• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    ja objevil asi pred dvema mesici jeden za 1200 ve vytrine elektra na letny, ale doporucil jsem ho kamaradovi. nejak me v tu chvili nenapadlo, ze je v tom krame jen jeden, ten v ty vytrine.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    JUANITA: ja za nejakych 1100kc :) A teda uspesne slouzi uz pres rok a pul...
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    MR_DAN: whoa, ja ho kupoval za cca 2k.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    MESKALITO: no .. da, ale .. odkaz tolik penez za asi posledni kus v republice uz je moc
    zkusil bych mrknout na amazon, ebay, tenhle mlynek se prodava/l pod asi 5 ruznyma znackama, nejen Wilfa
    namatkou:
    Breville BCG450XL (amazon)
    GASTROBACK Design Advanced 42602 (saturn.de)
    je toho vic

    ale co budem doporucovat az dojde vsude ve svete, to nevim :-)
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    SATAI: který se u nás už skoro rok nedá sehnat....
    SATAI
    SATAI --- ---
    MESKALITO: Concept KM-5120 je mistni tradicni odpoved...
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    už se to tady probíralo milionkrát, ale není nějaká novinka na trhu, popřípadě jiné rozumné řešení?
    El. mlýnek čistě na alternativy(filtr, french press) s rozumnou konzistencí a řešením aby káva nebyla všude. Měl by v pohodě namlít 150g v kuse, tak 3-5x denně do cca 4 000,- ?
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    LAAZI: staci mala vaha :)
    LAAZI
    LAAZI --- ---
    BLACK_ONYX: Aha ja myslel, ze by to melo zhruba odpovidat, jakoze 1g=1ml, pac je to vlastne skoro voda.
    No zkusim snizit vyslednou gramaz z tech 18->60 na 18->45 a uvidim, co to udela. A poridim si odmerku.
    SATAI
    SATAI --- ---
    BLACK_ONYX: kdyz jsme u tech g v ml (to je skoro titul nejakeho DC filmu!) jak moc je vlastne espresso husty?
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    LAAZI: Nejsou to ml, ale g. U espressa se pohybujeme někde mezi 40-50% brew ratio, tzn. pro double 18g kafe a 36-45g nápoje.
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    LAAZI: By mohli mistni bariste napsat, jak se to dela u nich, ja si ale doma delam vetsinou brewing ratio kolem 50-60 %. Ale na recept od DS dlabat, udelej si to, aby ti chutnalo :)
    LAAZI
    LAAZI --- ---
    POHODAVOLE: Dobre, chapu, ze nemusim za kazdou cenu dodrzovat 15-30-60 ml, ale 34-36 ml doppio je imho nesmysl. Kdybych si v kavarne obednal doppio a donesli mi 34 ml kavy, tak se asi zeptam, jestli nekdo upijel, nebo proc mi donesli dvojite risretto.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    LAAZI: mrkni na obal. Je to jak jsem psal. 17-18 g a 34-36 ml..
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    LAAZI: co mají v receptu? Pochybuji, že 60. DS sem tam koupím a 60 jsem nikdy nedělal ale to ani z jiného druhu..
    LAAZI
    LAAZI --- ---
    POHODAVOLE: Vychazim z toho, ze espresso ma mit 30ml, z cehoz vyplyva ze dvojite espresso ma mit 60ml.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    LAAZI: a nemívají recept na 36 ml? 60 je dle me moc. Já se snažím dělat do 40..
    LAAZI
    LAAZI --- ---
    Ja myslim, ze ve vetsine pripadu, to, jak to tece, koreluje s tim, jak to chutna.
    Navic kafe, ktery delam ja, chutna vzdy otresne, tak se snazim, aby to aspon vypadalo pekne, kdyz to varim ;)
    Nicmene sem si precet, co Doubleshoti vlastne pisou na tom obalu, naklikal na PIDu vetsi teplotu (94) a pridal kafe (pisou 18 gramu na double takze davam 19 do mlynku) a nasel sweet spot na Rockym, zrejme nekde mezi cisly 4 a 5, takze to melu na 5 a snazim se to hodne umackat a tece to lip a uz to nechutna jak kysela voda.
    Teda vlastne chutna, ale je to proste o neco malo lepsi :)
    Zkusim este zkratit dobu extrakce, snazim se o 30 vterin a 60ml, coz vychazi, ale ke konci to tece fakt uz dost svetly.
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    LAAZI: delat z filter roastu espresso neni uplne sranda... kazdopadne jak to chutna?to ze to vizuelne tece osklive neznamena ze to nechutna dobre ;) tim bych se ridil a upravoval to podle toho...
    LAAZI
    LAAZI --- ---
    Zkouseli ste nekdo tu Kenu Gicherori, co maj ted v Doubleshotu na espresso?
    Chapu, ze to je kafe spis na jiny typy pripravy, nicmene jaky mleti/teplotu byste doporucili?
    Me z toho furt tece 3 vteriny neco hafo tmavyho a zbytek casu naopak neco uplne svetlyho ;(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam