• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    MOMENT: aha, tak si nerozumíme .. mně totiž dělá prach i Hario i Porlex (a lepším mlýnkem myslím něco za cca 5 000 až 20 000 což už mi na doma přijde jako docela investice) .. s tím co říkáš souhlasím a není třeba být agresivní
    POSEIDON
    POSEIDON --- ---
    SPYYDY: muzes mit mlejnek jakej chces a prach a maly castice tam budou, cim jemnejsi je sitko, tim samozrejme lepe. Navic rucni mlynek kterej by mlel rovnomerne, bude mozna tak LIDO nebo vytunenej Hario.
    Ted jsem videl u znamejch FP za 5 eur kterej mel sitko hruby nehorazne... takze beru sitko jako zasadni parametr dobryho FP.

    Ono asi bude stejne dobrej napad poridit sito od KOLU...
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    TEEAK:
    Je to o tom, ze se muzes dostat ke spickovymu vysledku za par stovek. Lidi kurvej kafe naradim za miliony. O penezich to neni, pokud na kafi nechces vydelavat.

    Mlejnek: cokoli (porlex, hario blabla) - par stovek
    Sejtko: dve stovky (prave si usetril minimalne dva tisice)
    Dripper nebo FP nebo aero: par stovek
    { cleverdripper stoji maloobchodne 390 (?!) a aeropress i s filtrama pod litr a u aera se da dosahnout dobreho vysledku i bez presejvani, pokud zvolis vhodnej recept }
    Vaha: z ciny pohoda do dvou kil
    Konvice: neni zasadni u cleveru ani u aera a pokud ji chceme tak za litr (levnejsi verze od Tiamo je pres mamacoffe stejne za litr, jsou to dobri obchodnici)

    Kafe (!): nejlevnejsi dobry kafe se da pri trose snahy vymlatit uz z coffeesource. Pak prazirna a od doubleshotu dal je to vicemene koruna za gram. Jsou kavove predplatne, takze kafe ti prinese postak klidne az do dolni horni. { Vsimni si, ze nejlepsi kafe je minimalne dvakrat levnejsi, nez dobrej caj (ne nejlepsi caj) }

    Tzn.:
    Pokud nemas vubec nic a nemas zadny prachy, ale mas rad kafe (podminka), pucis si od mamy 1690 a koupis kavovej set "zelenac" od doubleshotu, kde mas i 350g kafe, takze mas na 20 ctvrtlitru spickovyho kafe a usetrils naky dve stovky, ktery das KOLU a nechas si udelat to zatraceny sejtko.

    Ja pak klidne to sejtko dodam osobne, nastavim mlejnek a udelam kafe jak ve "spicka-kavarne" ty jeden kompromise
    Nebo zaloz neodbornou diskuzi "piju kompromis a je mi to jedno"
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TEEAK: měla jsem ten text víc oddělit.

    Prostě kdo jste z šálku, vyneste ty matky v zubech :D

    TEEAK
    TEEAK --- ---
    MAR_TINA: v Šálku to klíďo vyřídím, v Café Lounge máme tuhle krásnou tabuku:
    .. i tak, nám tam denně piští nějaké mrně (občas i kníká pes) .. dětma nezatopíš, a dospělé do kamen nenarveš .. btw: baristi jsme přeci právě proto, že nesnášíme lidi, hrozně nás otravuje už jejich přítomnost a nechceme se s nimi v žádném případě bavit ;-)

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TEEAK: a ve špička kavárně usednout a zjistit, že u vedlejšího stolu kempuje zasloužilá matka 3 dětí, které běhají, lezou, kničí, fňukají a křičí v kavárně.

    Mohli byste do Šálku umístit nějakou nenápadnou tabuli řkoucí, že kavárny jsou jen pro dospělé ;)
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    MOMENT: a není to spíš o kompromisu? věřím že ne každej si může dovolit mít doma paráda-mlýnek za pár tisíc, aby mohl mít dokonalý extrakce - bohužel .. s jistou - co nejmenší možnou - mírou preextrahování (kvůli nerovnoměrnosti namletých částic) se doma prostě smíří, dokud si nenašetří na lepší .. u frenchpressu se to ještě dá, ale třeba u chemexu nebo V60 by to byl větší průšvih .. kdyby mělo být všechno dokonalý, to by se na to mohli všichni rovnou vykašlat a chodit jenom do špička-kaváren se suprovým vybavením ;-)
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    Ten prach se nesmi dostat do kontaktu s vodou, pokud extrakce neprobiha jen nekolik sekund. Kdyz prach ve FP po nekolika minutach odfiltrujes cimkoli, aby nebyl v hrnicku, je uz nekolik minut stejne vsechno v prdeli.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    POSEIDON: a co se prachu v hrnku vyhnout tím, že pod víčko vložíš hrubší filtr (pokud si z jakéhokoliv důvodu nechceš pořizovat lepší mlýnek) .. nebo třeba sítko obalíš hrubší látkou .. jasně, maličko tím změníš chuť, ale jestli tě prach štve, řešení to je
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    POSEIDON: Nevim moc proč by se někdo takovym testem zabejval. On prach v hrníčku je třeba nepříjemnej, ale podstatnější je, jestli se prach účastní extrakce a kazí ti chuť.. Sítko může bejt sebejemnější, ale prach ve FP bude a bude prostě ve vodě extrahovat (přeextrahovávat). Tím pádem je imho víc na místě snažit se vyvarovat toho, aby se prach vůbec do FP dostal (kvalitnější mlýnek).
    POSEIDON
    POSEIDON --- ---
    ptal jsem se na cerstva kava na srovnani sitek v FP, odpoved:

    Michal Jirek, Čerstvá Káva
    Dobrý den, děkujeme za dotaz, bohužel srovnání jemnosti sítek různých french pressů nemáme k dispozici a vzhledem k tomu, že do french pressu se káva mele nahrubo a nemá tak šanci proniknout ani hrubšími sítky, na jejich srovnávání se nechystáme.

    :(
    nevidel jste nekdo test sitek?
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    PALEONTOLOG: nechci ti do toho kecat, ale jestli ti chutná vietnamská káva, nebylo by jednodušší ji prostě pít a nesnažit se přesvědčovat se o tom, že ostatní metody jsou na nic, zvlášť když o nich máš jenom základní informace (jak sám píšeš často i velmi zkreslené) a sám si o tom nic dalšího hledat nechceš a jakékoliv rozumné rady považuješ za divadlo?
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    PALEONTOLOG: vietnamska kava pripravovana tradicnim zpusobem je prekapavana, neni to nic jinyho nez drip s kovovym filtrem
    slozeni jsem tady z pytliku opisoval par dni zpatky, robusta ano, ale i arabica a dalsi veci, treba sul :-)
    KOLU
    KOLU --- ---
    French Press:


    Bialettiho konvička, perkolátor, Mokka pot:


    ani v jednom se nedostane do kontaktu s kávou vroucí voda (pokud uživatel není debil a nezaleje FP vroucí vodou, u perkolátoru pouze vytlačuje silně ohřátou vodu nahoru tlak páry, nicméně ta voda, co louhuje kafe, už vroucí není a být nemá).
    KOLU
    KOLU --- ---
    PALEONTOLOG: "frenchpress funguje na tlaku vřící vody" nepleteš si to s perkolátorem, neboli bialettiho konvičkou? a ani tam se nelouhuje káva vroucí vodou. jediná metoda, kde káva má přejít varem, je turek v džezvě.

    empf... tak jestli tě zajímá chuť, proč řešíš obsah kofeinu? jemná káva automaticky znamená špatnou chuť? mám pocit, že do tebe někdo nabušil tolik mylnejch informací (jen za účelem prodeje svýho produktu = předáděčka), že bys to měl všechno rovnou zapomenout.

    nechceš se zamnou stavit v neděli do kavárny? tohle je únavný a hloupý.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOLU: nejdřív k věcem, který jsou srozumitelný. frenchpress funguje na tlaku vřící vody, je důvod si myslet, ačkoliv změřený to nemám, že se v tomto případě louhuje káva vřící vodou.
    k těm metodám - postup i povaha produktu se liší, ale jestli sis všiml, srovnávám jen výslednej obsah kofeinu a jakousi intenzitu chuti. a nedělám to z hlediska úspory za kávu, zamýšlím se nad smyslem výrobku. řídkej, ale z hlediska extrakce kofeinu patrně efektivnější, aeropress by mohl vypovídat o snaze nabobtnat kofeinem u těch, kteří si to pořídí. implicitně tento záměr nikomu nepřipisuju, ik dyž by se to takhle mohlo zdát. připadá mi to jen jako fičurovskej produkt na hovno.
    takže na mě nekoukej. nejsem člověk, kterej se potřebuje kávou sjíždět za nízkou cenu. naopak oceňuju chuť nad účinkem. například vietnamská káva, způsobem přípravy by byla někde na úrovni překapávané, ovšem postup a surovina zaručujou docela výraznou chuť připomínající robustu, u který jsem se zprvu bál, že mi vystřlí herznu na měsíc. opak byl pravdou a silnou chuť vyvažuje velice jemnej účinek.
    že mi ty hodnoty "trochu" lítají mě evidentně sere o dost míň než tebe. nemám to nastudovaný do úrovně grafů, těžím z několika předváděček a proslovů, některý informace byly mylný a já si je taky neověřoval. to v mejch očích nezdůvodňuje potřebu hrát tohle divadlo.
    KOLU
    KOLU --- ---
    PALEONTOLOG: ještě jednou: jsou to dvě fundamentálně odlišný metody. jedno je perkolace, druhý je imerse a následná filtrace. nemá to nic společnýho.

    typickej šálek espressa má kolem 40-60 mg kofeinu. typická dvojdecka filtru zhruba 200 mg. u espressa neni čas na to, aby se zcela vylouhoval všechen kofein.

    otázky, který kladeš, jsou s prominutím tak blbý, že nemám sílu je dále zodpovídat. o většině z toho se tady už prákrát mluvilo, třeba o tom obsahu kofeinu.

    čti, používej google a to co máš v ikonce ve sklenici:
    http://camelca.se/understanding-the-scaa-brewing-control-chart
    http://vstapps.com/blog-2/mojotogo/missing-the-point/
    http://www.home-barista.com/tips/espresso-brewing-control-chart-t10420.html
    http://www.coffeechemistry.com/brewing/brewing-fundamentals.html

    motáš dohromady efektivity, bary, ruce, °C (ne, ani FP se nezalejvá vroucí vodou, to si pleteš s džezvou), síly, sekundy a louhování všeho (cca jen 30 % hmotnosti kávy jsou rozpustný látky, přičemž pokud bychom vylouhovali všechno, bylo by to zatraceně hnusný pití)....

    jistěže aeropress bude produkovat řidší kávu (nižší TDS), když je v něm na 2x tolik kávy cca 5x tolik vody. a co má bejt? absolutně nic to nevypovídá o efektivitě ani obsahu kofeinu ani jinejch píčovinách, na který se ptáš.

    -----------------

    co vlastně chceš? kam směřujou ty otázky? narvat si do žíly nejvíc kofeinu za nejmíň peněz?
    http://www.pentachemicals.eu/farmaceuticke-suroviny.php?id=991&subcat=30
    je tohle možná snadnější metoda...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOLU: těch 45 sekund jsem si blbě pamatoval, a stejně tak jsem si neuvědomil, že se aeropress dělá do čtvrt litru. sory.
    když se v espresu za 30 sekund vylouhuje všechen kofein a aromata do 30ml vody, jak se může v aeropresu vylouhovat "víc" ?
    a tak aeropres tlačíš rukou, espresso tlačíš deseti barama, obojí má 90 C (ten frenchpress má asi stovku), není pak ten aeropres stejně nějakej řídkej ? (ještě do toho vstupuje namletí, ale zatím mě zajímá jen to množství)
    KOLU
    KOLU --- ---
    PALEONTOLOG: další metoda přípravy filtrovaný kávy, v mnoha ohledech podobnější spíš Clever dripperu (je to ostatně taky imerzní metoda) s možností velmi přesně kontrolovat steeping time a tím i extrakci.

    v jakym presu při teplotě varu 100 °C unikne výluh po 45 sekundách? cože?

    na běžný espresso se sice používá 7 g kávy, ale výslednej šálek má povětšinou objem 25 ml. z 15 g v aeropressu je celkem rozumný dělat 200-250 g kávy. a dsotane to z kafe mnohem víc kofeinu.

    nebo to neni vůbec o profitu? každopádně aeropress nemá s espressem absolutně vůbec nic společnýho (vyjma toho, že do obojeho se sype kafe).
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    jen mi nejde do hlavy, na co je ten aeropress vlastně užitečnej. když při pressu unikne požadovanej výluh při teplotě varu (100C) po 45 sekundách, tak kde je potom aeropres s 93-94C, výluh se v instruktáži odsadí do půl minuty. na presso stačí 8g, na aeropres 15g/šálek. kde je ten profit ? že na to tlačím jako vůl, vytěžím polovinu a tvářím se spokojeně ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam