• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    KOLU
    KOLU --- ---
    MIMA_A: Concept KM 5120.
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    EXAGE: Taky jsem na to ted koukal. Takze se ptam, el. mlynek do 2k na takove to bezne domaci mleti na v60/aero??

    Diky predem za tipy
    CLICK_JOE
    CLICK_JOE --- ---
    Filtry 250 Kc / 200 g
    Espresso 900 Kc / 1 kg
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    CLICK_JOE: Za kolik co?
    CLICK_JOE
    CLICK_JOE --- ---
    Mame v Praktice (Belehradska 66) cerstvou zasilku z Casino Mocca - Ethiopia (Hunkute / Alemu II.) a Kenya (Kiunyu). Zrnka k prodeji. Mame navic i dve kilovky Alemu II. na espresso
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Docela pobavilo :)

    Cibetková káva alias Kopi Luwak
    https://www.youtube.com/watch?v=qGRyBhA4Rok
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    MOMENT: to je dobrej lolek :)


    POHODAVOLE: tak prazeni bohuzel nevyslo. Kava byla dle me malo, protoze u bezny davky pak chrlila hromadu cremy a vysledek byl hodne svetly. Po rozpuleni zrna byla videt, ze jsem mel pritlacit. Jinak po umleti to ani nevonelo jako kava..

    POHODAVOLE: tak EMA ma 5E pry jednou za ctvrt roku, tak jsem koupil na zkousku Ethiopii Agaro od JB, tak jsem zvedavej..
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    POHODAVOLE: Ovsem nejlepsi bylo, ze potom, co jsme mu doporucili 5E, tak za mesic se s celym tymem 5E fotil ve svy kavarne :D v ramci festivalu, kterej probihal vedle v muzeu :)
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    POHODAVOLE: v eme jsme 5E meli dva tydny zpatky,neni to nase hlavni kafe,tim je porad JB kaffee,ted tu k tomu mame HasBean
    GEEK
    GEEK --- ---
    FARFELOO: hm, pritelkyni se taky udela soufl (ma krece), jakmile vypije kafe. u decafu nema problem, ale ten se moc neda pit:)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KOLU: tak to jsem netušil. Dobrej zmrd..
    KOLU
    KOLU --- ---
    POHODAVOLE: s Letkou sem ani nelezte. chlapík dovalí do kavárny, vyptá se na všechno od techniky přípravy přes vodu až po to, kde sehnat dobrý kafe, pak ze sebe vyklopí, že bude otevírat kavárnu, "ale nebojte se, my to budeme mít daleko od vás u Sparty, to nebudeme přece vůbec konkurence" (jakkoli sme se na to ani neptali, dafuq?), berete to mile, páč pomáhat si je fér, a pak to za měsíc otevře dva bloky od vás...

    FARFELOO: vesměs jo, nicméně jsem od téměř vroucí zase ubral krok zpátky, možná je to mlýnkem (Guatemala se starejma kamenama) ale přišla mi při tom trochu moc výrazná hořkost. u naturalu dokonce používám jen 93 °C (ale pořádně předehřívám) aby z toho tak nelezly ty mírně nafermentovaný tóny, jinak 94-95 °C. a teda už poslední čtvrtrok doma vařím jen v aeropressu, kalita wave i v60 sedej na polici.
    pod 93 °C bych ale asi už nešel. leda u tmavě pražený kávy... jo, používám převážně Square Mile.
    HANT
    HANT --- ---
    FARFELOO: Tech latek je prave vic:

    "Our data show, for the first time, that caffeine, catechols and N-alkanoly-5-hydroxytryptamides are those coffee components that stimulate molecular mechanisms of stomach acid secretion in human stomach cells,” Somoza said. Most of them are indeed removed by steam or solvent treatment of the raw coffee bean. We found out there’s no single, key irritant. It is a mixture of compounds that seem to cause the irritant effect of coffee.” src

    +

    11.9.6-Coffee quality-Steam-cleaning
    http://www.thecoffeeguide.org/coffee-guide/coffee-quality/steam-cleaning/
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    SATAI: Jsou to dvě odlišné věci (learned the hard way). Jedna věc jsou faktory pro vznik vředů. Druhá věc jsou faktory pro uzdravení. Zdravý mucus zvládne v klidu mít kyselinu v žaludku - to znamená, že opravdu větší sekrece kyselin (eg. kofein) by nemusela být problém, tak ve chvíli, kdy z nějakých důvodů (špatné stravovací návyky, H. Pylori...) ten mucus mám narušený (ať už vředy nebo jenom zapálení), tak zvýšená tvorba kyseliny opravdu vadí uzdravení. Kyselina jde potom rovnou na žaludeční stěnu, což prostě bolí. FYI ta vrstva, která stěnu před kyselinou chrání je jenom jednu buňku tlustá...
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    KOLU: když už se tady vytahují rok starý příspěvky... co si myslíte o tom, že na teplotu nemá význam při pour overu sahat? Měla by být vždycky co nejvyšší (stejně nevěřím, že někdo v domácích podmínkách vytáhne slurry nad 93 C). Vysoká teplota=sladké kafe. Od té doby, co jsem se začal tímhle řídit, tak velká spokojenost na všechny strany i generace...
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    MAR_TINA: mám problémy se žaludkem, zatím ne vředy, ale "jen gastritida". Bolí to jak čert. Taky mi řekli, že kávu vypustit okamžitě. Těžce jsem to nesl. Po přeextrahovaných espressech mi bývalo dřív často špatně, od doby co jsem pil filtr, tak mi špatně po kávě nebývalo... Takže anekdoticky je "naše káva" na žaludek lepší, to ale neznamená, že je pořád dobrá... Navíc jsem potom přišel na to, že hlavní věc, která vadí je kofein! Kofein stimuluje tvorbu kyseliny, která potom ničí žaludek. Já vím, že jsem na kofein extrémně citlivý (jedno kafe k večeru a neusnu), takže úplně rozumím, že to musí stimulovat i ten žaludek... Otázkou zůstává, jestli bych mohl pít dekaf, ale radši to nezkouším, dokud mi nebude aspoň rok dobře...

    Kafe dál vařím čas od času přítelkyni, snažím se podle vůně poznat, jestli jsem extrakci trefil:-)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Tady je vysledek prvniho vcerejsiho prazeni Brazilie. Je to o neco svetlejsi nez Brazilie z La Bohem, tak dnes dam prvni test. U trouby jsem byl skoro celou dobu, ale vubec jsem nezaznamenal prasknuti, tak jsem to mozna mel nechat dyl. Na internetu jsem nasel docela zajimavy navod s popkornovacem, tak asi poridim, protoze stoji prd..


    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    POHODAVOLE: Elephanty berou zde, tak zitra zkusim Emu..

    EMA espresso bar
    space2let, spol. s r.o.
    Na Florenci 1420/3
    ground floor
    11000, Prague 1

    Pavlina Veselá
    Cafe Letka
    Letohradská
    44
    14700, Prague 7
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KOLU: muzu jen poprosit, jaka byla doba extrakce?

    Diky!
    HANT
    HANT --- ---
    MAR_TINA: V kave je smes latek, ktere zvysuji sekreci zaludecni kyseliny a muzou tak zpusobit podrazdeni zaludku. Takze zatimco AFAIK nebyla prokazana prima spojitost mezi pitim kavy a vznikem zaludecnich vredu, pit kavu, kdyz uz je clovek ma, nemusi byt dobry napad. Podle tehle studie ma uroven prazeni vliv na obsah N-methylpyridinu, ktery sekreci snizuje. To znamena, ze tmaveji uprazene kavy by mely byt naopak mene drazdive na zaludek nez ty svetle.
    SATAI
    SATAI --- ---
    MAR_TINA: OBJECTIVE: To demonstrate the role of diet in reducing or aggravating risk of duodenal ulcer (DU). QUALITY OF EVIDENCE: MEDLINE was searched from January 1966 to December 2001 for articles on the relationship between diet and lifestyle and DU using the key words duodenal ulcer and diet, fibre, or lifestyle. Evidence that these factors are associated with DU arose mainly from three case-control and three prospective studies (level II evidence) and from expert opinion (level III evidence). MAIN MESSAGE: A high-fibre diet appears to reduce risk of DU; soluble fibre might be associated with reduced risk also. Vitamin A intake is associated with lower risk of DU. Little evidence indicates that fat, type of fat, protein intake, or consumption of alcohol or caffeine affect the etiology of DU. CONCLUSION: A high-fibre diet, particularly if the fibre comes from fruit and vegetables, could reduce risk of DU; vitamin A might also be beneficial.

    How diet and lifestyle affect duodenal ulcers. Review of the evidence.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2214597/

    (nesel jsem do detailu, ale tyhle metastudie sice maji limity, ale zase stoji na ramenou dost dalsich...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam