• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    SAMIEL: je to sice Liberec, ale to můžeš dát tramvají :) http://www.nordbeans.cz
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    NEvite nekdo, jestli se da nekde v Jablonci sehnat dobre kafe na filtr?
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    ZOBAAK: cholesterol je dulezitej. zalezi na pomeru hdl:ldl, jeste vic triglyceridech, a v posledni dobe se prichazi na to, ze LDL muze bejt protektivni-- zalezi na velikosti a koncentraci (ldl particle size).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZOBAAK: vypadá to, že je důležitější složení krevních tuků, než vyloženě jen množství nespecifikovaného cholesterolu (ono jich je povícero).

    má to dokonce aj společnost

    Members list of THINCS
    http://www.thincs.org/members.php
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    ZOBAAK: je uplne zbytecny resit papirovou chut v CD :D dlouhej kontakt vody s papirem... to nemyslis vazne ty 3 minuty vid? :D delam si v lete v coldbrueru cold drip, ve kterym je jejich kovovej filtr, na kterej si ale stejne dam jeste jeden aeropresovej, plus jeste jeden pokladam nahoru na kafe a povetsinou tam ty filtry jsou 8 hodin? a chut papiru proste nikde! neni...

    a ano, pouzivam clever doma pravidelne, nejlepsi vec na delani kafe v pomeru cena/vykon/mnozstvi kafe/uzivatelska narocnost
    KOLU
    KOLU --- ---
    není pravda, že vyšší cholesterol = méně zdraví.
    PAPAFREDO
    PAPAFREDO --- ---
    KEB
    KEB --- ---
    TEEAK: Aha tohle :D ok už se chytám.
    ZOBAAK: no pokud máš pocit, že kávové oleje ti škodí, tak by jsi kávu už v životě svém neměl pít! :D
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    ZOBAAK: ano metalický filtr bude logicky dělat jiné kafe - metoda filtrování je jiná - výsledek není totožný .. a jsou i lidi, kteří to nesnesou, protože tam zase pro změnu cítí ten kov .. každá metoda přípravy má svoje pro a proti
    .. jestli máš pocit, že oleje jsou nezdravé, pak významně doporučuju kafe přestat pít zcela .. oleje jsou totiž to jediné, co dělá celou slavnou chuť .. howg
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    KEB: jo .. hledej "metal filter coffee" nebo "coffee cone filter".. používám jemnější sítko do aeropressu na cestách (do lesa) a je to rozhodně lepší, než se třást, aby mi nenamokly filtry, případně aby se mi nepropíchnul, nebo nezmačkal "ziplock"
    ZOBAAK: CD se v kavárnách nepoužívá? .. aha.
    achjo .. hele já už na to asi nemám .. jednou ti papír vadí, pak zas příchuť papíru vlastně "není žádnej problém" .. osobně prostě nesouhlasím s tím, že je nějaká přelejvací/míchací metoda lepší jednodušší rychlejší levnější a všeobecně víc super než CD a na tom se prostě neshodneme, tak to dál neřešme prosím
    KOLU
    KOLU --- ---
    ZOBAAK: sežeň si filtr od Kohi labs na AP, ten nepropouští prach ani trochu.
    oleje jsou zdravý.
    KEB
    KEB --- ---
    TEEAK: Metalické filtry?
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    ZOBAAK: myslím že další bádání je zbytečný .. existují metalické filtry pokud ti vadí papírovost a komu to nevadí, tomu to nevadí a neřeší to
    .. jak píše KEB: pro uživatele co to nechce moc řešit a zároveň nechce pít turka, je clever ideální metoda (navíc je z ní na mytí fakt jen ten dripper, míchátko a to z čeho piješ kafe - až ho dopiješ)
    .. jen ještě .. neříkám, že ta tvoje metoda je blbá - není .. ale nedoporučovala bych ji někomu, kdo má už doma clever a je s ním v pohodě
    ZOBAAK: no, a to je přece na každém ne? já využívám ranní čas co to dá, někdo jinej zase třeba rád vstane chvilku dřív - lidi nejsou roboti z pásu, aby dělali všechno stejně :) .. a je to super-kafe pro návštěvy - můžu se věnovat návštěvě a zároveň bude dobré kafe
    KEB
    KEB --- ---
    ZOBAAK: To zítra schválně udělám a jestli tam bude ta papírová pachuť, tak z toho obviním tebe, že jsi mi to rozbil :D
    KEB
    KEB --- ---
    ZOBAAK: Sorry, ale všechno je to moc pracný. Já jsem kávovej dobytek, kterej vyrostl na turkovi. Použít dripper nebo mocca konvičku je vrchol mého baristování a obávám se, že na to abych šel někam dál jsem příliš líný. Filtry jsem nikdy neměl Haria, ale obyčejnej levnej šmejd a stejně jsem nikdy žádnou papírovou pachuť nezaznamenal. Tvoje příprava zde ZOBAAK: je nadlouho a vyrobíš kopu nádobí. Jak dlouho ti to pak trvá umýt? A mimochodem co je to kvalitní voda, kterou jsi použil pro své vědecké bádání. (klobouk dolů, tvůj profesionální přístup je hoden obdivu!)
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    ZOBAAK: multitasking .. kafe melu při rozcvičce, voda se vaří sama, propláchnout filtr, zalejt a jednou zamíchat je akce tak na půl minuty, a než si vyčistím zuby mám extrakci hotovou, zamíchám/postavím na hrnek (cca 10vteřin) a přetéká to taky samo (zatím jsem na necelé minutě času) .. opláchnu vodou, nechám ve dřezu a dál myju s nádobím (až na to bude čas) .. ten multitasking
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    ZOBAAK: ony ty "hrubé nečistoty" (typu vlákna a prach z papíru.. po řezání, stříhání a obrábění tvaru) okem vidět nejsou, ale rozplavou se ve vodě (pokud je nevypláchneš) a samozřejmě se do ní louhují .. možná i to byl důvod proč se ti v dalších nálevech nelouhovaly tak významně - a nastřihnutí filtru na proužky tomu "uvolňování" taky dost pomohlo
    .. píšu "hrubé", protože dle mého nejsou pevnou součástí papíru (spíš na něm tak nějak "leží") a dají se z něj (dle mého mínění) propláchnout pryč .. nicméně jsem na to žádný test nedělala, takže nemám jak tohle tvrzení podložit (já papír ve svém kafi necítím, čili jsem s obyčejným propláchnutím zcela spokojená a nevidím potřebu to nějak měnit) :)
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    ZOBAAK: tak po stovkách příprav (odhadem) jak jsi psal, je rutina už kdeco .. clever používám pravidelně, maličko míň než V60 a aeropress (baví mě si s tím vyhrát), ale když chci kafe a nemám čas, tak je to ideální metoda - zejména na ráno a výhodou budiž zejména minimum nádobí a maximum volného času během přípravy, které z toho plyne :)
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    ZOBAAK: jo .. já chápu, že existujou i lidi, co mají místo jazyka refraktometr (z povzdálí to obdivuju) - navíc když jsi to vyvařil, cítit to určitě bylo - to už se otvírá pórézní struktura vláken - což se ale při běžné přípravě -voda 93° a míň- neděje
    .. ale nevěřím, že by tahle papírovost běžného "piče kávy" nějak významně rozhazovala, pokud ten filtr propláchne (byť i studenou vodou) čímž odstraní hlavní hrubé nečistoty z procesu výroby a skladování
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    ZOBAAK: to se asi neshodneme .. clever/french-press jsou metody, které člověk může dělat ještě se zalepenýma očima a vrabčím hnízdem na hlavě - žádné měření, vážení, přelévání v přesnou dobu a dlouhé míchání "aby to a tohle" .. v té jednoduchosti je velká krása a má to svoje opodstatnění - namlýt kafe, propláchnout filtr, uvařit vodu, nasypat/zalejt/promíchat, přikrýt víčkem, namazat chleby (připravit omeletu ..), sundat víčko, zamíchat a postavit na hrnek .. než se vrátím od stolu s talířem, mám parádní kafe s minimem práce
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ZOBAAK: ja prestal filtr promyvat uplne (moccamaster), protoze jsem zjistil ze nepoznam rozdil :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam