• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    TEDDYBEDDY: Je mi líto, ale nerozhoduješ...

    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    TEDDYBEDDY: Je zcela jejich svobodné rozhodnutí, že nebudou nabízet cukr. Jestli s tim máš problém, di si dát kafe jinam.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    DOGGY: Z mýho pohledu tam zas cukr patří a nepatří tam mlíko. Každopádně já jsem zákazník a za svý prachy exkluzivně rozhoduju, co kam patří. Celkem jednoduchá rovnice, ale zjevně těžké dilema pro brigádnici u stánku D.S. ;)
    DOGGY
    DOGGY --- ---
    TEDDYBEDDY: z meho pohledu - do vyberove jednodruhove kavy cukr nepatri, protoze zabiji jeji chutove vlastnosti (kdezto dobre mleko je muze doplnit) a z kavy dela "kavovy napoj"..
    u standardnich komercnich smesi nemam problem ci tam spetku sypnout..
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    tyhle afery kazdeho jenom otravuji, ja bych vsechny ty cukry a kafata zakazala!
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    BLACK_ONYX: Aha. A jakej to má smysl? Vnímám tedy, že v D.S. neumí k dobrýmu kafi nabídnout dobrej doutníček. A teď vám došel i cukr? :o)
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    Kdyz jdeme obcas s pritelkyni na Naplavku, na Farmarske trhy, davam si kavu u stanku Brew baru, posledne se nekdo shanel po cukru a take mu odpovedeli ze nemaji. :)
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    EXAGE: jo tenhle set si dnes vybavuji :-) se příště pripomen.
    TEDDYBEDDY: na Karlíně cukr není vůbec.
    KOLU
    KOLU --- ---
    TEDDYBEDDY: a prozradíš už konečně, od koho máš tu Jamaicu Blue Mountain? :)

    MESKALITO: na třetí stranu je o něm celý vlákno stížností na home-barista.com... ehm :)
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    CORCHEN: to souhlas, za ty prachy to je šílený, na druhou stranu pěkně podchycené nedostatky běžných fresh mlýnků...
    TWARR
    TWARR --- ---
    TEDDYBEDDY: nana bez cukru. hehe. tohle by se hodilo spis v patek, dneska v nedeli uz to neni ono ;))
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    TWARR: No ano, ale u toho stánku ( asi D.S. ?) ta nána asi fakt cukr vůbec neměla.
    TWARR
    TWARR --- ---
    TEDDYBEDDY: a sladis jo?
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    Mně tudle na Karlínskejch trzích ňáká postadolescentní intoška taky chtěla vymlouvat slazení, jakože to nejni kůl. Vypadala, že do kafe dělá tak už nejmíň měsíc a že teda mi ty svoje chytrosti předá, ať chci nebo ne, no prostě celej lukáš87 svýho času :o)
    CORCHEN
    CORCHEN --- ---
    MESKALITO: Po funkcni strance mi ten design prijde jeste hodne nedotazeny (davkovani, spinac, uchyt portafilteru…). Nekde na YouTube se valel test, ale za $2k bych sel do neceho jineho.
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    Tak jsem se právě vrátil z Alzy, potřeboval jsem něco do práce a tak jsem se rozhodl tam stejně jako doma začít s filtrováním, jen doufám, že mi tam dripper hned někdo nehodí na zem.

    Doma mi pomalu dochází ETHIOPIA YIRGACHEFFE KOCHERE a ačkoli mi hrozně chutná, pořídil jsem dnes dvě jiné, abych mohl ochutnávat. Vybral jsem:

    Na radu MR_DAN NICARAGUA LOS POLVORINES a pak ještě BOLIVIA BRAULIO LUQUE k tomu dále V60-02 + filtry a Hario Mini Mill mlýnek.
    Hned jsem hned doma zkusil připravit Etiopii na tip BLACK_ONYX (myslím, že mi dokonce dnes ty věci v Alze prodával :) abych vyzkoušel rozdíl filtrů ke Grindripperu a Hario. Těmi Hario extrakt protéká mnohem rychleji, takže jsem se dostal na oněch 2:30 min, včetně množství kávy a vody. Výsledek mi chutná a to moc, díky. :)

    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    Zdravím, co říkáte na tento stroj?

    The Versalab M3 Grinder - the ultimate espresso grinder - professional and commercial quality - the best flavor in the cup
    http://www.versalab.com/server/coffee/grinder2013a.html
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    MAR_TINA: Tak dořešení s panem Jirekem www.cerstvakava.cz proběhlo nečekaně, zaslal jsem jim testovací balíček zpět a dorazila mi odpověď, že je káva opravdu upražená více, než jak to obvykle dělají, za dva dny jsem měl peníze za celý balíček zpět (ačkoli jsem ze 7 vzorků 3 a 1/4 spotřeboval - chutnaly všechny stejně dřevnatě, možná s výjimkou jednoho). Byl jsem požádán abych navštívil jejich web v příštím roce, kdy bude koncept více odpovídat nabídce káv doubleshotu. :)

    Upřímně jsem to nečekal, uznat chybu a navíc vrátit celou částku, to se u nás moc nevidí. Nicméné s koupí kávy u nich asi budu dlouho skeptický.. navíc když jezdím denně kolem Alzy.. :)
    KOLU
    KOLU --- ---
    KEMPES: jo, to je docela v pohodě závěr (a nijak mě nezklamal). já když nemusim, tak espresso taky nepiju :) raději filtr... ale to má do džezvy ještě dál.
    nicméně pokud tam v chuti nebylo nic, co by tě vyloženě štvalo (pachutě a tak), pak je to v pořádku - o to vlastně při přípravě jde.
    KEMPES
    KEMPES --- ---
    SATAI: dal jsem si klasicke espresso.
    naformulovat, co mi nevyhovovalo, se pokusim, ale nejsem sommelier ani barista, takze urcite nebudu mit spravnou terminologii. kava z dzezvy mi prijde, ze mne chutove vice "pohladi", a hlavne citim, ze ji vychutnam celym jazykem. naopak presso ma podle mne "ostrejsi" chut, a hlavne jej citim pouze na spicce a krajich jazyka. dojezd mi u pressa prijde intenzivnejsi, ale vyhovuje mi vice pozvolnejsi odeznivani, ktere znam z turecke kavy.
    co se tyka horkosti, trpkosti apod, tak si moc netroufam srovnavat, protoze to bude zaviset hodne na konkretni pouzite kave i na jejim mnozstvi. to bych musel mit ze stejneho (zeleneho) zrna, uprazeno na presso i na turka a pak porovnavat. a na to jsem nemel cas ani naladu a je pravdepodobne, ze by to ani nemohli na miste zaridit
    SATAI
    SATAI --- ---
    KEMPES: Mohl bys naformulovat, co ti vadilo? (neco jako "trpke", "dojezd na patre", "moc kysele")
    A co sis dal? Dvojite espresso?
    KEMPES
    KEMPES --- ---
    KOLU: Tak jsem se prave vratil z Alzy. Asi te zklamu, ale ani tato ochutnavka nezmenila muj nazor, ze presso neni varianta pro mne. Nedokazu rici, zda-li mi tuto presso chutnalo vice, nez pri jinych pokusech v doporucovanych podnicich, protoze je to jiz vice nez rok, kdy jsem neco takoveho zkousel naposledy. Urcite mi ale chutnalo vice, nez mnoho pochybnych napoju nazyvanych tez expresso, ktere jsem mel tu smulu ochutnat, coz bude dano tim, ze odstrasujici zazitek z pachuti u techto zalezitosti se mi bohuzel vypalil hloubeji do pameti (u ruznych parodii na tureckou kavu taktez). Urcite musim uznat, ze pridani cukru by napoji, ktery mi dnes prodali nepomohlo, spis naopak, ale to muze byt i tim, ze proste nesladim.
    Toz asi tak, zustanu u dzezvy...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam