ZOBAAK: já to chápu tak, že robusta je prostě chuťově mnohem méně bohatá (přímé srovnání chuti je opravdu drtivé - z vlastní zkušenosti) jemné nuance chutí prakticky nemá a proto se hodí na tmavší pražení, protože ve světlém bude vždycky chutnat tak nějak "robustově" (ploše, do dřeva a genericky) což není v souladu s ideálem výběrové kávy (tzn: užít si v každém doušku/šálku co největší možnou paletu a rozdílnost chutí) .. na robustě není nic špatnýho .. už jsou i pokusy o "speciality robusta" (mrk na YouTube přednáška od Gloria Pedroza) - jen je to složitý (farmáři moc nechápou, proč by se měli snažit a chybí tam "vědění" jak se mají teda snažit (často je jedna sklizeň způsob obživy na zbytek roku a dělat s tím nějaký experimenty může být otázkou velké změny pohodlí života farmáře i lidí, kteří mu tam jezdí pomoct na sklizeň), vlády zemí odkud se to dováží taky moc nechápou, proč by se měli snažit a celkově je to hodně náročný na změnu názoru "takhle to dělal můj otec, děda i praděda a já vám kašlu na nějaký inovace, na tohle jsme tu zavedený a jestli to nechcete, prodáme to jinam") .. často se taky robusta pěstuje ve velkém a tam opravdu na nějaké "ňuňání" se se sběrem a zpracováním není prostor
.. rozdílnost těch chuťových profilů vychází hlavně z nadmořský výšky, ve které se kafe pěsuje .. nižší polohy (robusta) jsou celkově náročnější na škůdce - čemuž se rostlina brání produkcí kofeinu (který ty škůdce drží "na uzdě") a už nemá sílu na budování nějakého velkého lákání hmyzu vůní a chutí v květu (tedy později i plodu)
.. oproti tomu arabika roste ve vyšších nadmořských výškách, kde je škůdců méně (což se teď postupně mění - proto čím dál častěji nacházíme "brambory" ve Rwandách a podobně) čili se "nemusí" tolik bránit škůdcům - produkuje tedy méně kofeinu a opylovací hmyzáky láká na velmi silně vonící květ, který se pak transformuje do široké palety chutí v plodu - třešni (které při šetrném zpracování přechází do pecky - kávového zrnka) .. můj konstrukt z toho, co mám zatím načteno z hory různých knih a vydedukováno z cuppingů o chuti v kávě :)