• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DWAY: No tak urcite. Pokud jsi kavovar zatim nemel, tak na pochopeni problematiky by to melo stacit. Tak po roce, mozna dvou letech, zjistis, jakym omezenim levny kavovar pri honbe za dobrym espressem vlastne je, a zacnes zvazovat upgrade ;) To chce cas.
    DWAY
    DWAY --- ---
    JAKOUBEK: vahu upechovani hrubost mleti :) Jako neni to profesionalni kavovar, ale vyrat se s tim da.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DWAY: Tak u toho moc nenatunis. Ale aspon tu vahu.
    DWAY
    DWAY --- ---
    JAKOUBEK: Catler ES 8012
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DWAY: PS: Jen pro info. Jaky mas kavovar?
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    DWAY: znám i kavárnny, kde knockbox nemají, coffeecaky klepou do koše rovnou a nijak závratně to nezdržuje .. váha je větší nezbytnost :)
    DWAY
    DWAY --- ---
    JAKOUBEK: dobry postreh :) Je fakt ze kdyz delam dvojite, tak mi do te dvojite misky vleze tech 14 gramu tak tak. Asi to bude chtit pro zacatek nejakou preciznejsi vahu a pak teda nejake ty misky, druhy drzak (ci jak se jmenuje ta vec ve ktere je ta miska) a gumovou podlozku. Bez knockboxu to nakonec asi nejak prezijem :) Ted zacinam tunit sprave espresso tak uvidime co se mi podari :)

    Zacinam se dostavat na spravny tlak a cas, i kdyz pena pada mozna trosicku rychle zatim. Ale clovek se nestane expertem za tyden :-D
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    EXAGE: já si musím objednávat :-D, ale občas když jedu za přítelkyní do prahy tak se tam taky stavím. A onehdá mi nabídl i KOLU nějakou kávu, teď už nevím co to bylo, řekl mi i jiné podmínky přípravy a bylo to super :)
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    COUDAK: Tak už jí mám pár dnů taky a je fakt dobrá, po Ethiopia Yirgacheffe Kochere asi druhý (pro mě) nejchutnější co jsem měl za necelý dva měsíce co si pro kafe do DS chodím. :) Je to bezva, jednak mám Alzu kousek cestou od tramvaje a pak tam jsou vždycky hrozně fajn což po dnu v práci uvítá asi každej, že se nemusí koukat na otrávený obličeje..
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    JOSKA_CZ: já s tím taky chodím přes půlku kuchyně. U dvou kafí ráno a dvou odpoledne to přežiju :) Ale pravda, otázka zněla, kde se to dá koupit... a byla zodpovězena. Takže další úvahy jsou asi zbytečné. Ať si to každý nastaví, jak mu to vyhovuje .)
    JOSKA_CZ
    JOSKA_CZ --- ---
    JAKOUBEK: ne každý má kávovar v kuchyni u koše :)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DWAY: Kolik káv prosím tě za den hodláš udělat? :) Já doma ani v práci nikdy žádný knockbox neměl a nechybí mi. Puk si vyklepnu do koše aniž bych do čehokoliv tloukl. Když káva teče jak má, vyklepneš bez větší námahy úhlednou bábovičku. Zbytek kávy vytřu štětečkem a dočistím vlhkou utěrkou z mikrovlákna. Páka nestihne vystydnout, takže je miska po vytření hned suchá.

    Ve větším provozu si baristé šetří ruce jemným ťuknutím do té tyče, ale tam je to o 100-400 kávách denně. Pokud máš nějaký slušnější kávovar, tak bych ty prachy za knockbox spíš dal za original VST misky. Ať tuníš nejdřív kafe.
    KOLU
    KOLU --- ---
    DWAY: normálně se ta gumová tyčka uprostřed řeší dost tlustym šroubem (M10?) a gumovou hadicí... ostatně i ve všech profesionálně dělanejch knockboxech takovýhohle typu je prostě tlustej šroub/závitová tyč a na ní gumová extra-tlustá hadice...
    DWAY
    DWAY --- ---
    HONCKA: tam tam jde o tu gumovou tycku uprostred :) Na bukove prkynka sere pes (u nas) ale nechcu si omlacovat ten filtr :) Ci jak se to jmenuje (omlouvam se za terminologii, sme novacci)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    DWAY: knockbox jde celkem snadno udelat DIY, ja si koupil za 100 v makru malou nerezovou gastronadobu a oblozil ji bukovejma prkynkama, vyslo me to celkem asi na 250
    KOLU
    KOLU --- ---
    DWAY: btw držák je píčovina, místo toho raději kup gumovou podložku na kraj stolu a za ušetřený peníze si sežeň váhu (alespoň 100/0,1 g).
    DWAY
    DWAY --- ---
    SPYYDY: ja sem v tomhle novy. Logu jsem nevenoval pozornost, a link.. ehm to mi nedoslo :-D Diky.
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    DWAY: c´mon, v tom videu link na bunacafe.cz, na knockboxu i podstavci loga Bunacafé..
    DWAY
    DWAY --- ---
    nevite nekdo, kde by se daly koupit tady tyto prislusenstvi co pouzivat typek ve videu?

    Buna café - Rancilio Silvia (příprava espressa)
    https://www.youtube.com/watch?v=kiYae68U30o


    hlavne tu nadobu na odklepavani pouzite kavy, ale ten drzak by taky neurazil :)
    KOLU
    KOLU --- ---
    jinak tohle je +/- úplně základní obecnej recept - při 19 % extrakci je potřeba pro 1,30 % TDS v 250 g vody přesně 15,22 g kávy (zanedbáme-li pár hůře měřitelnejch proměnnejch).
    voila, 60 g/l si tehdy Lockhart z prstu nevycucal...
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    EXAGE: Vcetne zvlhceni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam