• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    KOLU
    KOLU --- ---
    M4Y4: druhou moznosti je nechat to proste tect tech 20-30 sec a spokojit se s vetsim salkem kavy. pravdepodobne to bude chutnat lip, jak cokoli, co se extrahovalo 10 sec.
    respektive tim, ze "nemuzes menit" hrubost mleti (jsi nadoraz a nechas to na nejjemnejsim, co jde), ti zbyva jako jediny parametr, kterym muzes ridit extrakction yield, cas extrakce. bez ohledu na velikost kafe, co z toho pak vypadne. krome toho, ze cim dele to potece, tim to bude "slabsi" co se do koncentrace tyka, tak lze temer s jistotou konstatovat, ze cim dele to potece, tim vyssi bude i extrakce.
    cim vyssi je extrakce, tim dale se posune balanc smerem k horkosi, namisto trpkosti (podextrahovane = trpke, chybejici sladkost, preextrahovane = horke, "suche", "prazdne").

    zjednodusene receno.
    KOLU
    KOLU --- ---
    M4Y4: neznam single, do kteryho by se 16 g veslo + tudy cesta kazdopadne nevede.

    davku bych urcil dle headspace mezi suchym vrskem puku a sprchou pred extrakci, je vhodny mit tam 1-2 mm mezeru. po extrakci se to kafe nalepi na sprchu (z toho se nic nepozna)...
    podle davky pak urcim pozadovanou hmotnost napoje, abych mel rozumny brew ratio (35-50 %).

    jinak gratuluju k mlejnku, kterej neumi namlit na espresso :) o tehle catlerech se to vi (a ze ty jejich kavovary jsou zmetky se taky vi). novejsi verze se uz dodavaj s kovovou podlozkou pod kameny, aby to mlelo jemneji. pomoci googlu neni problem vyhledat vic informaci...
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    KOLU: Mlýnek mám Catler, melu na největší jemnost. Pokud přidám na váze kávy a tím pádem víc naplním páku, tak se dostávám na kýženou kvalitu extrakce a barvu cremy, ale overdose mi nepřijde jako správná cesta. Nebo bych se možná neměl řídit tím, že do single filtru sypat 9g, ale rovnou těch 16-18g.
    KOLU
    KOLU --- ---
    jo, musis mlit jemneji. a pouzit nepretlakovy misky. a cim ten tlak meris? termoblok, principielne vzato, neni problem. nejvic stejne zalezi na mlejnku. blbej mlejnek = blby kafe. kavovar je jenom krabicka, ze ktery tece tepla voda; porad me fascinuje, jak se jeho vliv na chut kavy precenuje...

    P.S.: s pulkou "vykonu" (sorry, ale tlak neni vykon, to jsou lautr odlisny fyzikalni veliciny) jsi skoro tam, kde je to idealni (cca 9 bar), nicmene nutno poznamenat, ze pokud tam mas vibracni cerpadlo, tak to tech 15 bar dosahne jen v okamziku nuloveho prutoku, coz zrovna neni stav, kterej by generoval espresso, ehm.) nehlede na to, ze vibracni cerpadla vetsinou davaj 9 bar pri ponekud vyssim prutoku, nez je 100 ml/min, cili pro dosazeni konstantniho extrakcniho tlaku, jako maj velky stroje, je potreba do vetsiny domacich kavovaru domontovat funkcni OPV.
    a vubec by me zajimalo kdo ty reklamni bludy o "profi" tlacich 15 bar do inzeratu na domaci masiny vymejsli, respektive kterej debil s tim prisel jako prvni...
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    Měl bych dotaz, dá se od domácí espresso mašiny (s thermoblokem) očekávat doba extrakce jako profi stroje? Já se totiž dostanu řádově tak na 10s, což je fakt někde jinde. Bavíme se samozřejmě o dávkování 9 nebo 18g na single/double shot a s tlakem jsem někde v půlce výkonu stroje, tj. 8 barů.
    KOLU
    KOLU --- ---
    keramika vic odebira teplo, kdyz se nedostatecne prohreje pred extrakci. na druhou stranu by ten plast (pokud je cernej a z vnejsku matnej, jak tak koukam) mel vic tepelne vyzarovat, coz taky neni idealni pro udrzeni dostacujici slurry temperature v rozmezi 91-94 °C...
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    MICHATU: Asi jen esteticky. Nekde jsem cetl i nazor, ze plast ma lepsi teplotni vlastnosti.
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    MICHATU: mám doma plastovou i keramickou v60 a rozdíl pro mě osobně žádnej...
    MICHATU
    MICHATU --- ---
    SAMIEL: Ano. Je v tom Znatelný rozdíl? To mě také zajímá
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    SAMIEL: jo
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    MICHATU: ta samotna v60 je plastove, ze?
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    MICHATU: hezka vec na doma, kterou imho z nize zminenych duvodu dali do slevy.
    MICHATU
    MICHATU --- ---
    MR_DAN: MR_DAN: prave, prijde mi to moc pekny designove, cena taky ok a celkove mam rad 2in1 reseni :) A k rozbiti nadoby - stat se to muze vzdycky, tak snad ne tady :)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    MICHATU: ta "manzeta" na tom vypada hezky!
    zda se mi to konstrukcne dost v60tkovity, jen se z ni odriznul ten tacek vespodu a posadila se do banky... podle me to nebude zly, dokud si nerozbijes tu nadobu :-)
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    MICHATU: to uz vypada skoro jako chemex
    MICHATU
    MICHATU --- ---
    Ahoj, máte někdo zkušenost s touto verzi Hario v60? Líbí se mi ta skladnost, design a celkově mi to připadá takové chytřejší než klasický v60.
    Napadjí vás nějaká pro/proti?

    Více zde http://www.amazon.com/Hario-VDD-02B-V60-Drip-Decanter/dp/B00755F9Z4

    BONGO
    BONGO --- ---
    poradite prosim kde v Praze koupit dobry dark roast? obesel jsem par kavaren/praziren a neporidil jsem, dark roasty nevedou..Sumatra z SB ujde, ale preferoval bych neco cerstvejsiho a lokalnejsiho..diky
    PEDRO13
    PEDRO13 --- ---
    TABBY: Hlavně ho teď nevytahujte ven. Jestli na něj foukne mrazivý vzduch, tak z něj opadne listí a je po smrti (bohužel vlastní zkušenost). Kávovník je hrozně choulostivý na chlad.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    Uz došlo. Mozna jeste neco vyhrabu, ale nic neslibuji.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Jen bych si dovolil pripomenout, ze v Alze ma ted Ondrej na mlynku svoje soutezni kafe od Joao Hamiltona (Yellow Catuai + Obata). Zkracene espresso roku 2015 ;) Opravdu to stoji za ochutnani.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    KOLU: právě, takhle to beru. Když máš uspokojit rozmanité lidi a navíc to platí firma... Kámoška kupuje nějaký segafredo, tak si říkám že u nás ještě docela dobrý.. :-D
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    HUGGI: Jojo, kavarna 9-17h
    SATAI
    SATAI --- ---
    HUGGI: tak já na ní přijdu kouknout. Otvíráte stále v devět?
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    SATAI: Trochu se nam to ted tocilo, ale uz zase trvale bychom meli mit jednu slecnu, ktera vi co dela, ale nijak znama neni..
    KOLU
    KOLU --- ---
    za 300 kc max asi neni jina moznost. je to komoditni trida, podprumerne naprazena, ale aspon cerstva...
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    KEDAREK1: já se tu chtěla zeptat na doporučení, čím náš firemní kávovar krmit, tak nejdřív ohodnotím ten co jsme pořídili - jsme tu napůl milovníci dobrého kafe z kavárny a napůl lidi co chtějí kýbl kafe a hlavně celkově se tu vypije tak 30-40 kafí denně.
    já si chtěla sama dělat mléko, tkaže jsme pořídili model s tryskou. je to samozřejmě mnohem blbější tryska než na profistroji, ale používat se dá. pro lidi co je tohle nebaví bych spíš doporučila automatický "kapučinátor" s hadičkou do mléka. kromě toho, že horní plošina na nahřívání hrnků v podstatě nehřeje, jsme jinak naprosto spokojeni:

    DéLonghi ECAM 23.420 SB | Alza.cz
    http://www.alza.cz/delonghi-ecam-23-420-sb-d371310.htm

    a sypeme do toho zatím kafe z Balírny Prahy, měli jsme asi 4 různé Arabiky na ochutnání a z těch chutnala nejvíc tahle směs, za tu cenu dobrý... ale asi bychom rádi zkusili něco dalšího za podobnou cenu, ale nechceme jít naslepo. oproti kvalitním kávám kolegové tohle ohodnodnotili jako "tohle je super, neni to kyselý", a navíc to nechutná jako lepenka a je to nedávno pražený, takže by mohlo být hůř .)

    Mezzo Afrika Caffe x 1000 g | Čerstvě pražená kvalitní káva
    http://www.kavaprodej.cz/mezzo-afrika-caffe/variant/1000/

    co mi do toho doporučíte zkusit za jiné zrní kolem 300 kč/kg max? spotřebu máme cca 1.5 kg týdně.
    KEDAREK1
    KEDAREK1 --- ---
    Ahoj Nezlobte se pokud to sem nepatri.

    Ve firmě nám klekl kávovar a chceme koupit nějaký nový. Uděláme tak 30 kafi denně. Nemáte někdo zkušenosti jaky koupit spolehlivy automatický kavovar? Resi se tu jestli Krups nebo Philips nebo Delongi a já ani kafe nepiju, ale rad bych kolegům poradil.

    Nechceme ty kapslove stroje.

    Moc děkuji za jakoukoli radu.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    SATAI: pres 16 minut.
    SATAI
    SATAI --- ---
    Nevite nekdo, za co se diskvalifikuje?

    jaknakavu.eu on Twitter: "Neubauer - 547,5 bodů Hurtík - 505,5 bodů Hartl - 482,5 bodů Kumštová - 438,5 bodů Tothová - 381 bodů Benešová - DQ (262,5 bodů) #cbc15"
    https://twitter.com/stinstinu/status/562203757405274113

    Udelala preslap? Nebo to bylo za tu nedodrzenou recepturu v signature drinku?
    SATAI
    SATAI --- ---
    HUGGI: Kdo ted byva v Megapixelu za barem? Nejak jsem tam prestal chodit, kdyz tam prestali byvat Jihad a Brnak.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    HUGGI: dobrý vědět, nechávám jako možnost.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam