• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    KOLU
    KOLU --- ---
    skoro si říkám, když už jedeš turka, tak by to chtělo mít to espresso stylový. mizerný/průměrný espresso dneska umí každej a bez toho, aby ses zrovna týhle náročný (technicky i obsluhou) metodě pořádně věnoval aspoň několik měsíců, nemáš šanci konzistentně produkovat cokoli lepšího, než mizerný/průměrný espresso.
    co to třeba tlačit z ručního pákovýho (manual lever) kávovaru?
    jinak jsem se ti trochu porozhlídnul po bazarech - osobně bych se asi držel osvědčenejch značek (např.):
    http://elektro.bazos.cz/inzerat/40322926/kavovar-FAEMA-ENOVA-S1.php (S1 je bez volumetriky)
    http://elektro.bazos.cz/inzerat/41094370/Profesionalni-kavovar-FAEMA-ENOVA-1gr.php (s volumetrikou)
    http://elektro.bazos.cz/.../41089697/Predam-LACNO-kavovar-RANCILIO-EPOCA-S1mlyncek-RANCILIO-MD50.php (bez volumetriky, ok mlejnek)

    mmch tohle vypadá dost použitelně http://aukro.cz/kavovar-i4840416503.html a za ty peníze je to v cajku. Domobar je sice spíš polo-profi mašina, ale pokud nehodláš vytlačit víc jak 30 espress za hodinu pak by to mělo bejt v pohodě (a na víc kafí by to stejně chtělo dvojpáku).
    a Nuova Simonelli byly vždycky považovaný za dobrý mašiny: http://aukro.cz/kavovar-pakovy-i4850657002.html kdybych nebyl bez peněz na Islandu, tak to koupim, nějaký fotky střev jsou tady: http://www.espresso-restorations.com/NSMAC.html a tady je rozpis komponent: http://www.nuovadistribution.com/images/parts%20books%20pdf/mac_2000_part_book_a.pdf

    nebo stylovku: http://elektro.bazos.cz/inzerat/41656000/Vintage-Kavovar-Gaggia.php ale to už vyžaduje trochu víc práce okolo...
    KOLU
    KOLU --- ---
    hm, nějaký spaziale.

    opakování o kávě po sto jedenácté - nejdůležitější je mlýnek. jestli toho espressa nebudeš tlačit moc, tak ti bude stačit jakákoli profesionální jednopáka. pokud bude funkční. ale chce to dobrej mlejnek. to na fotce ve mně moc důvěru nevzbuzuje.
    btw jak máš vyřešený ošetření vody?
    TENZO
    TENZO --- ---
    KOLU: Bohzeul typ nemam je to ten co je na fotce, ale zkusim zjistit
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    KURE: + prazeni na filtr taky bude hrat urcitou roli
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    KURE: menis hrubost?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KURE: je z ní kyselejší
    KURE
    KURE --- ---
    zravim, potreboval bych poradit,
    mam novou mocca konvici a mam pocit ze je z ni kafe kysele (porovnani oproti stejne kave z frenchpressu a haria)
    co delam spatne?
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    MESKALITO: Je to obzvlášť po ránu před cestou do práce nepraktický (proto si taky dělám ráno doubleshot s malým "d"), ale taky nechávám aeropress vychladnout tak na něco okolo tělesný teploty.
    No a v létě neni nic lepšího než vyloženě nachlazenej filtr.) Za mě lepší i než cold drip, ale to je zas jiné téma :)
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    Taky miluju studenej filtr
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    MESKALITO: tak espre bys mel dostat co nejrychlejs a v podstate ho hned vypit,to nemuze a nemelo by 5 minut stat...filtry zprvu kdyz jsou horky chutnaj horce,chute se objevujou az chladnutim...ale nemam poneti proc :D kuprikladu dneska sem si udelal nejakou kenu a kdyz uz byla skoro studena tak chutnala bozsky...tepla byla plocha,horka a studena uz jen kysela...
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    SATAI: u espressa s tím problém nemám, naopak si rád vychutnám rozdíl horké/studené (tam ten rozdíl cítím u každé kávy jinak nějaká mě chutná víc za studena nějaká za tepla)
    SATAI
    SATAI --- ---
    MESKALITO: Ja bych v tom nevidel problem. Take se s klesajici teplotou menim z cichace v chutnace.
    Jen bych v tom nehledal domaci pripravu, stava se mi to i v kavarnach ;)
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    je běžné, že mě u domácí přípravy(překap, french press) zpravidla chutná respektive nechutná prvních cca 10-15 minut než pořádně vychladne (všechny mě do té doby chutnají stejně unyle)? A více méně je jedno jestli je káva od Mahlefitze, DS, CS nebo udělaná na náplavce z brewbaru. Postrádám chuťové buňky?
    KOLU
    KOLU --- ---
    TENZO: pokud neuvedeš typ stroje, tak ti tady k tomu nikdo neřekne vůbec nic. La Spaziale je výrobce a skrze svojí historii vyráběl desítky různejch kávovarů...
    TENZO
    TENZO --- ---
    SAMIEL: olomouc
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    TENZO: Kde mas tu kavarnu?
    TENZO
    TENZO --- ---
    Kolegove. Bohuzel me lidi donutily abych mel vkavarne krom prave turecke kavy i espresso. Dostal jsem nabidku na koupi tohoto kavovaru http://gastrosulc.cz/eshop/pakovy-kavovar-la-spaziale-gastro-bazarmlynek-na-kavu-pid13414.htm (od jineho prodejce) mate na nej nekdo reference? ma to smysl? nebo radeji se poohlednout po jinem?
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    KEMPES: a proc se teda nerika fola misto kofola? tvl...
    KEMPES
    KEMPES --- ---
    SATAI: jsem linej na pismenko, vsude si za "presso" nahrad "espresso" a mas klid ;) na vysledku to nic nemeni, ochutnavat jsem byl naposledy v doubleshotu v alze - napoj to neni spatny, nikomu jej nevymlouvam, ale pro mne vede turecka kava z dzezvy
    SATAI
    SATAI --- ---
    KEMPES: Vykasli se na presso, dej si espresso ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam