• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    KOLU
    KOLU --- ---
    PALEONTOLOG: voda v bialetce skutečně neni vroucí. klidně mi přines tvojí konvičku, drátovej termočlánek doma mám i s měřákem. prostě není. a s fázovym diagramem se di bodnout rovnou :) žádný velký tlaky tam nepanujou a ani panovat nemaj - kafe na moku má bejt mnohem hruběji namletý. jinak se tím ta voda ani neprotlačí :) navíc to má bezpečnostní ventilek, žeano... a vaří se na spodku, ne v celym objemu najednou.
    navíc se tam má lejt voda už horká, aby se konvice tím zdlouhavým ohřevem zbytečně neohřejvala sama.

    AP je hrozně fajn, ale fakt bych ho spíš přirovnal k filtrům - pokud se správně připraví, tak je to zcela čistý kafe bez jakejchkoli sedimentů, na rozdíl od FP, kde ten sediment vždycky nějakej je. o tom tlaku k filtrování to ani tak moc neni, spíš o tom, že si přesně můžeš určit jak dlouho budeš kávu louhovat a pak poměrně rychle (20-30 sec) extrakci ukončíš - to je podstatnej parametr.

    a přečti se ty odkazy stran coffee brewing control chart, je to velmi poučný (i když já to třeba pochopil až po několikerym čtení s velkym odstupem času).
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    TEREZZZKA: Ja nosím Aničce kafe od vás do Divokých matek v kelímku ;) Bej rodič je tomhle ohledu fakt peklo... lidi tolerujte nás. Já si to kafe fakt někde dát musím. Aspoň že v Alze nás ještě trpěj :)
    POSEIDON
    POSEIDON --- ---
    TEEAK: jediny co me sere, je ze clovek musi nakoupit nejaky vybaveni, ale nikde neni objektivni srovnani jednotlivejch vyrobku.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOLU: diky tomu, ze jsem nemel cas diskutovat, jen v ustranni premyslet, bych ted svy otazky odpocatku vstupu bud prepsal, nebo nejlip nepsal vubec.
    FP jsem zamenil za Bialettiho konvicku, proto ta vrouci voda. (osobne si myslim, ze v ty konvicce ma voda na kave vic nez 100C, protoze tlakem prekonava mletinu, filtr i vodni sloupec. pro vyssi tlak je vyssi bod varu, fazovy diagram).
    extrakce kofeinu pry probehne do 45s., proto jsem se divil u AP tem 20-30s. ono je to teda jinak.
    na AP me nakonec zaujalo i to, ze je potreba vyvinout tlak k zfiltrovani. to muze mit urcitej vliv. to kafe je jen "jiny", ale sakra podobny FP.


    asi nema smysl se nejak omlouvat za debilni vstup do diskuze, to se obcas proste stane. treba v modu drunk'n'stoned, coz v tu jednu rano bylo.

    mmj. perkolat vznikne i z ty prekapavany kavy.. :)

    a dik za pozvani, zrovna delam.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    takhle prosivam ja
    Instagram
    http://instagram.com/p/oA_nxmH43Q/
    GEEK
    GEEK --- ---
    BLACK_ONYX: diky, zkusim
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    GEEK: napis do coffee spource. Pavonky myslim maji a meli by vedet jaky je to zavit a co tam pasuje.
    GEEK
    GEEK --- ---
    netusite, jestli jde u kafemasiny la pavoni puccino vymenit tryska za nejakou lepsi, treba od jiny znacky? vim, ze kdysi nekdo zkousel vymenovat cely raminko od rancilia, ale to melo kratsi vrsek, takze tam neslo nandat. me by stacila ta tryska.
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    MAR_TINA: hahahahahaha...nope. A těch nářků, jak to, ze nemáme dětský koutek??!?!? Cože a VY mi budete říkat, kam smím a nesmím zaparkovat svůj kočárek?!?!??? A nedají si rict a nedají...ano, za rohem jsou Divoké matky, ale kdyz jim tam kafe nechutna.

    No není to lehký.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    MOMENT: já s prachem doma problém nemám (sítko používám) a se svýma extrakcema jsem spokojená .. Poseidona sere, že má z FP v hrnku prach .. jen jsem se pokusila dodat, že přesně takovýhle přehnaný nasrávací reakce dovádějí lidi, co se tomu tolik nevěnují, k názoru, že se na to radši taky můžou vykašlat a pít instant, protože tomu nechtějí věnovat tolik času (a taky k tomu, že baristi jsou arogantní idioti, co jenom poučujou) .. nevadí, už to neřeš prosím
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    :)
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    TEEAK: vzdyt ano, prach, ktery dela hario i porlex, odsejes sitem. tzn mas uchazejici vysledek mleti za 1000 - 1200 (vcetne mlynku). Wilfa CGR-1 je uz za 75 E
    doraz do kavarny Novy Svet. nazorne ukazu.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    MOMENT: aha, tak si nerozumíme .. mně totiž dělá prach i Hario i Porlex (a lepším mlýnkem myslím něco za cca 5 000 až 20 000 což už mi na doma přijde jako docela investice) .. s tím co říkáš souhlasím a není třeba být agresivní
    POSEIDON
    POSEIDON --- ---
    SPYYDY: muzes mit mlejnek jakej chces a prach a maly castice tam budou, cim jemnejsi je sitko, tim samozrejme lepe. Navic rucni mlynek kterej by mlel rovnomerne, bude mozna tak LIDO nebo vytunenej Hario.
    Ted jsem videl u znamejch FP za 5 eur kterej mel sitko hruby nehorazne... takze beru sitko jako zasadni parametr dobryho FP.

    Ono asi bude stejne dobrej napad poridit sito od KOLU...
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    TEEAK:
    Je to o tom, ze se muzes dostat ke spickovymu vysledku za par stovek. Lidi kurvej kafe naradim za miliony. O penezich to neni, pokud na kafi nechces vydelavat.

    Mlejnek: cokoli (porlex, hario blabla) - par stovek
    Sejtko: dve stovky (prave si usetril minimalne dva tisice)
    Dripper nebo FP nebo aero: par stovek
    { cleverdripper stoji maloobchodne 390 (?!) a aeropress i s filtrama pod litr a u aera se da dosahnout dobreho vysledku i bez presejvani, pokud zvolis vhodnej recept }
    Vaha: z ciny pohoda do dvou kil
    Konvice: neni zasadni u cleveru ani u aera a pokud ji chceme tak za litr (levnejsi verze od Tiamo je pres mamacoffe stejne za litr, jsou to dobri obchodnici)

    Kafe (!): nejlevnejsi dobry kafe se da pri trose snahy vymlatit uz z coffeesource. Pak prazirna a od doubleshotu dal je to vicemene koruna za gram. Jsou kavove predplatne, takze kafe ti prinese postak klidne az do dolni horni. { Vsimni si, ze nejlepsi kafe je minimalne dvakrat levnejsi, nez dobrej caj (ne nejlepsi caj) }

    Tzn.:
    Pokud nemas vubec nic a nemas zadny prachy, ale mas rad kafe (podminka), pucis si od mamy 1690 a koupis kavovej set "zelenac" od doubleshotu, kde mas i 350g kafe, takze mas na 20 ctvrtlitru spickovyho kafe a usetrils naky dve stovky, ktery das KOLU a nechas si udelat to zatraceny sejtko.

    Ja pak klidne to sejtko dodam osobne, nastavim mlejnek a udelam kafe jak ve "spicka-kavarne" ty jeden kompromise
    Nebo zaloz neodbornou diskuzi "piju kompromis a je mi to jedno"
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TEEAK: měla jsem ten text víc oddělit.

    Prostě kdo jste z šálku, vyneste ty matky v zubech :D

    TEEAK
    TEEAK --- ---
    MAR_TINA: v Šálku to klíďo vyřídím, v Café Lounge máme tuhle krásnou tabuku:
    .. i tak, nám tam denně piští nějaké mrně (občas i kníká pes) .. dětma nezatopíš, a dospělé do kamen nenarveš .. btw: baristi jsme přeci právě proto, že nesnášíme lidi, hrozně nás otravuje už jejich přítomnost a nechceme se s nimi v žádném případě bavit ;-)

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TEEAK: a ve špička kavárně usednout a zjistit, že u vedlejšího stolu kempuje zasloužilá matka 3 dětí, které běhají, lezou, kničí, fňukají a křičí v kavárně.

    Mohli byste do Šálku umístit nějakou nenápadnou tabuli řkoucí, že kavárny jsou jen pro dospělé ;)
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    MOMENT: a není to spíš o kompromisu? věřím že ne každej si může dovolit mít doma paráda-mlýnek za pár tisíc, aby mohl mít dokonalý extrakce - bohužel .. s jistou - co nejmenší možnou - mírou preextrahování (kvůli nerovnoměrnosti namletých částic) se doma prostě smíří, dokud si nenašetří na lepší .. u frenchpressu se to ještě dá, ale třeba u chemexu nebo V60 by to byl větší průšvih .. kdyby mělo být všechno dokonalý, to by se na to mohli všichni rovnou vykašlat a chodit jenom do špička-kaváren se suprovým vybavením ;-)
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    Ten prach se nesmi dostat do kontaktu s vodou, pokud extrakce neprobiha jen nekolik sekund. Kdyz prach ve FP po nekolika minutach odfiltrujes cimkoli, aby nebyl v hrnicku, je uz nekolik minut stejne vsechno v prdeli.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam