KOLU: nejdřív k věcem, který jsou srozumitelný. frenchpress funguje na tlaku vřící vody, je důvod si myslet, ačkoliv změřený to nemám, že se v tomto případě louhuje káva vřící vodou.
k těm metodám - postup i povaha produktu se liší, ale jestli sis všiml, srovnávám jen výslednej obsah kofeinu a jakousi intenzitu chuti. a nedělám to z hlediska úspory za kávu, zamýšlím se nad smyslem výrobku. řídkej, ale z hlediska extrakce kofeinu patrně efektivnější, aeropress by mohl vypovídat o snaze nabobtnat kofeinem u těch, kteří si to pořídí. implicitně tento záměr nikomu nepřipisuju, ik dyž by se to takhle mohlo zdát. připadá mi to jen jako fičurovskej produkt na hovno.
takže na mě nekoukej. nejsem člověk, kterej se potřebuje kávou sjíždět za nízkou cenu. naopak oceňuju chuť nad účinkem. například vietnamská káva, způsobem přípravy by byla někde na úrovni překapávané, ovšem postup a surovina zaručujou docela výraznou chuť připomínající robustu, u který jsem se zprvu bál, že mi vystřlí herznu na měsíc. opak byl pravdou a silnou chuť vyvažuje velice jemnej účinek.
že mi ty hodnoty "trochu" lítají mě evidentně sere o dost míň než tebe. nemám to nastudovaný do úrovně grafů, těžím z několika předváděček a proslovů, některý informace byly mylný a já si je taky neověřoval. to v mejch očích nezdůvodňuje potřebu hrát tohle divadlo.