• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    AOTEAROA: (to mlíko nedělám na trysce toho kafovaru, šlehám ručně a leju z konvičky – si člověk udělá jedno kafe a pak půl hodiny myje nádobí ;)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    já mám doma teď taky "páku za 1500" s těma přetlakovýma miskama - starší model Electrolux Cremapresso, který se přesně tím tlakem do malé dirky snaží dělat cremu. jsem spokojená s tím, že mi z toho pokaždé vyteče v podstatě to samé, u moka konviček a hlavně u jedné se mi občas stalo, že jsem to ohřála moc rychle, místo pomalého vytékání to hned prskalo, někdy se to jen spálilo a nevyteklo, přitom jsem se s tim matlala. takže tady jsem v klidu, že mi vždycky vyteče to samý, ruční mlýnek mám nastavenej nastálo na tuhle mašinu.

    kafe je z toho mnohem lepší než všechno co jsem si zatím mohla udělat doma, v restauraci nebo na návštěvě, pokud nepočítám špičkovou kavárnu typu Šálek, Monolok apod. a navíc stejně v naprostý většině případů pořád děláme kafe s mlíkem, protože víme, že špica espresso z toho prostě nebude, a na fakt dobrý kafe si prostě jdeme občas někam sednout, tohle je prostě na snídani a pro návštěvy pořád o mnoho úrovní výš, než co jsem pila předtim jako instant a tak, že :)

    beru to tak, že špica kafe si doma neuděláme, ale není to pro nás tak důležité, abychom z toho byli nešťastní nebo museli investovat iks tisíc do kvalitní mašiny. ona i ta zhejčkanost je pak kontraproduktivní... já si třeba už téměř nikde mimo dobré kavárny kafe nedávám, ale přítel je trochu masochista a najust si to dává.

    obvykle z toho ta "crema" je i docela pěkná, tady jsem to zrovna fotila když jsem dělala dvě kafe a moc pěkně to nevyšlo, navíc nám to z jedný půlky "páky" vždycky teče míň než z druhý, i když se snažím pěchovat rovnoměrně. hlavní pro mě je, že kafe nechutná přepáleně, mlíko si taky nespálím, takže zůstane sladký, cítím nějakou příchuť kávy a ne jen uhlí (aktuálně kafe z Coffee Source, a asi nafurt, mám to teď cestou domů). a návštěvy jsou nadšený, jak to vypadá :)

    (vim, bublinky)
    KOLU
    KOLU --- ---
    POHODAVOLE: tak kyselá chuť = arabika. to je vlastně dobře a takovej ten opak itálie, kde je všecko tak upražený, že to neni ani trochu kyselý.

    co se mlýnku týká, rzodíl je v tom kolik produkuje prachu, jak uniformní velikost namletý částice maj, jak rychle to pracuje a jak konzistentní to je (tedy že dvakrát po sobě nameleš kafe a pokaždý bude stejný, to se s ručním mlýnkem moc neděje). jinak je stejně jasný, že používáš přetlakový misky, u nich ten upgrade na vyšší metu nemá moc smysl.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    SPYYDY: nic z toho nepiju, kupuju jen Supracafe. Ma tam i cerstve prazenou viz http://www.coffeeandtea.cz/kava-Ceskava-c-21_29_337.html
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    SPYYDY: kupuju akorat Supracafe, kde stridam Indii, Yellow Bourbon a Brazilii a melu v obyc kovovym mlynku, kterej jsem dostal onehda k vanocum. Od ty doby si vlastne kupuju zrnkovy kafe. Samo urcite chci to nejlepsi, ale nemam na to, abych koupil masinu za 10k, ktera kdyz to napisu hnusne - dela proste porad jen kavu :)

    Kazdopadne spis tajne doufam, ze mi tenhle odejde driv a dostanu zpet penize, takze by pak stacilo jen trochu pritlacit, aby se clovek pousnul trochu dal :)

    Jinak aktualne mi nejvic chutna na kave ta nakysla chut, ktera je zrovna v ty Indii a Bourbonu..

