• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    VIK
    VIK --- ---
    TEEAK: Hrudkování je u Rockyho podle mě celkem známé. Ono to mele konzistentně, jen jsou ta namletá zrníčka slepená, viz



    To, že mezi kameny a výpustí zůstává káva, by ani tak nevadilo, když meleš jedno kafe za druhým. Já ale většinou dělám jedno kafe ráno a druhý odpoledne a to znamená, že půlka každé namleté dávky tam leží a větrá několik hodin nebo přes noc a to není správně. Dřív jsem používal ruční mlýnek Hario a tam padalo namleté kafe do nádoby umístěné rovnou pod mlecími kameny. Takový, ale elektrický mlýnek by byl ideální.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    VIK: to by mi osobně vadilo přesně obráceně, že je průchod mezi kameny a místem, kde káva vypadává do portafilteru, je celkem normální (i u nejmodernějších profesionálních mlýnků - včetně Mythose) .. ale že je mlýnek nekonzistentní (zvlášť u espressa, kde je každá taková věc velmi silně znát v chuti) to bych mu neodpustila v žádném případě .. možná by stálo za to okouknout kameny, jestli by nechtěly vyměnit (může tam být zub, nebo jsou tupé) .. končím s rozumováním :)
    VIK
    VIK --- ---
    Já mám Rancilio Rocky SD a nedoporučuji :) Pomletá káva dělá hrudky a je třeba je nejprve rozbít. To bych ještě akceptoval, ale co mně vadí nejvíc je, že část pomleté kávy vždy zůstává v takovém průchodu mezi kameny a otvorem, kterým vypadne do páky. Tj. pokud chci umlít opravdu čerstvou kávu, musím nechat projít napřed cca půl dávky, která vytlačí ven starou kávu (například ze druhého dne) a až potom mlít přesnou dávku čerstvé kávy do páky.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    JEHLA: chce to víc specifikací .. espresso/filtr? .. domů/do práce? .. jaká bude přibližná spotřeba za týden/měsíc? .. :)
    JEHLA
    JEHLA --- ---
    Zdravím. Chtěl bych si koupit mlýnek mezi 5000 a 7000 Kč. Poradíte? Díky
    JENDAVB
    JENDAVB --- ---
    někdo typ kde sehnat tohle http://www.alibaba.com/product-detail/coffee-pot-spare-parts-handle-knob_585671176.html ? ulomilo se drzatko na moca konvičce :\
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    http://nordbeans.cz mají při nákupu 2 káv poštovné ČP zdarma.

    Tak jsem dvě ETIOPIE vzal, vzhledem k tomu, že byli NB mj. vybráni na Baristu roku. https://www.facebook.com/baristaroku/?fref=ts
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    To poštovný na kávu bývá docela rozumný. V Brně je teď třeba spousta kávy koppi, protože mají od 4 balení poštu zdarma.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MIMA_A: no, my venkovani si to necháváme posílat skoro vždycky :)
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    MIMA_A: Když si objednáš dva tři balíčky, vyjdou tě rozhodně levněji než u nás. Poštovné 5 liber mi přijde zadarmo, totéž platíš u eshopů s kávou za poštu po Čr... :)
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    EXAGE: takze cena kafe je uplne v normalni hladine, jen si k tomu prictu postovne 5 liber?:D nevim no, ja prave na ty prochazky pres kavarnu, kde si vyzvednu kafe prazeny den predtim nedam dopustit...
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    Nedávno jsem tu řešil rostoucí ceny kávy. Docela mě teď překvapily ceny na http://www.hasbean.co.uk/ kdy za nejlevnější poštu do CZE člověk zaplatí 5.15 liber a káva je tak 5-7 liber za 250gr, což mi přijde fakt supr, na to, že to člověku přijde až domů...
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    SPYYDY: ještě přidám .. Kavárna Pražírna je má taky k prodeji
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SPYYDY: Ema a běžně je mají výdejny Zootu (Hlavní nádraží, Anděl, je jich víc - http://bydleni-a-design.zoot.cz/keepcup )
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    Kavárno, omlouvám se za OT, pak se smažu, ale viděli jste někde v kamennym obchodě ke koupi Keep Cupy? Možná Ema, Bohemka?
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    MESKALITO: je fakt že čas je relevantní...ale 4-4,5 minuty je fakt hodně...
    KOLU
    KOLU --- ---
    MIMA_A: myslím, že je vhodný předehřejvat všechny filtry.
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    KOLU: mam tomu rozumet tak ze se kalita proplachovat ma? ted ji nepouzivam delsi dobu (nemam do ni filtry), ale vybavuju ze jsem ji prave asi nikdy neproplachoval ...:/ blbost teda?
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    HANT: díky, já začínám s "novou" kávou dle návodu což je cca 20g a 330ml (+/- to samé co u tebe), ale extrakce je 4-4,5 minut + proplachuji, u většiny káv spíš ještě přidávám hmotnost a s výsledkem jsem většinou spokojenější, tady u té kávy to je přesně naopak. Aby mě to ale teklo o minutu kratší dobu si moc nedokážu představit, to abych to asi nemlel vůbec. Jinak i když špatná příprava, tak je znát že je to kafe, který zaujme.
    KOLU
    KOLU --- ---
    jj, nepropláchnout papír horkou vodou je asi ten nejlepší způsob jak začít extrakci se studenym filtrem...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam