• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    KIA
    KIA --- ---
    TEEAK: Diky za radu, koukla jsem se do toho Dos Mundos, nechala si udelat kavu z aeropressu a odchazela jsem jako hrdy majitel jednoho kousku.. :) Diky moc :))
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    TEEAK: Poprvé, co jsem zkoušel Oxalis, tak i kvalita nic moc. Teď jsem jim dal ještě jednou šanci, když jsem nemohl jinak a byl jsem právě velmi příjemně překvapen. Ta Cuba Serrano mi chutnala opravdu hodně.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    M4Y4: odvětrání kvůli CO2 je fajn (proto se na pytlíky dávají ventily - ale jenom směrem od kafe pryč - tedy jednocestné)
    .. směrem ke kávě je větrání nežádoucí (vzhledem k tomu, že celá chuť jsou oleje) - jak víme z chemie, oleje na vzduchu a světle žluknou - což nejenom u kávy chuti zrovna nepřidává, ba naopak
    .. nikomu nic nezakazuju, jestli ti jejich kávy chutnají, kupuj tam - jen říkám, co je fajn si uvědomit a rozhodnout se, zda mi to náhodou nevadí (což mě teda jo a hodně - proto se o to dělím) :)
    .. a že je Kuby či Nové Guinee málo v porovnání s Afrikou či střední/jižní Amerikou snad není nic překvapujícího .. ono to kávo-pěstování chce taky nějaké podmínky - od klimatu, přes politiku až k třeba výškovému profilu dané oblasti (nehledě na rozlohy těch zemí) .. :)
    CLICK_JOE
    CLICK_JOE --- ---
    M4Y4:
    Z La Boheme taky neleze žádný špatný kafe
    Sázavská 32
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    jinak v bph si můžete za 200/kilo koupit libovolnou kávu nepraženou a klidně si doma zaexperimentovat, nepražený zrna vydržej věčnost, náklady jsou směšný, zábava zaručená
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    M4Y4: algere mívá klasičtější chuť kávy než jsou africké limonádky. Bez přepálení a podobně. Já je kupuju na Jiřáku, mívají vždy jeden druh něčeho jihoamerického. Ale koukám že webová prezentace jim nějak selhává. Bývají tam v pátek - střídají se s Kávovým klubem, ten má naopak velmi ovocno-kyselé kávy.

    Mimochodem v Jeseníku si teď otevřeli zjevně srdcovku - majitel je primárně barman, ale obchodoval s kávou a nechává pražit vlastní směs (bio kvalita a direct trade). S tím že tam má 5% robusty.

    Je to hrozně zajímavý mezičlánek mezi klasickým dobrým italským espressem a moderními ovocňáky. A teda především je to naprosto skvělé v kombinaci s mlékem. https://www.facebook.com/naturabarjesenik
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    DOGGY: Zkoušel jsem pár, ale nenarazil jsem na nic, co bych si chtěl koupit podruhé.
    KOLU
    KOLU --- ---
    M4Y4: www.publiccoffeeroasters.com/shop/kaffee/panama-elida-estate/
    DOGGY
    DOGGY --- ---
    M4Y4: neni jen afrika,guinea a kuba. Co treba brazilie, mexiko....?
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    Můžete mi někdo poradit, kde tedy narazím na výrazně čokoládovo-oříškovou kávu? Opravdu mám problém na ní někde narazit. Dobrou Novou Guineu jsem si musel občas přivézt z pražírny ve Francii. Hodně se tu preferuje kyselejší Afrika a ta mi moc nejede, nedělá mi dobře na žaludek.
    KOLU
    KOLU --- ---
    odvětrávání vzduchu (kvůli CO2) je nejlepší způsob, jak neustále udržovat stav, kdy je tlak plynů uvnitř zrna vyšší, než tlak okolní atmosféry a tedy káva neustále konstantně stárne...
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    TWARR: na Andělu
    SATAI
    SATAI --- ---
    M4Y4: takže varianta jedna
    TWARR
    TWARR --- ---
    M4Y4: kde presne?
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    SATAI: já tam zatím nezažil kávu starší než 2 týdny po upražení
    SATAI
    SATAI --- ---
    M4Y4: Kdyz vezmu, jak velke pixly tam maji, tak (predpokladejme, ze tam lidi nechodi pro kilo kafe, ale pro nejake rozumnejsi mnozstvi) musi zakonite platit alespon jedna ze dvou moznosti
    - ten CO2 odvetravaji skoro porad
    - to kafe tam skladuji dost dlouho
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    TEEAK: Otevřené nejsou, pokud pominu dosypávání a dávkování. Ostatně občasný přísun vzduchu(odvětrání) je kvůli CO2 přeci důležitý. Já má fakt problém sehnat kávu, která mi chutná. Novou Guineu nebo Kubu moc často nevídám a kyselou Afriku prostě moc nemusím.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    M4Y4: oxalis nebrat - už jenom když se podíváš na způsob skladování (průhledné světlo-propouštějící, otevřené vzduch-proudící nádoby) .. z toho opravdu dobrá káva nebude :/
    KIA: šla bych do aeropressu .. dá se udělat celý, nebo třeba jenom půlka (čili jeden menší šálek) .. a vyhraješ si s ním na hodně dlouhou dobu, navíc do začátku není nezbytně nutná konvice s úzkou hubičkou (jako je tomu u V60) a je to vzdálenější od frenchpressu o maliličko víc než Clever .. dá se s ním parádně cestovat, je téměř nerozbitný .. samý klady :)
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    VECTOR: http://www.prazirny.eu

    To je teda asi mapa praziren, nicmene kazda profklaknutejsi kavarna v praze prodava casto kavy zahranicnich praziren..namatkou kafemat, ema, coffee room, neustadt atd..
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    Existuje nejakej seznam dobrejch praziren? Kdysi tu byla takova jpeg mapka, ale to uz je davno.

    Resp. reformuluju - kde krome douhle shotu koupit dobry kafe dnes v praze?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam