• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    MASOUNA: asi ti doporučím jít se ptát tam, kde nedealují mašiny a mlýnky, ale soustředí se na přípravu kávy podle nejlepšího vědomí a svědomí a hlavně se soustředí na kvalitu .. to bych udělala já (neříkám, že to je univerzálně vhodnej přístup) .. btw: pro lidi, co se o to zajímají, nemají vlastní zkušenost z praxe a nemají známé, kterých se ptát .. atd. - existují třeba kurzy přímo se zaměřující na zařízení (nového) kavárenského provozu ..
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    BLACK_ONYX: dyť já je nehaním .. jsou to slušný stroje .. jen říkám, že mám s nimi tenhle "problém" .. u Mythose bych taky našla mouchy .. jsem prostě nafrněná rozmazlená primadóna ;)
    KOLU
    KOLU --- ---
    děte s E61 doprdele. zasraný mechanický pádla, co když pořádně vyčistíš, tak vržou, a když jsou promaštěný olejem, tak jsou zároveň i zasraný vod starýho kafe (a je to cejtit)...
    plus absence volumetriky a HX znamená, že platíš člověka za to, že stojí u mašina a KOUKÁ NA TO JAK TO TEČE... it's 2016, not 1961. nemluvě o uživatelskýký přívětivosti sundavání sprchy páčením lžicí.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    MASOUNA: mas celkem velkej rozpocet, za to si muzes poridit i nejakou lehce jetou legendu napr tohle mas +- za cenu ty Appie
    Profesionální kávovar Faema E61 LEGEND EPU 2gr - v provozu jen 8 měsíců!! | Guru-Caffè ...never ending story
    http://www.guru-caffe.cz/...ionalni-kavovar-faema-e61-legend-epu-2gr-v-provozu-jen-8-mesicu-223.html
    MASOUNA
    MASOUNA --- ---
    TEEAK: uz jsem to ve dvou kavarnach/prazirnach i konzultoval, nemuzu se vsak zbavit pocitu, ze mi chteji doporucit hlavne to co dealeruji :)
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    TEEAK: My s nimi odjezdili tolik trhů a cateringů, že na ně nedám dopustit. Za ty peníze neznám moc lepších. A už udělali i bezkrokové nastavení (zatím asi jen na SP450).
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    MASOUNA: jinak abych ti odpověděla, myslím že fakt má smysl se jít s někým poradit (naživo, s někým, kdo tomu rozumí - ideálně už pár kaváren zařizoval a tuší co by asi tak bylo vhodný) .. okoukne prostor, okoukne vodu, okoukne všechno ostatní, vyslechne tvoje představy a společně dáte dohromady takovej setup, kterej ti poslouží ..
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    BOODIA: skoro .. :D .. mě osobně u Anfima štvalo krokový nastavení jeden stupínek byl moc, druhej málo a s dozem osobně nerada hejbám, takže věčnej boj .. když je v kavárně plus/mínus stabilní prostředí (což v Emě asi bude), tak to jde, ale jak to člověk tahá ven (typicky trhy - zlatý Mazzery se šnekovým velejemným závitem), nebo má pidi-místnůstku s věčnym průvanem (jak u nás) tak to je na palici .. :) .. neříkám, že je to na houby mlýnek (naopak je moc fajn) ale asi už jsem moc rozmazlená Mythosem
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    SPYYDY: dík... jsem nevěděl že mají ty hliníkovo nerezové... jdu ji objednat :)
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    KOLU: v eme jsme meli Anfim jeste klapaci...nastavis a tejden na to nemusis sahnout :D skoro... :D
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    KUKIDE: Normální Bialettka.)) Ale určitě seženeš něco levnějšího. http://www.bialetti.cz/
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    Ahoj máte doporučení na nějakou moka konvičku na indukci?
    KOLU
    KOLU --- ---
    MASOUNA: soft infusion system? wtf... tak když budeš mít problém s moc rychlym nárůstem tlaku, tak by do toho marzocca měl jít vrazit ještě menší gicleur na grupy což povede k pozvolnějšímu nárůstu tlaku (a trochu to přiškrtí volnej průtok vody). jestli je ten SIS nějaká obdoba preinfuze s cvakánim trojcestňáku (to umí marzocco taky) tak je to akorát píčovina k ničemu.
    jestli je stroj novej je úplně jedno, imho, všechno jde opravit a připlácet si jenom za to, že na tý mašině ještě nikdo nejel... je asi jako chtít za řenu jenom pannu, sorry :)

    ad mlejnec - ASC má velký plochý kameny a dle mojí zkušenosti skvěle funguje se světlejším pražením, rozhodně dokáže z kafe vytáhnout dost cukrů a dá se s ním extrahovat poměrně dost, aniž by to chutnalo hořce. je jednoduše skvělej a reference můžeš získat třeba v Alza Café, YE'S kafe|studio (tvůj případ - světleji pražená káva a konzervativnější chuťovej profil výstupu), Café Neustadt, Kavárně Nový Svět...
    proti tomu třeba konický mazzery (kony, robur) bych doporučil spíš na středně/tmavěji pražený kafe a tužší ristretta (teď dělám v kavárně kde tlačíme středně tmavej roast na Roburu-E, 18 g in a 32 g out za 30 sec na Linea PB při 93 °C).
    MASOUNA
    MASOUNA --- ---
    TEEAK:
    myslite, ze ma tedy realny prinos investovat do starsiho La Marzocco (Linea 2AV 2gr (2007))? precetl jsem toho nemalo a prebral jsem si to tak, ze tohle La Marzocco mi “neda nic zadarmo” naproti Simonelli Appia II 2Gr Compact mi nenabidne obezlicky v podobne SIS (Soft Infusion System) + zaruku noveho stroje, nadruhou stranu bych od L.M. mohl ocekavat stabilni teplotu/tlak, “nesmrtelnost” a dobry pocit z kusu legendarniho zeleza v podniku :)

    jeste k mlynku.. z diskusnich for a srovnani se zda byt (hlavne dik bezva casovaci, slusne velikosti kamenu a cene) Anfin Super Caimano on Demand Displey dobrou volbou.. hlavnou mi vsak jeste vrta poznamka od KOLU: “záleží na tom, jak chcete aby chutnalo kafe, co děláte” tohle voditko jsem nikte prilis nedetekoval a kdyz, tak pomerne vagni. aneb. explicitniho zaveru “ten je dobry na ne casto menici se kavu/svetle prazena zrna/espresso/mlecne napoje” apod.. jsem se nedocetl :) u nas je to tak 50/50 espresso/mlecne.. zrno (100% arabica) svetleji prazene, na tomhle novem mlynku by se kava nemela casto menit, chutove spise konzervativni, ne aciditni a ovocita..
    DRAVON
    DRAVON --- ---
    Ahoj - prosím o radu zkušené...
    Vlastním už necelý rok Gaggia Baby Twin. Naučili jsme se spolu už za tu dobu tvořit celkem dobré věci. I já, z kraje odpůrce kapučína jsem mu přišel na chut a denně si se ženou dáváme.. Díky dvěma samostatným bojlerum je to opravdu rychlost a radost dělat. Je tady ale ta neštastná věc a to je dotykový panel tohoto modelu, který občas sám o sebe spouští apd. Důvod k reklamaci a to bohužel už po třetí!! Tzn možnost vrácení peněz, protože tohle asi nemá řešení zkoušet dál dávat šanci.

    Vše ostatní super - nad míru spokojen... a ted má otázka... Zda má někdo přehled a poradil by mi alternativu za tento jinak perfektní stroj! Jde mi v první řadě o dva bojlery pro rychlou páru a minimálně srovnatelné výsledky kvality následného produktu. A samozřejmě už žádný dotykový panel - ale obyčejné ovládání.

    Děkuji Vám, za jakékoli návrhy
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    KOLU: amen brother!
    KOLU
    KOLU --- ---
    MASOUNA: u některejch jde nastavit % bypassu na hlavici, jiný (3M myslim) to maj napevno (na něco kolem 30 %). všechny tyhle slabě kyselý aniontový iontoměniče uberou jen část GH ale zato téměř zcela veškerou KH. voda bez bufferu /alkalinita, KH/ je kyselá a dlouhodobě může vést až k zničení topnýho tělesa (to jsem viděl na vlastní oči u půl roku odstavený Faemy co byla předtím krmená z Brity s bypassem na 0 %) a dalších měděnejch nebo nerezovejch součástí kávovaru. plus to pak chutná hnusně (trpce).
    http://users.rcn.com/erics/Water%20Quality/Water%20FAQ.pdf
    MASOUNA
    MASOUNA --- ---
    KOLU: jeste bych se chtel zeptat na vyznam 30% bypassu u Brita/BWT filtru
    KOLU
    KOLU --- ---
    jako jasně, že existujou i levnější 0,1/2000 g stolní váhy, třeba od AMW-2000, ale jsou objektivně pomalejší a zkoušet je nacpat na driptray je doslova šílenství. zatímco i velká acaia se vejde (na občasnou kontrolu funkce volumetriky nebo při měření extrakce)...
    KOLU
    KOLU --- ---
    TEEAK: na velký ACAIE je právě příjemný, že se na ní vejde celá páka a je ještě rozumně rychlá a přesná. a ten malej cumprdlík Lunar je na espresso doslova fantastickej.
    dlouho jsem se vzpíral a hledal lepší, a když vynechám Ohaus Navigator, tak je ta velká mrcha asi nakonec nerozumnější all-round investice. navíc je fest odolná a vydrží na baterky dlouho (na rozdíl třeba od Brewisty, kde kromě strašný spotřeby baterek je i dost reportů o tom, že ta váha nakonec nepřežila když do ní zateklo kafe a pod.).
    fakt jsem toho měl za poslední rok v ruce hromadu a jak se mi první měsíc práce v Reykjavik Roasters ACAIA nelíbila, po roce odzkoušení další hromady jinejch se mi dostala znovu do ruky ve Five Elephantovi nakonec mi fakt připadá jako dobrá koupě. právě pro to, že tam, kde dělám teď, máme akorát Brewistu. a na ní podšálek a s tím občas kontroluju dose - peklo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam