. Naposledy tu slovo direct padlo 1.1. 2014, před tím 4.12. 2013...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam