• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    Ahoj poradíte mi nějaký odzkoušený french press, cena je mi jedno dík.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    POHODAVOLE: v pohode, prijemny vonavy cerstvy kafe :-) rozhodne jsou vysledky konzistentnejsi, nez na ty panvi, coz je fajn
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    DEIKSAC: a jak to chutnalo?
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Ze zvedavosti jsem zkusil prazit kafe v troube a musim rict, ze to dopadlo daleko lip, nez kdyz jsem michal na panvi. Nerezovy sito, zapnutej horkovzduch, 190°C na termostatu. Za 20 minut bez prace a hlidani rovnomerne uprazena varka bez jedinyho pripalenyho zrna
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    YARIN: treba me identicky kafe (stejný míry, váhy, objemy) pres proplachlej filtr (kupujem obyc v dmku) prijde chutnejsi, nez frenchpress, ale to je fakt zcela individualni
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    BLACK_ONYX: ale jo, po case uz to jde, asi se ten plastovej hnus z toho vymyl
    cece ten citron vubec nebyl spatnej napad! vysoce osvezujici zalezitost, ale pak ke konci uz z toho teda nebylo vubec cejtit kafe :-))
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    MR_DAN: plastový keep cup na filtr ne...
    Citron? Nebo bez?
    YARIN
    YARIN --- ---
    TEEAK: hele to nevim a uz tam za nim kvuli tomu nepoletim:) jen me to prekvapilo a prave proto jsem vznesl dotaz tady abych mel dalsi pohledy na vec
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    děkuji za upozornění na frenchpress - mám doma, ale nepoužívala jsem, asi zase začnu
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    YARIN: aha, ja myslel, ze z tveho vyjadreni cejtim trochu despekt...

    jednak je nestyd a pouzij google, internety jsou plny ruznejch vyzkumu se kterym papirovym filtrem (natural, belenej, proplachnutej, neproplachnutej) to chutna vic nebo min papirove...

    druha vec je, ze stejne jako nekomu nechutna espresso (byt by bylo z rukou arcibaristy), nekomu zas nechutna frenchpress, nekomu filtr (pres papir) ... tak asi pak kdyz mam rad filtr, tak nebudu pit frenchpress kterej mi nechutna jen proto, ze nekdo nekde rekl ze je to to nejlepsi :-))

    a treti vec je, ze kazdej ma zrejme jiny chute.. ja treba ve svym kazdodennim filtru zadnej papir necejtim (filtry moccamaster c.4, spis jen namoceny nez proplachnuty), z kovovy konvicky necejtim kov, ale keepcup jsem si musel dlouho vyvarovat abych nepil plastovy kafe (nebo je to jen o zvyku?)
    nekomu zas muzou vadit mikrocastecky kavy nebo kov v frenchpressu... a jinej se zas nezbavi pocitu ze pri piti filtru zvejka titulni stranu blesku :-)

    tak pak nejakej pan z plantaze realne jen podava svuj vlastni nazor jakoby to byla vseobecna pravda, to v kolektivu nebejva moc oblibene
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    TEEAK: Přesně. Pokud existuje dostatečná skupina lidí, které V60 chutná víc než french press, tak to znamená, že výhody filtrace můžou převažovat nad nevýhodama chuti papíru... Navíc mám pocit, že lidi používají Kone kvůli "horší" filtraci ne kvůli tomu, že je z kovu, ne?
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    YARIN: vedle frenchpressu ještě existuje kovový filtr do Aeropressu (ve variantě fine a extra fine) a určitě se kovové filtry dělají i do dalších metod (někdo tu zmiňoval chemexový) .. kde pak papír taky nepoužiješ .. některému kafi to sluší z kováka, některému sluší víc papír .. chce to odzkoušet a vykoumat .. poslední dobou opravdu začínám kašlat na to co "se má" a "se nemá" a když to není úplná blbost, tak jde vyzkoušet kdeco - kávu piju na chuť a na požitek - a když mi prostě po ránu chutná káva z tlustého chemexového filtru, tak ji tak budu pít :) cítím v kafi kdeco, ale když opravdu pečlivě propláchnu filtr, tak papír necítím v ničem .. čili
    .. docela by mě zajímalo, co má ten pán doma za mlýnek .. jen ze zvědavosti ;)
    YARIN
    YARIN --- ---
    MR_DAN: to samozrejme ano, ale tema bylo zpusoby pripravy kavy a na to konto rikal prave tohle o papiru (a pry je je uplne jedno, jestli je papir bio a ultrakvalitni nebo z vecerky, porad to bude papir, ktery bude ovlivnovat chut kavy) nacez dodal, ze nejsetrnejsi zpusob (z tech snadnejch diy za "par" korun) je frenchpress. minusy si odpustte, ja se s vama nehadam, jen se ptam na dalsi nazory.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    nekdo zas rika, ze z kafe cejti kov, kdyz je treba z termosky nebo kovovy konvicky

    YARIN: a kdyz to, mirne receno, usmevne prezenu, tak tenhle sefplantaznik, kdyz si dela doma kafe, tak si ho nevazi na presnou gramaz a nemele sam? o.O
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    YARIN: Možná stačí papír pořádně propláchnout? Nebo nemít filtr z večerky?
    YARIN
    YARIN --- ---
    JNK: ono ani tak neslo o to, ze papir neco odfiltruje, jako ze tam prida svou chut, takze pak clovek vlastne pije papirovy kafe, kdyz to prezenu. Coz mi teda prijde v kontextu nakupovani drahy kvalitni kavy, vlastniho mleti doma, vazeni na presnou gramaz atd aby ta chut byla "spravna a nejlepsi" ve vysledku, mirne receno usmevne.
    JNK
    JNK --- ---
    YARIN: ono to hodne zalezi na preferencich toho, kdp pije.
    ano, papir pokazde neco odfiltruje, ale absence toho mozna da sanci vyniknout necemu jinemu.
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    BOODIA: marnost. piju to iced brewed a to se jeste da. nevermore.
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    BOODIA: jakoze to co nam poslali
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    MIMA_A: kdyz jsme od nich meli kafe v eme posledne tak to bylo hodne spatny
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam