• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    GEEK
    GEEK --- ---
    TENZO: bavime se o ceskym turkovi?
    GEEK
    GEEK --- ---
    KOLU: diky, mrknu
    KOLU
    KOLU --- ---
    TENZO: mnohem lepší v čem? neni to prostě jenom jiná metoda přípravy + choděj ti do byzu lidi, co se setkávaj s přeextrahovanym espressem z přepraženejch zrn (a nebo naopak podextrahovanym, i když to v ČR neni tak úplně běžný)?

    sorry, ale tyhle "mnohem lepší" mě začínaj obecně dost srát. lepší v čem? a než jaký espresso - nejlepší, jaký seš ty schopnej vyprodukovat? a s jakym vybavenim a zrnem? a co když někdo jinej dovede udělat lepší?
    a vůbec - dokud nebudeš schopnej vypotit jednoho turka co minutu, tak je pořád ještě espresso mnohem lepší co se rychlosti přípravy týká...
    TENZO
    TENZO --- ---
    JAKOUBEK: Dobre zrno je zvlaste u turka zaklad. Pokus s modrou jakobs me privedl do pekla:D
    A mas pravdu no. cupping je vlastne turkiada:)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    TENZO: Ostatně tolik populární cuppingy nejsou nic jiného, než srkání "turků" po lžičkách :) A všichni u toho chrochtaj blahem a tváří se dost důležitě ;) Dobrý zrno je základ.
    TENZO
    TENZO --- ---
    GEEK: Turek, pripravovanej spravne, je mnohem lepsi nez espresso. Testovano na lidech v moji kavarne. Spousta z nich me tvrdila ze je po kave boli zaludek. Tak jsem jim rekl, ze pokud bude i po tehle tak ji nemusi platit. Nikdy se to nestalo.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---


    Pokud nekdo chodi na naplavkovy Brewbar pro svou sobotni porci lahodneho moku, zkuste kluky podporit, at to kafe mate zas o fous lepsi. To ekacko za to fakt stoji.

    A pro ty, kteri na naplavku nechodi, aale radi by si osvojili ci vylepsili dovednost domaci pripravy... mrknete na ty kurzy. Je to jedina moznost se od kluku z Brewbaru dovedet neco vic ;)

    Hithit - Ještě lepší kafe na BREWBARU
    https://www.hithit.com/cs/project/968/jeste-lepsi-kafe-na-brewbaru
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    náhodou jsem narazil a nevím jestli brečet nebo se smát

    Italská firma Lavazza bude vyrábět svoji kávu přímo ve vesmíru | Reflex.cz
    http://www.reflex.cz/...eo/57140/italska-firma-lavazza-bude-vyrabet-svoji-kavu-primo-ve-vesmiru.html
    KOLU
    KOLU --- ---
    GEEK: odpověď zkus hledat třeba zde https://vimeo.com/28227701 a nebo v literatuře (zrovna čtu Uncommon Grounds od Perdergrasta, ale je to tam spíš o USA kultuře). jak jsem to pochopil já, tak šlo především o rychlost a komfort přípravy a celý to souviselo s první pákovou Gagií co přišla na trh v roce 1938... a byl to jinej nápoj (měl cremu, to do tý době na kafi nebylo). stačilo míň kafe. a bylo to levnější. to bylo pro Italy myslím hodně podstatný.
    SATAI
    SATAI --- ---
    No, chtel jsem si sice koupit tablet, ale tohle taky vypada dobre... ;)

    Hithit - Ještě lepší kafe na BREWBARU
    https://www.hithit.com/cs/project/968/jeste-lepsi-kafe-na-brewbaru
    GEEK
    GEEK --- ---
    KOLU: jeste z ty historie, proc se vubec espresso uchytilo? sice chteli urychlit proces pripravy kavy, coz se jim povedlo, ale ten objem byl preci mnohem mensi nez u kafe, na ktery byli do ty doby zvykli. takzejim vyhovovalo, ze to muzou exovat, nebo ze je to proste jeden ze zpusobu pripravy kavy, nebo ze z toho dostanou neco, co nedostanou jinym zpusobem pripravy? nebo vsechno dohromady?
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    TENZO: já to tušila už při spojení slov "šéfbaristka" a "costa" .. paní Jeřábková ví o výběrové kávě kulový .. což dokazují i její "sofistikované" odpovědi :/
    GEEK
    GEEK --- ---
    KOLU: fajn, diky za vysvetleni
    KOLU
    KOLU --- ---
    GEEK: vem si 15 g VST (nebo 14 g LM Strada) misku, naplň jí předpisovejma 14 g kávy (italové by dokonce raději 6,5 g/porci), proveď extrakci a uvidíš sám. budeš mít na vrchu bláto.
    samotná expanze puku _po_extrakci_ (tedy odvedení zbytkového tlaku skrze trojcestný ventil mimo prostor nad pukem v důsledku čehož se káva "rozepne" a nalepí na sprchu) o tom, co se během extrakce dělo, neříká vůbec nic. a o to větší prdel to je u kávovaru bez trojcestnýho ventilu...
    mimochodem s 7 g VST miskama je bláto na většině mašin totálně nevyhnutelný (prostě je tam příliš moc místa na to, aby se kafe po extrakci nalepilo na sprchu a vytlačilo všechnu vodu pryč).

    espresso metoda extrakce má úplně stejnou schopnost extrahovat rozpustný a nerozpustný látky ze zrna jako všechny ostatní metody. na tlaku bohužel nezáleží. ale k tomu bys musel použít logiku:
    míra extrakce závisí (je přímo úměrná) na kontaktním času, teplotě a aktivní ploše povrchu zrn (respektive na distribuci hrubostních frakcí). "fines" (částečky jež obsahují jednu a méně celulárních buňek z toho tvýho dřeva a maj tedy zcela obnaženej veškerej obsah a přístupnej extrakci) se vyluhují v obou případech snadno. u větších částic to trvá trochu dýl, páč nejprve v důsledku vyšší teploty z nich unikne CO2, aby se pak mohla skrze povrch dovnitř dostávat voda a mohlo docházet k extrakci (v podstatě osmóza).
    a jak se došlo k espressu?
    páč bylo potřeba dělat kafe rychleji, tak se mlelo postupně jemněji a jemněji, aby k správný extrakci (tj. vyplavení nějakejch 18-22 % celkový hmotnosti do nápoje) stačil kratší a kratší čas. problém je ale ten, že čím jemnějc meleš, tím hůř to prokapává skrz filtr, až se dostaneš do situace, kdy ti gravitace sama o sobě nestačí a musíš hnát vodu skrz kafe pod tlakem... žádnej jinej důvod extrakce pod tlakem u espressa nemá.
    mimochodem ten dostatečnej tlak - proč je to zrovna 9 bar? je to zvláštní, ale hydraulickej odpor kávovýho puku se stoupajícím tlakem klesá, až do nějakejch 8-10 bar, kdy začne naopak stoupat. proto 9 bar, "sweet spot" nejsnadnějšího protlačení kapaliny skrze vrstvu dřeva, která tomu klade odpor.

    meh...
    SATAI
    SATAI --- ---
    GEEK: Peer reviewed clanek nekde v impaktovanem casopise nebo se to nestalo.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    GEEK: Celková prospěšnost? Tu můžeme hodnotit jenom molekulu po molekule... Napiš prosím, která jiná sloučenina je zdraví škodlivá a jakým způsobem se liší její množství u různých nápojů. Je vůbec kofein zdraví škodlivý? I kdyby ve velkých dávkách byl (150-200mg/kg tělesné váhy je odhadovaná smrtelná dávka), tak lidi stejně kafe pijou z velké části kvůli němu. Kromě toho: Espresso má na 1ml určitě větší obsah kofeinu než jakýkoliv jiný nápoj z kávy...
    GEEK
    GEEK --- ---
    KOLU: tak uplne sucha samozrejme neni, ale nelouhuje se x minut, neni to blato. ale samozrejme je jednodussi napsat bullshit nebo dat minusko...
    GEEK
    GEEK --- ---
    FARFELOO: ok, a co celkova prospesnost zdravi? tady se resi jen cholesterol. louhovani sajrajtu? espresso ma treba jen 10 % kofeinu z celkoveho mnozstvi.
    KOLU
    KOLU --- ---
    "drevina zustane sucha, protoze voda kolem ni diky rychle extrakci protece. proto nam zustavaji ty "puky" takovy pekny suchy."

    totální bullshite...
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    Je čas vytáhnout nějaký zdroje, kamarádi:-)

    9. Is drinking coffee made with a paper filter healthier than drinking boiled coffee or other types of coffee?

    Coffee contains a substance called cafestol that is a potent stimulator of LDL cholesterol levels. Cafestol is found in the oily fraction of coffee, and when you brew coffee with a paper filter, the cafestol gets left behind in the filter. Other methods of coffee preparation, such as the boiled coffee common in Scandinavian countries, French press coffee, or Turkish coffee, are much higher in cafestol. So for people who have high cholesterol levels or who want to prevent having high cholesterol levels, it is better to choose paper filtered coffee or instant coffee, since they have much lower levels of cafestol than boiled or French press coffee. Espresso is somewhere in the middle; it has less cafestol than boiled or French press coffee, but more than paper filtered coffee.


    Coffee and Health | The Nutrition Source | Harvard School of Public Health
    http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/coffee/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam