• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    Já měl třeba zrovna z Coffee Source jednu kávu, která asi do 3 týdnů od pražení při bloomu šíleně pěnila. Až po těch 3 týdnech mi začala chutnat...
    KOLU
    KOLU --- ---
    SAMIEL: tak pro pražiče je samozřejmě ideální, když je jeho kafe ideální tak aspoň rok od upražení, žejo... myslim, že se tím relativně dost zaobírá Scott Rao v The Coffee Roasters Companion.

    OFF TOPIC:
    "in 1950 the Jamaican Coffee Board was formed. From this point onwards coffees from the Blue Mountain region made slow and steady gains in reputation until they came to be considered among finest coffees in the world. At that time, however, few well-processed coffees were available and today Jamaica's coffees cannot really compete against the very best coffees from Central and South America, or East Africa. Jamaican coffees tend to be clean, sweet and very mild. They lack complexity or distinct characteristics that one may expect from speciality grade coffees." - The World Atlas of Coffee, James Hoffmann
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    KOLU: No vidis, ja si treba necham klidne poradit od prazice. Pokud mi rekne, ze jeho kafe je idealni v rozmezi 7-30 dni, tak ho vezmu za slovo. Pokud ti to chutna mladsi a je to tvuj ideal, je to tvoje vec a preju dobrou chut :)
    KOLU
    KOLU --- ---
    v Edinburghu (Nuova Simonelli Mythos One a Aurelia II) jsme na espresso používali kafe, co dorazilo cca 2-4 dny od upražení (HasBean), každej tejden nový. těch 4-11 dní bylo ideál, čerstvější bylo nepříjemně trpký. jinej problém jsme nezaznamenali... v Reykjavík Roasters je to to samý, navíc si ho tu pražíme sami, typicky je tak 2-4 dny starý, než jde do mlejnce.
    u filtru (Square Mile) taky tak 2 dny ležet a pak to bylo bez vady. novější opět dělalo trochu bordel, byl potřeba delší bloom a mlít trochu jemněji.
    možná jsem vybíravej, ale dva tejdny starý kafe bych už prostě nechtěl pít - ať si kdo chce říká, jak je to "pořád dobrý"... nechci "dobrý", chci skvělý. ostatně při spotřebě cca 250-300 g týdně s čerstovstí problém nemám.
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    todle by mě celkem zajímalo jaké máte zkušenosti.
    moje: na espresso jak u které kávy, ale 7-10 dní minimálně(jinak se to v tom mlýnku chová hrozně nestandardně), některé jsou nejlepší dokonce až po 3 týdnech
    domácí příprava: čím dřív tím lépe, ale rozdíl mezi 7 - 20 dny moc nevidím
    u obojího mě přijde že záleží jak je to zabalené, můžu si koupit kávu měsíc starou v zavařované plechovce a po rozbalení je to jak týden stará káva.
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    KOLU: Treba casino mocca vylozene pise na sacku, ze se ma (zjevne i na drip) pouzit kava az po 7 dnech od prazeni.
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    KOLU: na presso mi ale v Doubleshotu bylo jasně řečeno, že čerstvou kávu na něj nepoužít, prý mám počkat týden až dva, než ho použít
    KOLU
    KOLU --- ---
    JUANITA: "neni to tak, ze kava par dnu bezprostredne po prazeni stejne neni idealni, a mleti tyden dva po uprazeni je lepsi?"

    není. dva tejdny po upražení je káva stará (imho). a koupit tejden starý kafe znamená mít o 7 dní kratší spotřební lhůtu, než u čerstvýho. od obchodníka to nepovažuju za fair přístup k zákazníkovi... nebo sem možná magor.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    JUANITA: pry je to jen u kafe na espresso. U zrna pro ruzne alt. metody plati, ze cim driv, tim lip.
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    SAMIEL:
    KOLU: neni to tak, ze kava par dnu bezprostredne po prazeni stejne neni idealni, a mleti tyden dva po uprazeni je lepsi?
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    KOLU: tak papirove sacky me nijak neurazi, beztak to po prichodu domu rovnou sypu do skla. A vzhledem k tomu, ze beru temer vylucne Ethiopii, tak jsem byl s prazenim i kvalitou vzdy spokojen.

    Co se tyka te doby od prazeni, tam je to trochu problem, ale v Salku se mi posledni dobou taky moc nestavalo, ze bych dostal kavu mladsi nez 1 tyden.
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    TEEAK: :)) ale jo, napadlo mě to, zcela určitě něco vymyslím.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    EXAGE: toho není nikdy dost .. btw: brzo budou Vánoce, to nechceš nějaký dárky?
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    TEEAK: Díky, myslel jsem si to. Takže opět vím, co koupit.. :D
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    EXAGE: do prvního otevření v původním obalu - když má obal jednocestný ventil a je rozumný .. pak v Airscape dózách někde v poličce (aby na ni nesvítilo přímé slunce) .. odvážené vzorky z kavárny jdou do Airscape rovnou po přinesení domů :)
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    KOLU: Když už se to nakouslo, v čem skladujete doma kávu? Vakuové dózy?
    KOLU
    KOLU --- ---
    BOODIA: v životě jsem od nich neměl dobře upražený (nepřepražený a nezapečený) kafe a nikdy se mi u nich na krámu nepodařilo koupit nic, co by bylo novější, než tejden po pražení... už to, že kafe sypou do papírovejch pytlíků, je docela výrazný varování stran jejich přístupu k produktu. IMHO
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    SPYYDY: neni podminkou...
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    EXAGE: Teď nechci nějak adorovat Doubleshot, ale u čehokoliv z coffeesource si prakticky vždy jen pohoršíš..
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    .. kdybychom nebyli škudlilové a byli bychom ochotní dát za kafe s dortem něco víc, než jsou výrobní a rozprostřené provozní náklady s pidimarží, bylo by možná po republice víc kaváren, které by si mezi sebou hosty rozprostřely (nejeden barista sní o tom mít vlastní podnik - a to že je neotevírají, neznamená, že jsou všichni leví) .. takhle si musíme bohužel vystačit s tím, co máme ;)

    btw: v Berlíně je třeba normální, že některé top kavárny ani nemají místo na sezení (třeba jako pražské Kafe Karlín) a hosté se hrnou i tak - jsme tady v těch Čechách trošičku (rozuměj: hodně) rozmazlení :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam