• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DYSTOPIK: no oni potřebujou přepražit zrna tak, aby v té záplavě mléka a dochucovadel přeci je byla cítit káva - a pokud si z toho uděláš standardní kafe, tak to holt je přepálená břečka.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    zdravíčko,
    někdo tady tušim před časem sháněl špatný kafe na zkoušku mlýnku. Kdyby se někomu hodilo pro podobný účely, mam tady 220g kafe ze starbucks / zrnka. Dal mě to kamarád, nechala si to u něj některá ex a on nemá ani mlejnek. Tenhle kšeft bych nikdy nenavštívil z přesvědčení, nicméně nejsem žádná fajnovka a nemam extra vytříbenej jazýček, ale tohle je vyloženě k pití nevhodný. nechápu..

    tak kdyby něco, bydlim kousek od jiřáku v praze
    CLOVICEK
    CLOVICEK --- ---
    OT Kdybyste si někdo chtěli koupit kávu i za BTC nebo XDG tak doprodávám teď všechno 100% Arabicy zrnka. Měl jsem je v growshopu, který mi policajti vyrabovali http://pohodakramek.cz/up/coffee.htm omlouvam se za reklamu
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    EXX: tak na jiraku je mamacoffee. za zkousku stoji... at nejsem za nacka ;)
    KOLU
    KOLU --- ---
    EXX: počkej na farmářský trhy, bejvaj tam kluci z Kávovýho klubu. rozhodně lze doporučit. kdybys toho chtěl víc tak se mi ozvi do pošty... .)
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    EXX: záleží jaký máš požadavky, ale to na trzích přímo na jiřáku je v poho.
    SATAI
    SATAI --- ---
    EXX: co Al Cafetero?
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    EXX: tak kdyz uz chces koupit par kilo, tak si muzes zajet i treba kousek dal na Krizikovu do Doubleshotiho MujSalekKavy, ne?
    EXX
    EXX --- ---
    Ahoj .. nejaky typ na dobry zdroj kavy v okoli jiriho z podebrad? Neco kde se vyplati nakoupit i vetsi mnozstvi..treba par kilo.
    EJDM
    EJDM --- ---
    TYDLYDAA
    TYDLYDAA --- ---
    Vedle Kafe Karlín se tenhle týden otevřelo original coffee v Betlémský. Moc příjemná záležitost. https://www.facebook.com/originalcoffeepraha?fref=ts Zkušenosti ostatních?
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    COUDAK: osobně se mi to moc neosvědčilo (a připravuju na dvakrát), ale proti gustu .. :-)
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    COUDAK: normálně tam nasyp rovnou víc kafe a zalejvej to na několikrát.
    TWARR
    TWARR --- ---
    delam obcas ve v01 dve kafe, je to sice omrd, ale da se. chutovej ulet jsem v tom neshledal.
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    Mě spíš napadlo, jestli když dělám normálně tu jednu dávku ... tak když dělám dvě kávy, jestli to mohu dělat taky v jednom filtru a nebo kdyz to namelu tak rozdelit nadvakrat :/
    DOGGY
    DOGGY --- ---
    COUDAK: tady je fajn navod ohledne hrubosti mleti od doubleshotu
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    Děkuji všem :)
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    COUDAK: mlýnek prolévám po každém mletí horkou vodou (za předpokladu, že nebudu mlýt dokud znovu neuschne - čili když mám třeba návštěvu, tak myju až po odchodu návštěvy, protože mletí s mokrýma kamenama není nic moc) a komplet rozebírám cca každý týden
    .. taky jsem za neskladování zrna v lednici (teplotní rozdíly tvoří pocení/kondenzaci par na zrnku/rychlejší stárnutí kávy/riziko mikroplísní) .. sáček je fajn (snaž se z něj po každém odebrání kávy vymáčknout co nejvíc vzduchu, aby ti káva zbytečně nežlukla), pokud pytlík dáš do plechovky - aby na něj nešlo světlo, taky fajn a pokud si časem koupíš třeba airscape dózu, tak je to úplně nejvíc fajn
    .. na V60-01 je tuším základní poměr 17g a 250 ml při teplotě vody 87-92 oC
    pak už samozřejmě záleží na tvojí chuti, konkrétní kávě, a milionu dalších věcí (včetně počasí) takže koumej :-)
    ..rozhodně bych nemlela na nejjemnější (délka extrakce - protékání vody přes kávu by měla být pod 3 minuty) - většinou pokud to nemůžu v kavárně ukázat, tak přirovnávám k hrubosti chorvatského písku v okolí severní Istrie :-) popřípadě něco jako hrubší cukr krystal
    hezkej návod je tu (pokud vládneš anglicky, tak doporučuju i pročíst ty titulky u zalévání):
    V60-01 Pourover Video
    http://www.youtube.com/watch?v=AvVeHPfttmU


    a přestože to tak asi teď vypadá, nemám na to patent, takže jakákoliv jiná metoda je taky dobrá metoda (takhle to funguje mně) ;-)
    KOLU
    KOLU --- ---
    COUDAK: zrno neskladovat v lednici a pokud, tak po prvním vytažení z lednice (kdy se samozřejmě okamžitě orosí, není-li to neprodyšně zabaleno) už to do lednice určitě nevracet.
    na dlouhodobý skladování jsou vhodný zip-lock pytlíky po 100 g kafe v mrazáku, ideálně -18 °C.
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    COUDAK: to poznas, az se napijes...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam