• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    MAR_TINA: Kolem Alzy jezdím z práce, odpoledne tam vyskočím a něco vyberu. Díky za tip. :)
    PRASOLET: To mám lehce z ruky, ale až se tam budu pohybovat také zkusím.
    PRASOLET
    PRASOLET --- ---
    EXAGE: Nebo skoč do šálku, tam mají vždy tři kávy na filtru - můžeš si dát degustační sadu všech a hledat rozdíly. :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    EXAGE: Doubleshot prodává kávu v Alze a obsluha vypadala velmi zaškoleně. A taky tam můžeš ochutnat, co kupuješ, abys věděl, jak to má dopadnout.
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    MAR_TINA: Děkuju! Chystám se někde (doubleshot, atd..) koupit, ale trochu jsem doufal, že když už mě žena tímhle obdarovala, budu mít šanci ochutnat a následně alespoň tušit co pořídit, jakým směrem se vydat, místo toho 3 balíčky z různých zemí a oblastí chutnají naprosto stejně. :-/

    Pokud mi tak můžete poradit nějakou kávu pro dripper vhodnou, ideálně od někoho kde to umí a mají rozvoz po Praze, budu vděčný. :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    EXAGE: to není tvoje chyba. Kdysi jsem tu o nich psala, cokoli od čerstvé kávy chutná jako dřevěné uhlí, přepražují to šíleně. Zkus jiný kafe.
    Nebo otevři všechny degustační balíčky a vyber to nejsvětlejší. Zrnka by měla být hnědá až světle hnědá a lesk spíš hedvábný až žádný, nikoli jako naleštěné krémem na boty. "Śev" uprostřed zrnka světlejší než zbytek.
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    KOLU: Díky, ráno jsem zkoušel víc na hrubo, méně horkou vodu, pořádně proprat filtr a pořád taková nepříjemná chuť dřeva, nevím, už si pomalu začínám myslet, že to kafe stojí za prd a ty testovací balíčky jim někde rok ležely, je to možný? Ale jak jsem psal, jsem opravdu amatér..
    na webu garantují čerstvost..

    Degustační balíček ČERSTVÁ KÁVA Single-Origin - komplet | Čerstvá Káva
    http://www.cerstvakava.cz/1032-degustacni-balicek-cerstva-kava-single-origin-komplet-2013/
    KOLU
    KOLU --- ---
    EXAGE: "dřevnatou-papírovou chuť" = přeextrahováno (a nebo je to blbý kafe). nižší teplotu vody/míň vody/mlít hruběji.
    jinak s V60 jsem s úspěchem používal 16g kávy na 250 g vody, tohle by mohlo být podobné.
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    Vzhledem k tomu, že jsem čerstvě přešel na espresso mašinu, tak dávám v šanc (nejprve zde) můj WMF French Press (velmi málo použivaný, 100% stav) + DeLongi mlýnek na kafe. WMFko je komplet z nerezu, žádné plasty alá Bodum apod., prakticky to nejlepší, co se dá sehnat.
    http://www.bestcoffeezap.com/wmf-kult-coffee-press-review/
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    FARFELOO: Zkoušel jsem ho prolít horkou vodou docela pečlivě, možná zkusím ještě víc. Do mlýnku tedy nacpu co se tam vejde, případně zkusím udělat jen třeba 120-150ml jak to bude chutnat. :) Co se filtrů týče tak nevím, zda by mi tam jiné dobře sedly, bral jsem přímo ty pro Grindripper http://www.coffeeandtea.cz/grindripper-papirove-filtry-50-ks ale napadlo mě, zda by do dripperu nesedl i ten pro Hario V60-01 jelikož vychází cenově lépe. :)
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    EXAGE: Taky jsem se ve svých nedávných začátcích snažil dělat z malého množství, ale nebylo to vůbec konzistentní. Vše se zlepšilo od poměru 20g/300ml, na který jsem potom přešel (V60 velikost 02). Zkus umlít těch 15g a potom ještě 5 přidat... Každopádně papírová chuť by mohla být spíš od filtru. Zkoušel jsi ho promýt opravdu důkladně? Případně bys mohl zkusit jiný filtr...
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    EXAGE: Jaké myslíte, že je max. množství kávy, které můžu z 14-16g kávy co se do mlýnku grindripperu vejde udělat? Dělal jsem asi 200ml, ale cítím takovou dřevnatou-papírovou chuť, tak kde hledat chybu.. zkouším mlít více na jemno, u prvního druhu kávy jsem tento pocit neměl u dalších dvou vzorků ano.
    GEEK
    GEEK --- ---
    M4Y4: to ani asi ne. zustane tam jen standardni bordel.
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    Než jsem se rozhoupal něco pořídit do začátků, předběhla mě přítelkyně a byl jsem obdarován Grindripperem http://www.grindripper.cz/ a degustačním balíčkem z ceskakava.cz

    Jak jsem psal, zcela s kávou začínám, ale baví mě to a Grindripper zatím vyhovuje. :) Pokud ho někdo také používáte uvítám rady a tipy. Případně zda použít i jiné filtry.

    Degustační balíček ČERSTVÁ KÁVA Single-Origin - komplet | Čerstvá Káva
    http://www.cerstvakava.cz/1032-degustacni-balicek-cerstva-kava-single-origin-komplet-2013/

    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    GEEK: Ja nakonec stáhnul po Catleru, neni tak velkej. nezůstává v tom Graefu trocha kávy v te nasypce? Prej je to snad jedinej problém.
    GEEK
    GEEK --- ---
    M4Y4: mam graefa podobnej model, ale bez toho nakyho davkovace nebo co to je. vim, ze mi to moc lidi nedoporucovalo, ze to moc nevyuzijes. jinak se samotnym mlynkem jsem spokojen. bytelna kovova konstrukce, celkove kvalitni zpracovani.
    KOLU
    KOLU --- ---
    TEDDYBEDDY: od koho máš napraženou tu Jamaicu? jsem děsně zvědavej.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    zdravíčko,
    nakupujete někdo kafe v balírnách?

    Chci se tam nějak v dohledný době stavit a naskladnit domácnost a když jsem tam posledně kupoval, tak jeden druh byl uplně supr,druhej dobrej a třetí spíš slabší, tak bych uvítal nějaký doporučení.
    to co mu chutnalo (na mokka) bylo malawi, ale maji tam tak širokej výběr..
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    TEDDYBEDDY: Diky, dneska ho teda vezmu, sic jsem chtel Graef kvuli tomu, ze mam doma od nich kafe masinu a dle recenzi dopadnul dobre.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    M4Y4: Catler ok. Původně jsem teda nechtěl nic s displejem, ale vzal jsem ho na doporučení a fachá spolehlivě. Optikou technického fandy- promyšlená & nadprůměrně robustní konstrukce + snadná údržba.
    KOLU
    KOLU --- ---
    HONCKA: takhle jsme celej víkend provozovali dvoupáku Faema na Creepy Teepe, Acidelice a několikrát předtím i na FreezeFestu a jinejch akcích (a občas to vypadalo tak, že si motor odpočinul max. 5 sec než zase dalších 30 běžel do zátěže, takže žádný šetření a klidně i hodinu v kuse, když byl nával) - hadice v barelu s vodou a nazdar. neexistuje důvod, proč by se kvůli absenci vstupního tlaku měl spálit motor (na pumpě se nemá co spálit) snad vyjma situace, kdy bude v háji rozběhovej kondenzátor a nebo se z nějakýho jinýho důvodu neroztočí - pak by se samozřejmě po určitý době přehřálo vinutí. ale jinak je to bezproblémový.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KOLU: ja mel za to, ze kdyz to mas bez tlaku, tak muzes spalit cerpadlo
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam