PALEONTOLOG: ještě jednou: jsou to dvě fundamentálně odlišný metody. jedno je perkolace, druhý je imerse a následná filtrace. nemá to nic společnýho.
typickej šálek espressa má kolem 40-60 mg kofeinu. typická dvojdecka filtru zhruba 200 mg. u espressa neni čas na to, aby se zcela vylouhoval všechen kofein.
otázky, který kladeš, jsou s prominutím tak blbý, že nemám sílu je dále zodpovídat. o většině z toho se tady už prákrát mluvilo, třeba o tom obsahu kofeinu.
čti, používej google a to co máš v ikonce ve sklenici:
http://camelca.se/understanding-the-scaa-brewing-control-chart
http://vstapps.com/blog-2/mojotogo/missing-the-point/
http://www.home-barista.com/tips/espresso-brewing-control-chart-t10420.html
http://www.coffeechemistry.com/brewing/brewing-fundamentals.html
motáš dohromady efektivity, bary, ruce, °C (ne, ani FP se nezalejvá vroucí vodou, to si pleteš s džezvou), síly, sekundy a louhování všeho (cca jen 30 % hmotnosti kávy jsou rozpustný látky, přičemž pokud bychom vylouhovali všechno, bylo by to zatraceně hnusný pití)....
jistěže aeropress bude produkovat řidší kávu (nižší TDS), když je v něm na 2x tolik kávy cca 5x tolik vody. a co má bejt? absolutně nic to nevypovídá o efektivitě ani obsahu kofeinu ani jinejch píčovinách, na který se ptáš.
-----------------
co vlastně chceš? kam směřujou ty otázky? narvat si do žíly nejvíc kofeinu za nejmíň peněz?
http://www.pentachemicals.eu/farmaceuticke-suroviny.php?id=991&subcat=30
je tohle možná snadnější metoda...