    Jeste se zeptam k tomu mlynku. Pochopil jsem spravne, ze se jedna o to, ze clovek muze nastavit presnou hrubost a mnozstvi oproti obyc?
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    POHODAVOLE: Mimochodem koukám, co nabízejí u kámoše za kávy - nevím, jestli tam má k dispozici i něco jinýho, ale můžeš mít jakkoliv "top" kávovar a z Illy, Segafreda, Davidoff apod. nikdy dobrý kafe neuděláš.. Teda můžeš zachovat ok techniku, ale chuť bude stát za hovno. Toho docílit, bych si fakt jako metu nedával. Ale jestli používá on (nebo ty) něco čerstvě praženýho, tak se omlouvám, řídil jsem se jen dle jejich webu..
    TWARR
    TWARR --- ---
    KOLU: let me know. dakujem pekne, panko!
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    POHODAVOLE:
    -Je to jakž takž solidně vyrobený, tzn. nerozpadne se to
    - Do Gaggie sedí "klasické" 58mm misky, předpokládám že ty máš přetlakové - to je zásadní - s těmi espresso neuděláš. Kdybys tam šoupnul nepřetlakovku, viděl bys, co ti z toho teče ve skutečnosti za sajrajt - vysokej tlak v přetlakovce to ale napění, že ať s tím uděláš cokoliv vždycky to bude vypadat tak trochu jako espresso
    - Můžeš operovat s OPV ventilem a upravit tlak na správných 9 bar
    - Např. classic má třícestnej ventil, co ti odvádí zbylou vodu z puku
    - Na Evu, Classicu (nevím, jak dalších) se dá udělat pomocí parní trysky skutečná mikropěna (má tvůj kávovar bojler?)
    - jsou dostupné náhradní díly, které stojí pár kaček a výměna není složitá

    To jen takovej výčet. Osobně bych se nebál říct, že Gaggia je prostě minimum, pokud si chceš udělat espresso. Není to záruka, protože i s Gaggií budeš dlouho ladit ideální postup. Cokoliv "horšího" ti podle mě ale ani nedá prostor na zlepšování se.
    A barbar nejsi, on každej nějak začíná, ještě snad před 2 rokama jsem pil kafe z automatickýho siemense a byl jsem docela spokojenej. Musíš mít hlavně srovnání a jasnej cíl - stačí ti kafe jako ve většině kaváren (70ml Illy) - pravděpodobně můžeš zůstat u Deloghi, chceš se přiblížit espressu s nádhernou crémou, tygrováním a hlavně skvělou chutí ? (kavárny Doubleshotu apod.) - pořiď Gaggii, pořádnej mlýnek s plochýma kamenama a začni na tom pracovat - hned to ale nepůjde :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Jeste k tem levnejm kavovarum. Do konce roku jsem jel uz delsi dobu v http://eshop.tescoma.cz/...iprava-caje-a-kavy-konvice/monte-carlo/647106-kavovar-monte-carlo-6-salku , na zacatku roku jsem poridil paku Delonghi za 1500 a musim rict, ze jsem moc spokojenej v pomeru cena / vykon. Samo pocitam s tim, ze vydrzi 2 roky, ale pri cene 1500 me to rozhodne nebude mrzet. Jednou za cas chodim na kafe ke kamosovi do http://www.coffeeandtea.cz/ kde ma top paku a samo cejtim, ze kafe je daleko lepsi, ale rozhodne bych moje presso nenazyval spatnym. Konvicky jsem ihned prestal pouzivat, protoze chut je nekde uplne jinde a kafe si delam jiz jen doma. Tak se ptam jsem opravdu takovy barbar nebo je to jen tim rozdilem oproti konvicce? Muze mi prosim jeste nekdo vysvetlit, v cem je treba lip udelany kavovar Gaggia do 5k, jak psal JAKOUBEK? V cem presne je ta pridana hodnota oproti kavovaru za tretinu jiny znacky?

    Diky!
    KOLU
    KOLU --- ---
    KAMIONG: IMHO: když chce někdo velkej šálek kávy, tak je to určitě lepší, než espresso naředěný do velkýho objemu. a popravdě - s takovou to devadesátkovou hnusnou hořkou překapávanou břečkou to má společnej akorát ten papírovej filtr.
    a Aeropress je zvláštní. párkrát mi z toho někdo dělal něco, co se mělo tvářit skoro jako espresso (jen teda trochu větší) a chutnalo to velenedobře, zato velký kafe ve stylu dripu je z toho fajn.
    KAMIONG
    KAMIONG --- ---
    KOLU: Do Prahy se jen tak nedostanu, takže až filtry dorazí, tak dej klidně vědět, udělám si výlet. ;)

    A asi to bude znít blbě, ale měla jsem překapávaný kafe za trend devadesátek a americkejch filmovejch benzínek. Fakt si to někdo objedná místo espressa??
    KOLU
    KOLU --- ---
    TWARR: však on mi trollí rovnou i do pošty :)
    faktem je, že o Aeropress od doby, co tam máme Kalitu Wave, nebyl téměř žádnej zájem. a minulej tejden sme zjistili, že těch pár desítek posledních filtrů někam zmizelo (pravděpodobně je někdo na baru polil pivem, tak šly do koše) - už pracujem na objednávce, ale teď momentálně prostě Aeropress není a příjde mi lepší to říct takhle na rovinu, než se pak za barem slečně KAMIONG omlouvat, když už tam přišla natěšená na Aeropress... snad "nám" to neudělá úplně negativní reklamu :)

    P.S.: od čtvrtka budu mít v Praze pro tebe nějaký to kafe.
    TWARR
    TWARR --- ---
    sorry, mi to prislo jako strasny trolleni, ale ted chapu, ze jste oba z neu, takze to je vlastne jedno ;))
    PRDELMRDEL
    PRDELMRDEL --- ---
    Jo, vice mene. Aeropress se od doby, co tam je Kalita, pouzil jen na konkretni vyzadani, pac konkretne ty dve kafe, kery tam ted jsou na filtr stejne z kality lezou lepsi a az bude neco jinyho, vyzkousi se na jinejch metodach a aeropress se prip. zas objevi:) Z Kality mi temer u vsecho leze tlustci telo i nez z aera a zrovna pro vetsinu zakazniku neu, kteri nejsou na cajicky a stavicky jeste uplne ready, vetsi telo funguje dobre. Jinak samozr. nerikam, ze je to nejlepsi metoda na svete, kazdy kafe chce svoje...
    TWARR
    TWARR --- ---
    PRDELMRDEL: ja jen jestli to chapu dobre. on napise, ze nemaj filtry do aeropressu a ty pises, ze je dripper lepsi? chapu to spravne? (jen jestli se mi neco nestalo s hlavou) :D
    PRDELMRDEL
    PRDELMRDEL --- ---
    KOLU: A Kalita stejnak lepsi:)
    KOLU
    KOLU --- ---
    SAMIEL: došly nám filtry, Aeropress není...
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    KAMIONG: V sobotu na Náplavce Brewbar. Myslím, že i Ema ho dělá. Já ho tu mám v koutku taky, kdyby si ho chtěl někdo vyzkoušet.
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    KAMIONG: treba v Cafe Neustadt.
    KAMIONG
    KAMIONG --- ---
    JAKOUBEK: hmm, no od dob co jsem pracovala v kavárně se moje nároky na kafe docela snížily - už nejsem tak rozmazlená, v práci piju klidně rozpustný kafe, když jdu na kafe, tak většinou objednávám cappuccino....
    O tom aeropressu jsem nikdy neslyšela - koukala jsem teď akorát na instruktážní video, ale je někde možnost to ochutnat?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam