úvod
témata
události
tržiště
diskuze
nástěnka
přihlásit
přezdívka
heslo
přihlásit
pamatuj si mě
registrace
ztracené heslo?
KAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
KOLU
---
---
23:12:10 30.11.2014
skoro si říkám, když už jedeš turka, tak by to chtělo mít to espresso stylový. mizerný/průměrný espresso dneska umí každej a bez toho, aby ses zrovna týhle náročný (technicky i obsluhou) metodě pořádně věnoval aspoň několik měsíců, nemáš šanci konzistentně produkovat cokoli lepšího, než mizerný/průměrný espresso.
co to třeba tlačit z ručního pákovýho (manual lever) kávovaru?
jinak jsem se ti trochu porozhlídnul po bazarech - osobně bych se asi držel osvědčenejch značek (např.):
http://elektro.bazos.cz/inzerat/40322926/kavovar-FAEMA-ENOVA-S1.php
(S1 je bez volumetriky)
http://elektro.bazos.cz/inzerat/41094370/Profesionalni-kavovar-FAEMA-ENOVA-1gr.php
(s volumetrikou)
http://elektro.bazos.cz/.../41089697/Predam-LACNO-kavovar-RANCILIO-EPOCA-S1mlyncek-RANCILIO-MD50.php
(bez volumetriky, ok mlejnek)
mmch tohle vypadá dost použitelně
http://aukro.cz/kavovar-i4840416503.html
a za ty peníze je to v cajku. Domobar je sice spíš polo-profi mašina, ale pokud nehodláš vytlačit víc jak 30 espress za hodinu pak by to mělo bejt v pohodě (a na víc kafí by to stejně chtělo dvojpáku).
a Nuova Simonelli byly vždycky považovaný za dobrý mašiny:
http://aukro.cz/kavovar-pakovy-i4850657002.html
kdybych nebyl bez peněz na Islandu, tak to koupim, nějaký fotky střev jsou tady:
http://www.espresso-restorations.com/NSMAC.html
a tady je rozpis komponent:
http://www.nuovadistribution.com/images/parts%20books%20pdf/mac_2000_part_book_a.pdf
nebo stylovku:
http://elektro.bazos.cz/inzerat/41656000/Vintage-Kavovar-Gaggia.php
ale to už vyžaduje trochu víc práce okolo...
KOLU
---
---
22:31:52 30.11.2014
1 odpověď
hm, nějaký spaziale.
opakování o kávě po sto jedenácté - nejdůležitější je mlýnek. jestli toho espressa nebudeš tlačit moc, tak ti bude stačit jakákoli profesionální jednopáka. pokud bude funkční. ale chce to dobrej mlejnek. to na fotce ve mně moc důvěru nevzbuzuje.
btw jak máš vyřešený ošetření vody?
TENZO
---
---
19:32:17 30.11.2014
KOLU
: Bohzeul typ nemam je to ten co je na fotce, ale zkusim zjistit
BOODIA
---
---
14:30:05 30.11.2014
KURE
: + prazeni na filtr taky bude hrat urcitou roli
BLACK_ONYX
---
---
12:51:54 30.11.2014
+2
KURE
: menis hrubost?
MAR_TINA
---
---
12:31:21 30.11.2014
KURE
: je z ní kyselejší
KURE
---
---
11:49:56 30.11.2014
3 odpovědi
zravim, potreboval bych poradit,
mam novou mocca konvici a mam pocit ze je z ni kafe kysele (porovnani oproti stejne kave z frenchpressu a haria)
co delam spatne?
SPYYDY
---
---
10:45:32 30.11.2014
MESKALITO
: Je to obzvlášť po ránu před cestou do práce nepraktický (proto si taky dělám ráno doubleshot s malým "d"), ale taky nechávám aeropress vychladnout tak na něco okolo tělesný teploty.
No a v létě neni nic lepšího než vyloženě nachlazenej filtr.) Za mě lepší i než cold drip, ale to je zas jiné téma :)
FARFELOO
---
---
23:39:37 29.11.2014
Taky miluju studenej filtr
BOODIA
---
---
21:03:57 29.11.2014
+1
MESKALITO
: tak espre bys mel dostat co nejrychlejs a v podstate ho hned vypit,to nemuze a nemelo by 5 minut stat...filtry zprvu kdyz jsou horky chutnaj horce,chute se objevujou az chladnutim...ale nemam poneti proc :D kuprikladu dneska sem si udelal nejakou kenu a kdyz uz byla skoro studena tak chutnala bozsky...tepla byla plocha,horka a studena uz jen kysela...
MESKALITO
---
---
20:39:00 29.11.2014
1 odpověď
SATAI
: u espressa s tím problém nemám, naopak si rád vychutnám rozdíl horké/studené (tam ten rozdíl cítím u každé kávy jinak nějaká mě chutná víc za studena nějaká za tepla)
SATAI
---
---
20:34:41 29.11.2014
1 odpověď
MESKALITO
: Ja bych v tom nevidel problem. Take se s klesajici teplotou menim z cichace v chutnace.
Jen bych v tom nehledal domaci pripravu, stava se mi to i v kavarnach ;)
MESKALITO
---
---
20:19:49 29.11.2014
2 odpovědi
je běžné, že mě u domácí přípravy(překap, french press) zpravidla chutná respektive nechutná prvních cca 10-15 minut než pořádně vychladne (všechny mě do té doby chutnají stejně unyle)? A více méně je jedno jestli je káva od Mahlefitze, DS, CS nebo udělaná na náplavce z brewbaru. Postrádám chuťové buňky?
KOLU
---
---
15:55:08 28.11.2014
1 odpověď
+1
TENZO
: pokud neuvedeš typ stroje, tak ti tady k tomu nikdo neřekne vůbec nic. La Spaziale je výrobce a skrze svojí historii vyráběl desítky různejch kávovarů...
TENZO
---
---
13:32:33 27.11.2014
SAMIEL
: olomouc
SAMIEL
---
---
13:30:40 27.11.2014
1 odpověď
TENZO
: Kde mas tu kavarnu?
TENZO
---
---
13:27:18 27.11.2014
2 odpovědi
Kolegove. Bohuzel me lidi donutily abych mel vkavarne krom prave turecke kavy i espresso. Dostal jsem nabidku na koupi tohoto kavovaru
http://gastrosulc.cz/eshop/pakovy-kavovar-la-spaziale-gastro-bazarmlynek-na-kavu-pid13414.htm
(od jineho prodejce) mate na nej nekdo reference? ma to smysl? nebo radeji se poohlednout po jinem?
BOODIA
---
---
22:41:54 23.11.2014
+2
KEMPES
: a proc se teda nerika fola misto kofola? tvl...
KEMPES
---
---
12:46:32 23.11.2014
1 odpověď
SATAI
: jsem linej na pismenko, vsude si za "presso" nahrad "espresso" a mas klid ;) na vysledku to nic nemeni, ochutnavat jsem byl naposledy v doubleshotu v alze - napoj to neni spatny, nikomu jej nevymlouvam, ale pro mne vede turecka kava z dzezvy
SATAI
---
---
12:22:34 23.11.2014
1 odpověď
+2
KEMPES
: Vykasli se na presso, dej si espresso ;)
KEMPES
---
---
11:14:45 23.11.2014
1 odpověď
KOLU
: mozna si vzpomenes, pred nejakym casem jsme tu vedli diskusi o tom, ze presso neni napoj pro mne a preferuji kavu tureckou. nechal jsem si doporucit a opet okusil to spravne presso, a opet zustal u sveho turka, jen jsem nemel ta spravna slova, abych popsal, jake chute mne k tomu vedou. myslim, ze
TENZO
to popsal presneji nez ja ;)
TENZO
: mohu jen souhlasit, zejmena s tim prevarenim. a jeste bych dodal ctvrtou pricinu - po vyrobe nechaji logr v salku dale louhovat
KOLU
---
---
21:40:43 22.11.2014
M4Y4
: komoditní káva (nulová dohledatelnost původu) a mizerný pražení? sooo mainstream :D
M4Y4
---
---
19:11:01 22.11.2014
1 odpověď
M4Y4
: Tak jsem dnes otevřel Gaviotu Columbia a vyvalila se na mě vůně připálených zrn.
TENZO
---
---
11:26:23 22.11.2014
-1
KOLU
: Ne, neni je kysele. ale proste v cr je zazite kysela kava = spatna kava. Kamaradka ma kavarnu a par lidi me rikala ze ma spatnou kavu , bo je kysela. sem tam zasel a kava dobra. jen proste nerika lidem ze etiopie je proste kyselejsi.
BOODIA
---
---
21:07:56 21.11.2014
tyjo dva tejdny zpatky sem se bavil s gwillem (ano wbc 2009 a mimo jine 3. v dzezve 2013 v uk, pro me osobne zatim nejvetsi odbornik se kterym se znam) a rikal ze je to kafe z dzezvy proste super,sladsi nez espre...kez bych si pamatoval presnej recept...:(
KOLU
---
---
19:40:46 21.11.2014
+1
jinak viz Scott Rao: Everything But Espresso:
KOLU
---
---
16:56:32 21.11.2014
2 odpovědi
TENZO
: potom připravuješ buď ty, a nebo někdo jiný, espresso špatně (je-li jen kyselé).
TENZO
---
---
15:22:34 21.11.2014
2 odpovědi
±0
KOLU
: ne. ale spousta lidi proste nedokaze najit vkave nic jineho nez tu kyselost. dzezva jim odkreje chute ktere jinak neciti. v tom vidim dzezvu jako vyhodu
KOLU
---
---
14:23:02 21.11.2014
1 odpověď
+1
TENZO
: aha, takže "méně kyselá" = lepší?
jak je možný, že je tam víc chutí - vyšší extrakce? a nemáš to espresso náhodou podextrahovaný?
srovnávali jste to po rozředění na stejný % TDS v double-blind testu?
TEEAK
---
---
14:17:57 21.11.2014
TENZO
: pokud se tedy bavíte o turecké kávě (viz:
TENZO
: ), o té nic moc nevím - jen to, že se připravuje z kávy namleté na prach, v džezvě a ideálně v horkém písku (čili tipuju, že se nepřipravuje jako káva na cupping a už vůbec nechápu proč jí říkáte "turek") :)
<<
<
>
>>
Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam