• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    VIK
    VIK --- ---
    BOODIA: Double je moc silný. Účel tohoto je mít dobrý singl.
    SHAMI: Na tom webu, co odkazuje BOODIA, píšou, že 7 g VST je kompatibilní s Rancilio, ale jen s bottomless pákou. Vypadá to na celkem drahou srandu, když je k tomu potřeba ještě jinej tamper.
    KOLU: Díky za tip, podívám se na to. Budu muset ověřit kompatibilitu a je otázka, jestli i ten tamper nebude potřeba? Berlín je pro mě úplně mimo, ale jezdím často do Vídně. Zřejmě se to dá sehnat i na webu, viz https://www.bellabarista.co.uk/the-single-1-cup-9-5gr-cup-filter-by-ims.html to poštovný v rámci Evropy už snad nebude tak zásadní.
    KOLU
    KOLU --- ---
    VIK: sežeň si The Single od IMS. je to produkt, kterej IMS vyrábí pouze pro LF Spare Parts a trochu hůř se shání (moc dodavatelů náhradních dílů ho nevede), ale stojí to za to.
    s touhle hračkou budeš dělat chutnější singly, než z dvojitý misky - právě díky tomu, že se plocha filtru směrem dolů snižuje, čímž se kompenzuje fakt, že spodnější vrstvy kafe už nejsou promejvaný/extrahovaný čistou vodou, ale vodou, do který už se nějaký kafe vyextrahovalo, čili je tam trochu nižší koeficient difuze.
    je to fyzikálně docela prostý, klasický tvary single filtrů (v řezu z boku prohnutej trychtíř) jsou k tomu teoreticky ještě lepší, jen narážej na problém, že takovejhle objem kafe se rovnoměrnym tlakem s vrchu velmi špatně homogenně utlačuje a většinou se odtrhne od stěn a dochází ke kanálkování.
    doporučený parts. nr. jsou 1460301 a 1460302 (vejška 21 a 22,5 mm), kdybys to neměl jak sehnat a měl cestu do Berlína, tak die espressionisten GmbH je vede za cca 20 € a zajistil bych, že budou skladem.
    SHAMI
    SHAMI --- ---
    VIK: jde poridit i u nas.. treba https://www.doubleshot.cz/vst-kosicek-7-g.html
    ale radeji bych to nekde testnul.. treba kamoscin portafilter (od gaggia gd) neni na tenhle kosik dost hluboky a trci/nejde dotahnout na hlave :/ a taky je na to potreba mensi 41mm tamper..
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    VIK: https://www.hasbean.co.uk/collections/vst/products/vst-filter-basket a kdyz se domluvis s holkama z jenu, ktery objednavaji hasbean do kavarny kazsy tyden, tak ti to k objednavce klidne vemou... ale jak rikam, spis vzit to 15g sitko a pit double :)
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    VIK: pij double espresso a nebudes muset nic vylejvat, navic oproti singl sitku nebudes mit vecne podextrahovany kafe...
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    VIK: já si dělám z 16 - 17 g a snažím se vyextrahovat dvojnásobek, což je tak akorát pro jednoho :-)
    VIK
    VIK --- ---
    TEEAK: Chápu, no. Když jsem si ten kávovar před rokem pořídil, byl jsem zklamaný, že to nedělá tak "hezké" kafe, jako jsem vždycky viděl na videu. Nicméně já skutečně ve většině případů dělám kafe jen pro sebe, takže co s tím? Dělat vždycky dvě kafe a jedno vylít? :-) Jak se to vlastně dělá v kavárnách?
    SPYYDY: To je tohle? http://store.vstapps.com/...-precision-filter-baskets/products/vst-7g-precision-filter-single-europe Dá se to sehnat i někde u nás nebo blíž než z Ameriky? Bohužel se mně to nikde nepodařilo najít.
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    VIK: Jestli je nemáš, tak trochu lepší výsledky bys mohl/a mít s VST miskama.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    VIK: osobně si myslím, že existuje, ale je naprd .. on ten větší objem suchého kafe (vzhledem k tlaku vody, výšce puku a ploše povrchu puku) má svoje odpodstatnění (fungují tam dané fyzikální vztahy) .. to by ses fakt musel postavit nahlavu (a všechno na tom kávovaru předělat), aby ti singl gramáž lezla stejně jako doubleshot - sítko tam taky hraje roli, ale gramáž nadělá mnohem větší paseku
    VIK
    VIK --- ---
    Mám Rancillio Silvia. Obvykle dělám espresso jenom pro sebe, takže používám malou misku, jednovýpusť a cca 9 g kafe. Chuťově jsem poměrně spokojen, zejména s kafem od Doubleshotu. Pozoruju ale dost zásadní rozdíl, když udělám dvě espressa ve velké misce, cca 18 g kafe, teče hustá tekutina a mám krásnou cremu. Totiž ta malá miska je dole zúžená, řekl bych, že to je ten zásadní rozdíl. Neexistuje teda nějaká miska, která by byla klasicky široká (jak dvojmiska), ale dalo by se do ní dát třeba do těch 10 g kafe? Byl by pak výsledek podobný té dvojmisce nebo je to něčím úplně jiným? Díky za případné rady.
    CUBICULA
    CUBICULA --- ---
    GIF_242: Dík, to by šlo!
    SATAI
    SATAI --- ---
    DEI: tak to hodne stesti. Tyhle latkove veci mi prisly jako naprosto nejnepraktictejsi varianta. Neusetris nic a v cene je spousta problemu.
    DEI
    DEI --- ---
    To je vtipný, zrovna včera jsem řešila, že bych si ušila látkový filtr, ať do V60 nervu furt papírové... a ejhle, ono už to je :)
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    CUBICULA: Existuje taky latkovy filtr, tusim konopny. Pouzivam ho jednou za rok, kdyz zrovna nemam doma papirove filtry. Ma tendenci dost nasaknout pachy a chute, takze i po dukladnem vyprani presne poznam, ze toto je kava z tohoto filtru, a ne z papiroveho:-)
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    SAMIEL: že by to bylo až tak jednoduché? ;) díky za nasměrování

    momentálně jsem našel toto http://www.coffeesource.eu/kone-nerezovy-filtr.html což je sice fajn, ale musel bych si koupit i nový dripper. Zkusím kouknout do číny, jestli šikovný chlapci nemají něco podobného. Když jsem hledal filtr pro aeropress, tak se mi ho povedlo sehnat ve finále za 1USD ;)
    LAAZI
    LAAZI --- ---
    Doporucte mi prosim nekdo kavarnu v Ceskym Krumlove.
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    CUBICULA: Hario V60 s kovovým filtrem?
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    CUBICULA: tak tohle by mě taky dost zajímalo ;) osobně jsem pátral, ale marně :(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam