• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    KOLU
    KOLU --- ---
    škoda, že informační hodnota tohohle dílu byla téměř nulová ve srovnání s dílem, ve kterym bylo illy...
    SATAI
    SATAI --- ---
    POHODAVOLE: Huh, doted jsem myslel, ze pod znackou CS se prodava kafe, ktere v Doubleshotu nekdo zapomnel v prazicce.
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    IKAWA | Home Coffee Roaster by IKAWA Coffee — Kickstarter
    https://www.kickstarter.com/projects/andrewstordy/ikawa-home-coffee-roaster
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    MOMENT:
    KOLU: Tak si pečlivě kontroluji, aby byla teplota slurry nad 90°C a musím říct, že změna je znát. Kafe je sladké, hořké i kyselé zároveň:-) Vypil jsem ho před 2 hodinama a stále mám jeho chuť na patře.

    Díky za potvrzení mojí hypotézy!
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    byla jen půjčená a už je zase hojně využívána původním majitelem .. tušila jsem, že se nebudeme mít rády :)
    KOLU
    KOLU --- ---
    hlásim se jako druhej do pořadníku. kalit není nikdy dost...
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    TEEAK: Tak mi ji můžeš dát, když jste si nesedly :)
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    já vím, ale já pak mám pocit, že jestli ve filtru byly nějaké "prašné" částice, tak jsem je nevylila a zůstanou mi v extrakci, nebo že tahle vlnka je o něco větší, než ta vedle a mám tendence je pořád rovnat .. prostě normální blázen (přitom třeba u batch brew si s tím hlavu nelámu a je to v pohodě) .. prostě jsem si s Kalitou nesedla, ale jak říkám, to je osobní blok :)
    KOLU
    KOLU --- ---
    dokonce existuje skleněná, ale je dole prohnutá, tak v tom ty filtry nedržej tvar. co se přednamáčení týká stačí ti lejt doprostřed, pak se nic nekroutí a nebortí...
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    souhlas s KOLU: Kalita je opravdu blbuvzdornější, ale mě osobně předmáčení děsně vytáčí (neb nemám dost trpělivosti s těma vlnkama a nakonec celou extrakci jenom nadávám, jak jsou nerovnoměrný a mám strach, že to bude papírový - že jsem to prolila málo .. ale to je spíš osobní challenge, než technický problém) .. ještě ke všemu existuje varianta plastová .. a každá má něco do sebe (a myslím si, že i různým kávám "nejvíc sluší" různé přípravy - ale to už je moje "úchylka" - nebo spíš výmluva, proč mít doma šuplík plnej různejch příprav a jedno kafe nedělat víc než dvakrát stejnou metodou) :)
    KOLU
    KOLU --- ---
    FARFELOO: Kalita je výrazně blbuvzdornější, vyjma přednamáčení papíru (must-do věc).

    FARFELOO: osobně bych o trochu prodloužil čas. míň vody znamená, že se to kafe míň vyextrahuje, což potřebuješ něčím jiným kompenzovat.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    Otázka před letní sezónou: pokud děláte ice drip v japonským stylu voda:led 50:50, tak melete víc na jemno, aby se vyrovnala extrakce? Jinak řečeno: cílovej čas zůstává stejnej?
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    TEEAK: Vzhledem k tomu, že ten cone je na tom všem nejlevnější, tak se možná po další hračce porozhlídnu... Co Kalita Wave vs. kovová v60?
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    FARFELOO: nestálo by ti za to, pořídit si kovový véčko? za mě větší spokojenost než s keramikou, filtr proplachuju "odraženou" vodou z kohoutku (neb věřím, že větší množství jakkoliv teplé vody je lepší na odstranění "papírovosti" než málo horké vody - ano, uvědomuju si, že to kontroverzní názor) a nepozoruju, že by mi nějak drasticky klesala teplota (kov vodí rychle) .. a extrakce mám pohodové jak chutí, tak v tabulkách
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    FARFELOO: zkus tohle: pokud mas 0,8 konev a mas ji plnou 100°C vody, tak pulku pomalu vylej pekne rovnomerne po stranach v60 a druha pulka ti zbyde a akorat vychladne na proliti kafe (ale musis to delat prakticky vzapeti a vrele doporucuju nedelat s keramikou v pruvanu). pokud teda nedelas kafe z 30g.
    KOLU
    KOLU --- ---
    FARFELOO: nikdy jsem neměřil, jak dlouho vydrží bez znatelnýho ochlazení, nicméně když jsem posledně dělal V60-02 a na konci šlo tu keramickou srandu normálně držet v ruce a byla vlažná (!), přehodnotil jsem svůj postoj k tomu zařízení a budu ho používat už leda tak na filtrování vývojek a cold-brew...
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    KOLU: Díky... Problém je v tom, že to Buono je moje "rychlovarka". Je to ten elektrickej model... Takže té vody bude vždycky málo, leda, že bych jel zároveň v kastrolu vodu na to prolití... Nebo bych mohl nejdřív prolít jednou konvicí a potom ještě dodělat třeba jen těch 350g vody, který použiju? Jak dlouho vydrží být ten keramickej cone zahřátej bez zbytečných ztrát?

    Každopádně jsem rád, že jsem na to přišel, i když mi to trvalo:D
    KOLU
    KOLU --- ---
    FARFELOO: zkus předehřejvat 100 °C vodou přímo z rychlovarky (a nešetři). Když jí pak naleješ cca 0,5 l do konvice, tak ti teplota klesne někam k 94-95 °C, což je na zalejvání dripu ideál (slurry temperature je vždycky minimálně o 1 °C nižší).

    jestli ovšem ohřejváš na plynu, tak to máš trochu komplikovanější...

    P.S.: ano, podextrahovaný kafe může chutnat velmi hořce (a zároveň trpce). záleží na pražení a hromadě dalších věcí...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam