• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    KOLU
    KOLU --- ---
    French Press:


    Bialettiho konvička, perkolátor, Mokka pot:


    ani v jednom se nedostane do kontaktu s kávou vroucí voda (pokud uživatel není debil a nezaleje FP vroucí vodou, u perkolátoru pouze vytlačuje silně ohřátou vodu nahoru tlak páry, nicméně ta voda, co louhuje kafe, už vroucí není a být nemá).
    KOLU
    KOLU --- ---
    PALEONTOLOG: "frenchpress funguje na tlaku vřící vody" nepleteš si to s perkolátorem, neboli bialettiho konvičkou? a ani tam se nelouhuje káva vroucí vodou. jediná metoda, kde káva má přejít varem, je turek v džezvě.

    empf... tak jestli tě zajímá chuť, proč řešíš obsah kofeinu? jemná káva automaticky znamená špatnou chuť? mám pocit, že do tebe někdo nabušil tolik mylnejch informací (jen za účelem prodeje svýho produktu = předáděčka), že bys to měl všechno rovnou zapomenout.

    nechceš se zamnou stavit v neděli do kavárny? tohle je únavný a hloupý.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOLU: nejdřív k věcem, který jsou srozumitelný. frenchpress funguje na tlaku vřící vody, je důvod si myslet, ačkoliv změřený to nemám, že se v tomto případě louhuje káva vřící vodou.
    k těm metodám - postup i povaha produktu se liší, ale jestli sis všiml, srovnávám jen výslednej obsah kofeinu a jakousi intenzitu chuti. a nedělám to z hlediska úspory za kávu, zamýšlím se nad smyslem výrobku. řídkej, ale z hlediska extrakce kofeinu patrně efektivnější, aeropress by mohl vypovídat o snaze nabobtnat kofeinem u těch, kteří si to pořídí. implicitně tento záměr nikomu nepřipisuju, ik dyž by se to takhle mohlo zdát. připadá mi to jen jako fičurovskej produkt na hovno.
    takže na mě nekoukej. nejsem člověk, kterej se potřebuje kávou sjíždět za nízkou cenu. naopak oceňuju chuť nad účinkem. například vietnamská káva, způsobem přípravy by byla někde na úrovni překapávané, ovšem postup a surovina zaručujou docela výraznou chuť připomínající robustu, u který jsem se zprvu bál, že mi vystřlí herznu na měsíc. opak byl pravdou a silnou chuť vyvažuje velice jemnej účinek.
    že mi ty hodnoty "trochu" lítají mě evidentně sere o dost míň než tebe. nemám to nastudovaný do úrovně grafů, těžím z několika předváděček a proslovů, některý informace byly mylný a já si je taky neověřoval. to v mejch očích nezdůvodňuje potřebu hrát tohle divadlo.
    KOLU
    KOLU --- ---
    PALEONTOLOG: ještě jednou: jsou to dvě fundamentálně odlišný metody. jedno je perkolace, druhý je imerse a následná filtrace. nemá to nic společnýho.

    typickej šálek espressa má kolem 40-60 mg kofeinu. typická dvojdecka filtru zhruba 200 mg. u espressa neni čas na to, aby se zcela vylouhoval všechen kofein.

    otázky, který kladeš, jsou s prominutím tak blbý, že nemám sílu je dále zodpovídat. o většině z toho se tady už prákrát mluvilo, třeba o tom obsahu kofeinu.

    čti, používej google a to co máš v ikonce ve sklenici:
    http://camelca.se/understanding-the-scaa-brewing-control-chart
    http://vstapps.com/blog-2/mojotogo/missing-the-point/
    http://www.home-barista.com/tips/espresso-brewing-control-chart-t10420.html
    http://www.coffeechemistry.com/brewing/brewing-fundamentals.html

    motáš dohromady efektivity, bary, ruce, °C (ne, ani FP se nezalejvá vroucí vodou, to si pleteš s džezvou), síly, sekundy a louhování všeho (cca jen 30 % hmotnosti kávy jsou rozpustný látky, přičemž pokud bychom vylouhovali všechno, bylo by to zatraceně hnusný pití)....

    jistěže aeropress bude produkovat řidší kávu (nižší TDS), když je v něm na 2x tolik kávy cca 5x tolik vody. a co má bejt? absolutně nic to nevypovídá o efektivitě ani obsahu kofeinu ani jinejch píčovinách, na který se ptáš.

    -----------------

    co vlastně chceš? kam směřujou ty otázky? narvat si do žíly nejvíc kofeinu za nejmíň peněz?
    http://www.pentachemicals.eu/farmaceuticke-suroviny.php?id=991&subcat=30
    je tohle možná snadnější metoda...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOLU: těch 45 sekund jsem si blbě pamatoval, a stejně tak jsem si neuvědomil, že se aeropress dělá do čtvrt litru. sory.
    když se v espresu za 30 sekund vylouhuje všechen kofein a aromata do 30ml vody, jak se může v aeropresu vylouhovat "víc" ?
    a tak aeropres tlačíš rukou, espresso tlačíš deseti barama, obojí má 90 C (ten frenchpress má asi stovku), není pak ten aeropres stejně nějakej řídkej ? (ještě do toho vstupuje namletí, ale zatím mě zajímá jen to množství)
    KOLU
    KOLU --- ---
    PALEONTOLOG: další metoda přípravy filtrovaný kávy, v mnoha ohledech podobnější spíš Clever dripperu (je to ostatně taky imerzní metoda) s možností velmi přesně kontrolovat steeping time a tím i extrakci.

    v jakym presu při teplotě varu 100 °C unikne výluh po 45 sekundách? cože?

    na běžný espresso se sice používá 7 g kávy, ale výslednej šálek má povětšinou objem 25 ml. z 15 g v aeropressu je celkem rozumný dělat 200-250 g kávy. a dsotane to z kafe mnohem víc kofeinu.

    nebo to neni vůbec o profitu? každopádně aeropress nemá s espressem absolutně vůbec nic společnýho (vyjma toho, že do obojeho se sype kafe).
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    jen mi nejde do hlavy, na co je ten aeropress vlastně užitečnej. když při pressu unikne požadovanej výluh při teplotě varu (100C) po 45 sekundách, tak kde je potom aeropres s 93-94C, výluh se v instruktáži odsadí do půl minuty. na presso stačí 8g, na aeropres 15g/šálek. kde je ten profit ? že na to tlačím jako vůl, vytěžím polovinu a tvářím se spokojeně ?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PALEONTOLOG: a mlýnek taky
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    tak běž spát dřív..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    za radu vstaň o něco dřív (i 3 minuty) bych komukoli rozkopala ... konvičku.
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    NIKKITA: aeropress je rychlejsi,vstan o 5 minut driv...
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    KOLU: oproti laborce za hubičku
    POSEIDON
    POSEIDON --- ---
    KOLU: jen tak pro zajimavost, kde to nakupujes? Googlil jsem marne, jen jsem nasel ty 10x drazsi hotovy sita. Ale chapu jestli nebudes chtit prozradit. :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOLU
    KOLU --- ---
    NIKKITA: nešlo by prostě vstát o čtvrt hodiny dříve? pardon...
    NIKKITA
    NIKKITA --- ---
    Spíš i řeším, jak co nejrychleji udělat kávu ráno do školy - ráno brutálně nestíhám s železnou pravidelností, namlít bych musela večer, ale džezva je na eleketrickym sporáku na nic, navíc ji musím hlídat, takže přemýšlím o frenchpressu, to je asi nejrychlejší a nejsnažší...
    NIKKITA
    NIKKITA --- ---
    MAR_TINA: Já jsem v té práci dvakrát týdně odpoledne, mlýnek (Hario) mám doma, a kvůli dvou kávám týdně, které často nestihnu v klidu vypít (pořád mi choděj zákazníci a ty nepočkaj), se mi nechce denně ráno mlít čerstvou kávu, pak jí tahat do školy a pak teprv do práce... Proto to instantní.
    KOLU
    KOLU --- ---
    KOLU: jakkoli to teda vypadá draze, tak jen předesílám, že ty síta dohromady přišly na skoro 1500, lepidlo 200 a trubky celkem taky asi 200 kačen...
    JOSKA_CZ
    JOSKA_CZ --- ---
    SPYYDY: není to instant, je to namletá arabika. Jako filtr na cesty by to mohlo být fajn - mlýnek kafe a pár těhle věcí co "použiju a vyhodím". Ale samostatnéto neprodávají, jen s namletou a hezky uleželou 100% arabikou vevnitř.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam