• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    KOLU
    KOLU --- ---
    PALEONTOLOG: ještě jednou: jsou to dvě fundamentálně odlišný metody. jedno je perkolace, druhý je imerse a následná filtrace. nemá to nic společnýho.

    typickej šálek espressa má kolem 40-60 mg kofeinu. typická dvojdecka filtru zhruba 200 mg. u espressa neni čas na to, aby se zcela vylouhoval všechen kofein.

    otázky, který kladeš, jsou s prominutím tak blbý, že nemám sílu je dále zodpovídat. o většině z toho se tady už prákrát mluvilo, třeba o tom obsahu kofeinu.

    čti, používej google a to co máš v ikonce ve sklenici:
    http://camelca.se/understanding-the-scaa-brewing-control-chart
    http://vstapps.com/blog-2/mojotogo/missing-the-point/
    http://www.home-barista.com/tips/espresso-brewing-control-chart-t10420.html
    http://www.coffeechemistry.com/brewing/brewing-fundamentals.html

    motáš dohromady efektivity, bary, ruce, °C (ne, ani FP se nezalejvá vroucí vodou, to si pleteš s džezvou), síly, sekundy a louhování všeho (cca jen 30 % hmotnosti kávy jsou rozpustný látky, přičemž pokud bychom vylouhovali všechno, bylo by to zatraceně hnusný pití)....

    jistěže aeropress bude produkovat řidší kávu (nižší TDS), když je v něm na 2x tolik kávy cca 5x tolik vody. a co má bejt? absolutně nic to nevypovídá o efektivitě ani obsahu kofeinu ani jinejch píčovinách, na který se ptáš.

    -----------------

    co vlastně chceš? kam směřujou ty otázky? narvat si do žíly nejvíc kofeinu za nejmíň peněz?
    http://www.pentachemicals.eu/farmaceuticke-suroviny.php?id=991&subcat=30
    je tohle možná snadnější metoda...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOLU: těch 45 sekund jsem si blbě pamatoval, a stejně tak jsem si neuvědomil, že se aeropress dělá do čtvrt litru. sory.
    když se v espresu za 30 sekund vylouhuje všechen kofein a aromata do 30ml vody, jak se může v aeropresu vylouhovat "víc" ?
    a tak aeropres tlačíš rukou, espresso tlačíš deseti barama, obojí má 90 C (ten frenchpress má asi stovku), není pak ten aeropres stejně nějakej řídkej ? (ještě do toho vstupuje namletí, ale zatím mě zajímá jen to množství)
    KOLU
    KOLU --- ---
    PALEONTOLOG: další metoda přípravy filtrovaný kávy, v mnoha ohledech podobnější spíš Clever dripperu (je to ostatně taky imerzní metoda) s možností velmi přesně kontrolovat steeping time a tím i extrakci.

    v jakym presu při teplotě varu 100 °C unikne výluh po 45 sekundách? cože?

    na běžný espresso se sice používá 7 g kávy, ale výslednej šálek má povětšinou objem 25 ml. z 15 g v aeropressu je celkem rozumný dělat 200-250 g kávy. a dsotane to z kafe mnohem víc kofeinu.

    nebo to neni vůbec o profitu? každopádně aeropress nemá s espressem absolutně vůbec nic společnýho (vyjma toho, že do obojeho se sype kafe).
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    jen mi nejde do hlavy, na co je ten aeropress vlastně užitečnej. když při pressu unikne požadovanej výluh při teplotě varu (100C) po 45 sekundách, tak kde je potom aeropres s 93-94C, výluh se v instruktáži odsadí do půl minuty. na presso stačí 8g, na aeropres 15g/šálek. kde je ten profit ? že na to tlačím jako vůl, vytěžím polovinu a tvářím se spokojeně ?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PALEONTOLOG: a mlýnek taky
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    tak běž spát dřív..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    za radu vstaň o něco dřív (i 3 minuty) bych komukoli rozkopala ... konvičku.
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    NIKKITA: aeropress je rychlejsi,vstan o 5 minut driv...
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    KOLU: oproti laborce za hubičku
    POSEIDON
    POSEIDON --- ---
    KOLU: jen tak pro zajimavost, kde to nakupujes? Googlil jsem marne, jen jsem nasel ty 10x drazsi hotovy sita. Ale chapu jestli nebudes chtit prozradit. :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOLU
    KOLU --- ---
    NIKKITA: nešlo by prostě vstát o čtvrt hodiny dříve? pardon...
    NIKKITA
    NIKKITA --- ---
    Spíš i řeším, jak co nejrychleji udělat kávu ráno do školy - ráno brutálně nestíhám s železnou pravidelností, namlít bych musela večer, ale džezva je na eleketrickym sporáku na nic, navíc ji musím hlídat, takže přemýšlím o frenchpressu, to je asi nejrychlejší a nejsnažší...
    NIKKITA
    NIKKITA --- ---
    MAR_TINA: Já jsem v té práci dvakrát týdně odpoledne, mlýnek (Hario) mám doma, a kvůli dvou kávám týdně, které často nestihnu v klidu vypít (pořád mi choděj zákazníci a ty nepočkaj), se mi nechce denně ráno mlít čerstvou kávu, pak jí tahat do školy a pak teprv do práce... Proto to instantní.
    KOLU
    KOLU --- ---
    KOLU: jakkoli to teda vypadá draze, tak jen předesílám, že ty síta dohromady přišly na skoro 1500, lepidlo 200 a trubky celkem taky asi 200 kačen...
    JOSKA_CZ
    JOSKA_CZ --- ---
    SPYYDY: není to instant, je to namletá arabika. Jako filtr na cesty by to mohlo být fajn - mlýnek kafe a pár těhle věcí co "použiju a vyhodím". Ale samostatnéto neprodávají, jen s namletou a hezky uleželou 100% arabikou vevnitř.
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    BOODIA: Tak tohle je fakt vtipný, zřejmě to není jen na cesty, viz čas 1:22, jak si to lejou na tý hódobóžový večeři :D
    Grower's Cup. World's best coffee brew..!
    http://www.youtube.com/watch?v=t_3MR3uLAOw&t=1m22s
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    BOODIA: To nevypadá jako instant, to je nejakej podivnej cestovní filtr na jedno pouziti. Navic za 60kc na 0,5l. To když už kafe, tak spis fakt menší FP a halt předem namletá káva. O instantu nic nevím..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam