• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    NIKKITA
    NIKKITA --- ---
    Zdravím, nedávno jsem objevila v Praze v bioobchodě fairtradeovou instantní kávu (potřebuju jí do práce, jiná příprava kávy tam není možná) od značky Cafedirect, ovšem jak už to v mém životě chodí, když jsem šla pro druhou, bylo mi řečeno, že dovozce pro ČR se rozhodl s tím skoncovat, takže jsem opět ve fázi hledání. Máte někdo nějaký tip na podobné instantní, a přesto fairtrade či bio kafe, a kde to případně zakoupit? Byl mi doporučen fairtradeový obchod v Karlíně, což mám kousek, že tam prý mají podobné, nemáte někdo zkušenosti? Díky
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    NTR23: s takovou produkcí to asi nebude úplně ono .. na první nakliknutí do Googlu píšou, že jejich směs na espresso s názvem: Top Class 100% Arabica ... tramtadadáá .. se skládá z 90% arabiky (neznámo jaké) a 10% robusty (neznámo jaké) podle toho objemu produkce co píšeš tipuju nějakou Brazílii a Vietnam (to jsou největší světoví producenti) .. sell by date of roasting max. 18 months taky nezní úplně mňamózně :-( a 100% arabiky prodávají jenom namleté v plechovkách :-(
    škoda
    Pellini Coffee Espresso - Top Class 100% Arabica, 2.20lbs Beans
    http://www.aromatico.co.uk/pellini-coffee-espresso-class-arabica-220lbs-beans-p-356.html
    Pellini Coffee Espresso - Aromatico.co.uk
    http://www.aromatico.co.uk/pellini-c-49.html
    NTR23
    NTR23 --- ---
    V našem malém městě za měsíc otvírají druhou kavárnu. Ta první je vlastně cukrárna s hořkým Segafredem.

    Jsem rád, že se do nájmu prostor na kavárnu někdo pustil, v článku ve zpravodaji píší, že chtějí dělat i vietnamskou kávu, kterou snad v čr nikdo nadělá. a že kavárnu buou provozovat z nadšení, aby se v našem městě něco dělo a ne primárně pro zbohatnutí.
    Dnes ta nová spustila facebook stránku, tak jsem se zeptal, od koho budou kupovat kávu. A odpověď je Pellini. Sice tu značku neznám, ale podle propagace bych to zařadil právě po bok těch přepražených káv jako Lavazza a spol. Píší dokonce že s roční produkcí 12 000 tun se řadí mezi největší pražírny v Itálii.

    A přitom za humny, nějakých 15 km od nás mají pražírnu La Boheme Café s výběrovkou. No nevím.

    Znáte Pellini café?
    KOLU
    KOLU --- ---
    BLACK_ONYX: líbilo by se mi 200 Kč za jedno, přičemž mám materiál ještě na:
    4x 1 mm (na odstranění chaffu & pro parádu)
    5x 400 um
    5x 315 um
    4x 250 um
    vnější průměr je 11 cm, celková výška 4 cm (1 cm pod sítem, 3 cm nahoře). lepeno DYKA hard PVC lepidlem a z vnějšku zajištěno elektrikářskou páskou. ano, je to punk, ale velmi funkční a za zlomek ceny laboratorního síta.

    ještě tu mám doma jedno větší s 180 um síťovinou, kdyby měl někdo zájem - to je vyložně na coffee shoty. byl to jeden z prvotních prototypů.

    jinak reference od MOMENTa jsou v tom smyslu, že mu příjde 315 um ideální, protože 250 už tolik materiálu neodstraní (a je to zdlouhavější). 400 um je myslím na hodně hrubý mletí (FP, cupping),
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    BLACK_ONYX: ja napodobne
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    KOLU: možná bych uvažoval o jednom. kolik za to?
    XLACHTAN
    XLACHTAN --- ---
    KOLU: ahoj, to by mě docela zajímalo, mám doma Frieling Ultimo a aktuální mlýnek mi i na nejhrubší mletí mele docela jemně (resp. zůstává hodně prachu), takže by se mi jemnější sítko určitě hodilo. Ale zase neodhadnu, jakou "hustotu" má to standardní sítko ve Frielingu. Kdyžtak klidně pm.
    STANTHA
    STANTHA --- ---
    tenhle ctvrtek objednavame BARN pro nas stanek pokud by nekdo neco chtel neni problem objednat..

    Home / THE BARN BERLIN
    http://barn.bigcartel.com/
    KOLU
    KOLU --- ---
    How Switzerland turns a little coffee into a lot of money – Quartz
    http://qz.com/207466/how-switzerland-turns-a-little-coffee-into-a-lot-of-money/
    KOLU
    KOLU --- ---
    jestli by měl někdo zájem, tak mám doma ještě materiál na výrobu pár sít. vnější rozměr 110 mm. mám 3 hrubosti síťoviny: 250 um, 315 um a 400 um. siťovina je nerezová.
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    AETHER: imho kdyz si koupis Porlex, tak neprohloupis.
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    SPYYDY: No a důkaz místo slibů a ukázka konzistence mletí viz MOMENT
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    AETHER: Na epresso určitě ne.. Záleží taky, na jakym stroji a s jakym kafem pracuješ a jaký máš představy o výsledku, ale osobně, nevim o ručnim mlýnku, co by uměl umlít na espresso, max na mě docela zapůsobily mlýnky od Orphan Espresso, co postoval Kolu.
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    POSEIDON: kovove sito hrubost 315 um, je napnute na te oranzove plastove trubce. made by KOLU
    POSEIDON
    POSEIDON --- ---
    MOMENT: cim to filtrujes?
    AETHER
    AETHER --- ---
    Dneska se mi rozbil mlýnek Ceramciblade:( máme ho něco přes rok, melu většinou o víkendu, takže není zas až v tak drsné permanenci, takže na to tedy podle mě neměl nárok (vylomily se pacičky, které kotví kličku, takže se teď protáčí). Zkusím ho reklamovat, ale bokem pokukuji i po náhradě, jak tu mluvíte o tom Hario Mini Millu, umele to v pohodě i na espresso?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Tak jsem kvůli vám dělala další test :)

    Je to technikou nandavání. Pramlýnek má dřevěný nelakovaný šuplík a z něj to vybírám lžičkou. Většina prachu ulpí ne stěnách šuplíku. Z haria to taky nabírám lžičkou a prach z části zůstal na dně a z části na lžíci. Když jsem otočila nádobu mlýnku do konvice, bahýnko se trochu udělalo.

    Jo a ten bodum french press má docela jemný filtr / sítko. Měla jsem půjčený větší nějaký noname z tesca a bahna bylo víc.
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    kdyz se tady resi Hario Mini Mill, tak tady nazorna ukazka z dnesniho odpoledne. nalevo neco na drip [14.3g] a napravo prach [5.1g]
    nekdy se mi povede z toho prachu udelat aeropressem zajimavy kafe

    KOLU
    KOLU --- ---
    AOTEAROA: OE Lido 2.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    asi by se mi líbil typ mlýnku, který mi namele přímo do páky, ne do nádobky. ale to je fakt hudba budoucnosti, teď jsme dělali kolaudačku v novém podnájmu a nemáme prachy ani na nový ubrus ;)
    spíš mě zajímal lepší ruční mlýnek než Hario Mini Mill. jenže u těch neprůhledných mi vadí že na to kafe nevidím.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam