• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    KOLU
    KOLU --- ---
    EXX: počkej na farmářský trhy, bejvaj tam kluci z Kávovýho klubu. rozhodně lze doporučit. kdybys toho chtěl víc tak se mi ozvi do pošty... .)
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    EXX: záleží jaký máš požadavky, ale to na trzích přímo na jiřáku je v poho.
    SATAI
    SATAI --- ---
    EXX: co Al Cafetero?
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    EXX: tak kdyz uz chces koupit par kilo, tak si muzes zajet i treba kousek dal na Krizikovu do Doubleshotiho MujSalekKavy, ne?
    EXX
    EXX --- ---
    Ahoj .. nejaky typ na dobry zdroj kavy v okoli jiriho z podebrad? Neco kde se vyplati nakoupit i vetsi mnozstvi..treba par kilo.
    EJDM
    EJDM --- ---
    TYDLYDAA
    TYDLYDAA --- ---
    Vedle Kafe Karlín se tenhle týden otevřelo original coffee v Betlémský. Moc příjemná záležitost. https://www.facebook.com/originalcoffeepraha?fref=ts Zkušenosti ostatních?
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    COUDAK: osobně se mi to moc neosvědčilo (a připravuju na dvakrát), ale proti gustu .. :-)
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    COUDAK: normálně tam nasyp rovnou víc kafe a zalejvej to na několikrát.
    TWARR
    TWARR --- ---
    delam obcas ve v01 dve kafe, je to sice omrd, ale da se. chutovej ulet jsem v tom neshledal.
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    Mě spíš napadlo, jestli když dělám normálně tu jednu dávku ... tak když dělám dvě kávy, jestli to mohu dělat taky v jednom filtru a nebo kdyz to namelu tak rozdelit nadvakrat :/
    DOGGY
    DOGGY --- ---
    COUDAK: tady je fajn navod ohledne hrubosti mleti od doubleshotu
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    Děkuji všem :)
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    COUDAK: mlýnek prolévám po každém mletí horkou vodou (za předpokladu, že nebudu mlýt dokud znovu neuschne - čili když mám třeba návštěvu, tak myju až po odchodu návštěvy, protože mletí s mokrýma kamenama není nic moc) a komplet rozebírám cca každý týden
    .. taky jsem za neskladování zrna v lednici (teplotní rozdíly tvoří pocení/kondenzaci par na zrnku/rychlejší stárnutí kávy/riziko mikroplísní) .. sáček je fajn (snaž se z něj po každém odebrání kávy vymáčknout co nejvíc vzduchu, aby ti káva zbytečně nežlukla), pokud pytlík dáš do plechovky - aby na něj nešlo světlo, taky fajn a pokud si časem koupíš třeba airscape dózu, tak je to úplně nejvíc fajn
    .. na V60-01 je tuším základní poměr 17g a 250 ml při teplotě vody 87-92 oC
    pak už samozřejmě záleží na tvojí chuti, konkrétní kávě, a milionu dalších věcí (včetně počasí) takže koumej :-)
    ..rozhodně bych nemlela na nejjemnější (délka extrakce - protékání vody přes kávu by měla být pod 3 minuty) - většinou pokud to nemůžu v kavárně ukázat, tak přirovnávám k hrubosti chorvatského písku v okolí severní Istrie :-) popřípadě něco jako hrubší cukr krystal
    hezkej návod je tu (pokud vládneš anglicky, tak doporučuju i pročíst ty titulky u zalévání):
    V60-01 Pourover Video
    http://www.youtube.com/watch?v=AvVeHPfttmU


    a přestože to tak asi teď vypadá, nemám na to patent, takže jakákoliv jiná metoda je taky dobrá metoda (takhle to funguje mně) ;-)
    KOLU
    KOLU --- ---
    COUDAK: zrno neskladovat v lednici a pokud, tak po prvním vytažení z lednice (kdy se samozřejmě okamžitě orosí, není-li to neprodyšně zabaleno) už to do lednice určitě nevracet.
    na dlouhodobý skladování jsou vhodný zip-lock pytlíky po 100 g kafe v mrazáku, ideálně -18 °C.
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    COUDAK: to poznas, az se napijes...
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    AOTEAROA:
    SATAI: a tedka premyslim, jaká je vhodná hrubost mleti, zatím to mám na jedno z nejjemněších protože jsem si amatérsky říkal, že by to mohlo vyvodit více chuti :)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    SATAI: já jsem kdysi taky rozkládala hario mini mill každý den, ale dávno jsem se na to vyprdla. vždyť dycky přijdu o nastavení jemnosti mletí a nebudu to pokaždý znova zkoumat... takže po použití nebo posledním kafi prolívám vlemi horkou vodou z obou stran, a cca jednou za dva tři týdny komplet rozeberu.
    SATAI
    SATAI --- ---
    COUDAK:

    - rozlozim na prvocinitele a promeju proudem vlazne vody. Pokud nekde zustane kafe, tak otru/vytru papirovym rucnikem.
    - ja je skladuju pri pokojove
    - to chce kafe ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam