• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    KAPPA: wilfa svart/baratza encore... jak kdyby to sem nikdy nikdo nepsal...
    KAPPA
    KAPPA --- ---
    ahoj, prosim tip na malej fajn el mlynek? mam porlex rucni, ale kdyz je navsteva, nebo specham, je to neprakticky... diky
    C4RC455
    C4RC455 --- ---
    YARIN: ahoj :) je to hodně na osobních preferencích, tak popíšu svůj:
    1)Voda horká z kohoutku - mám kafe rád kyselé takže chci co nejrychleji vodu "přefiltrovat" přes kávu
    2)Načechrat - jak píšu, co nejrychleji
    3)je problém si dát jenom půlku - zkus to a uvidíš sám :D
    4)Nechávám přiklopenou aby se kafe sráželo i pod poklopem
    5)Já to děláš šupitopresto

    snad ti to k něčemu bude ;)
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    Válí se mi doma Grindripper a nemám pro něj využití. Moc jsem ho nepoužíval, takže je v pěkném stavu, plus mám několik nerozbalených balení origo papírových filtrů. Grindripper mele i na filtr dost na hrubo, ale na cestování asi cajk. Klidně nafotím... Nechce ho někdo s rozumnou nabídkou?

    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    YARIN: nápovědy je tu dost: POLYRHYTHM: ale já jsem zastáncem že nejlepší je experimentovat a to že dáš méně kávy 1/2 už je opravdu dost málo, ale méně nemusí být vždy špatně když ti tá káva pak chutná...

    krom toho jsme zjistil e experimentovat s množstvím kávy se vyplácí speciálně u drahejch káv protže prostě někdy míň kávy udělá divy... prostě poměr vody a kávy je u káždého druhu kávy jinej... ale jak říkám je na tobě co ti chutná...
    Stejný je to i s mletím, já osobně mám do moka raději u kyselích káv trochu hrubší mletí než u přepražených italských směsí
    POLYRHYTHM
    POLYRHYTHM --- ---
    TABBY: ano, spis pomalejsi prutok


    YARIN: jak nemas plne sitko, tak ti tam vznika prostor, k tomu aby filtrace probehla nerovnomerne. Voda si pri filtraci najde nejsnadnejsi cestu a vznika pak vice obarvena voda nez kafe.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    Nejake kurvitko, pokud chcete jeste o fous lepsi kafe
    Kruve - Dokonalejší filtrovaná káva? | Coffee Culture s.r.o.
    http://www.coffee-culture.cz/kruve-dokonalejsi-filtrovana-kava.html
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    YARIN: protože je to udělaný tak, abys určitý množství vody prohnal určitym množstvim kávy, který tomu klade přirozenej odpor a vzniká tak tlak a mělo by to bejt konstruovaný tak, abys co nejlíp extrahoval. Když tam toho dáš půlku, budež z toho mít prostě čurivodu. Pro tyhle případy máš lepší si pořídit ještě jednu menší konvičku
    YARIN
    YARIN --- ---
    POLYRHYTHM: co presne znamena podextrahovani - kdyz mam konvicku pro dve kafe a delam si jen pro sebe a plnim to do pulky, je to spatne protoze...?
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    YARIN: imho záleží na tobě ;) osobně jsem zkoušel kde co a největší rozdíl jsem ve finále pozoroval v hrubosti namletí. Případně ve vodě (kohoutková/balená). Zbylé věci byly spíš o placebu a osobním pocitu jak se mi s tím chtělo "šaškovat".
    TABBY
    TABBY --- ---
    POLYRHYTHM: "nejvice mi kava z moky chutna , kdyz kava pomalu peni do nadobky" tim myslis spis pomalejsi prutok kavy nahoru nez supito presto na nejvetsim stupni varne desky?
    KUBLAJ
    KUBLAJ --- ---
    YARIN: Jsem čerstvým majitelem moka konvičky a měl jsem podobné otázky jako ty.
    Postupuji dle následujícího videa. hlavně ta část kolem druhé minuty preto mě byla zajímavá, kdy ukazuje dvě situace podle rychlosti vaření. Jediné co nepoužívám je mokrý ručník na zchlazení, rovnou slévám do šálku.
    How to Make Moka Pot Coffee & Espresso - The BEST Way (Tutorial)
    http://www.youtube.com/watch?v=QoLs_Zttmcg
    POLYRHYTHM
    POLYRHYTHM --- ---
    YARIN: zkusim poradit ze sve zkusenosti:

    tedy - vodu dat do konvicky studenou/horkou? - horka je lepsi, je mensi riziko ze se kava pripali, u nejmensi konvicky moc nepozoruji rozdil
    kavu nechat nacechranou/jemne zarovnat a decentne stlacit/utemovat co nejvic? - nestlacet, poklepu s konvickou a kava se zarovna sama, dulezita je hrubost, pouzivam o neco malo hrubsi nez na expresso
    kdyz mam konvicku vetsi a delam si kafe pro jednoho je problem dat kavu jen do pulky? - je to problem, kava je pak podextrahovana, kavy tam ma byt lehve vic, na nejmensi konvicku mi vychazi cca. 6g kavy
    horni zaklopku konvicky nechat otevrenou/priklopenou? - nechavam otevrenou a hlidam, kdyz kava zacina prskat, tak davam z plamene a slejvam, pripadne davam konvicku pod studenou vodu ( zabrani se tim prepaleni)
    cca jak rychle by se mela voda skrz kavu profiltrovat? - nemeril jsem, ale nejvice mi kava z moky chutna , kdyz kava pomalu peni do nadobky
    YARIN
    YARIN --- ---
    poradite prosim, jak spravne delat kafe v moka konvicce? na netu jsem nasel nekolik zarucene spravnych verzi, ktere si (ne)prekvapive protireci..

    tedy - vodu dat do konvicky studenou/horkou?
    kavu nechat nacechranou/jemne zarovnat a decentne stlacit/utemovat co nejvic?
    kdyz mam konvicku vetsi a delam si kafe pro jednoho je problem dat kavu jen do pulky?
    horni zaklopku konvicky nechat otevrenou/priklopenou?
    cca jak rychle by se mela voda skrz kavu profiltrovat?

    dekuju moc!
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    KUKIDE: schválně někde omrknu, jestli by mě to nepřesvědčilo o nákupu. Protože až na tu kličku je +/- super, hlavně na cesty.
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    GIF_242: nový polrexy už maj tu kličku opravenou, teda ještě ho nemám tak dlouho abych si byl jistej že se to zase neožvejká a bude padat klička :)
    LAAZI
    LAAZI --- ---
    Tak ty catlery imho nejsou tak hrozny, jako ano je to z ciny, tezko rict kdy se to rozbije, zas na druhou stranu, co se tyce kavovaru, za 23 tisic dual boiler s pidem tezko jinak sezenes.
    Navic ty vychytavky jako jako built in vodni filtr, suplik na veci na cisteni pod kavovarem a magnetickej tamper jsou docela vtipny.
    Jako ja bych si to nekoupil ale nakoupili to v praci nekdy z jara a normalne, to bych neveril, vari to kafe.
    DWAY
    DWAY --- ---
    KOLU: do prace pravdepodobne neprojde jety.
    KOLU
    KOLU --- ---
    DWAY: ten catler je plastový zlo. jestli to má bejt na espresso, ta kza tenhle peníz už seženete jetej mazzer super jolly.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    BOODIA: to sice ano, ale osobně nemám vždy po ruce něco kam bych to přelil :/ a rozlejvat si to třeba do třech hrnků, jakože na pak, mi přijde blbost. Ale chápu, že tohle je moje dmnc.
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    GIF_242: to se taky musi po udelani kafe z toho french pressu prelejt...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam