• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    ADAM: 400/kg není komoditní káva. Obě jsou výběrové. Ale výběrová neznamená automaticky top kvalita, taky jsou tam rozdíly jako kráva.
    Třeba zrovna káva od apecafe je celkem strašná - a říkám to nerad, protože jsem je jednou potkal na jedné akci a jsou moc milí...

    Na čem si kávu děláš?
    ADAM
    ADAM --- ---

    rozdil v komoditni kave za 400kc/kg vs. vyberove za 1500/kg (oboji cerstve prazene)

    29 hlasy od 29 respondentů

    BOODIA
    BOODIA --- ---
    ADAM: to je jak kdybych primo vam rekl, ze nepoznam rozdil mezi sluchatkama v podobnym cenovym pomeru :D coz poznam, a vy zas poznate rozdil v kafi ;)
    ADAM
    ADAM --- ---
    pokud to je cerstve prazeny, tak ja osobne tedy rozdil u kafe za 400 nebo 1500kc/kg absolutne nepoznam.

    nakupuju proto u apecafe.cz (a nechavam si to normalne poslat).
    B3DA
    B3DA --- ---
    alegre, kofarna, kavovy klub (kolej, karlin), coffeesource (ale bacha, ty levnejsi zrna nejsou vubec dobry), vetsina produkce doubleshotu je fajn..
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    coffee source ve vrsovicich, typika (rusty nails) v nuslich
    KRUDD
    KRUDD --- ---
    SRNECEK: dlouho jsem kupoval primarne v mamacoffee, ale silne doporucuju uz zminovany doubleshot, chutnala mi i Prazirna na IPaku :-)
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    SRNECEK: Na gourmekava.cz se dá sehnat káva z Pražírny, teď měli, myslím, Rebel beans. Ve Vršovicích kousek od Ruský občas kupuju Has Bean.
    SATAI
    SATAI --- ---
    SRNECEK: jakákoli kavárna Doubleshotu (Místo, Šálek, Alza), Kafe Karlín, v sezoně Náplavka...
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    Ahoj, nějaká doporučení, kde v Praze koupit kvalitní zrnkovou kávu? Standardně nakupuji v mammacofee. Díky.
    JEHLAN
    JEHLAN --- ---
    Já si teď pořídil moka konvičku a káva fakt výborná :) Používám elektrickej mlýnek, ale budu si pořizovat nějakej ruční.. Dost naprd se to z něj dávkuje :))
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    UMIAKI: já návštěvě vrazím do ruky mlýnek, ať je k užitku :)
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    SICKBOY4000: Já teda pro návštěvy dělám french press - udělám kafe a okamžitě přeliju do servírovací konvičky. Jinak bych se uaeropressoval:-)
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    ADAM: už ho máme doma a spokojenost:o)
    ADAM
    ADAM --- ---
    Tenhle mlýnek je imho ok XMARGE
    MAASHA_PHIRZT
    MAASHA_PHIRZT --- ---
    JINX: Na to má vliv řada věcí; pomíjím kvalitu a čerstvost zrnkové kávy a postup přípravy (především poměr káva:voda, hrubost mletí a čas) - ty jsou všechny hodně důležité, ale předpokládám, že zrnkovou kávu máš čerstvou (ideálně do měsíce od pražení) a stejnou jako v kavárně, a na postup přípravy je potřeba přijít (může pomoct https://baristahustle.com/blog/the-coffee-compass/ ) a pak se ten funkční pokoušet replikovat (přičemž jiná zrna budou pravděpodobně potřebovat jiné parametry). Např.:
    - čerstvost mletí - je potřeba mlít těsně (tj. v řádu minut) před přípravou kávy (ale to předpokládám děláš)
    - konzistence mletí <=> kvalita mlýnku - určitě je potřeba nějaký mlýnek s mlecími kameny (ne s čepelemi), alespoň něco jako ruční mlýnky hario nebo porlex; úroveň, od které podle mě ani pokročilý domácí uživatel nepozná rozdíl, začíná u ručních mlýnků od cca 3000 výš (aergrind/handgrind, commandante, lido, helor, kinu) nebo několikanásobně dražších elektrických
    - způsob přípravy - překapávaná káva (předpokládám, že tím myslíš nějaký automatický překapávač) je v principu stejná jako Hario V60 nebo Kalita Wave a podobné "ruční" překapávače v tom, že v kontaktu s namletou kávou je vždy jen část vody a jen relativně krátký čas - oproti tomu french press (a v zásadě i clever dripper nebo aeropress) jsou "immersion" metody, kdy je většinu doby v kontaktu s namletou kávou všechna voda (v případě frenchpressu dokonce celou dobu)
    - filtr - kovový (tj. typicky frenchpress) na rozdíl od papírového (typicky Hario V60/clever dripper/Kalita Wave) propustí oleje, což má typicky za následek plnější tělo (což ale zároveň může některé jemnější chutě zastřít)
    - voda - velmi zjednodušeně je potřeba "tak akorát tvrdá" voda

    Subjektivní názor: Hario V60 má podle mě větší "rozptyl" než clever dripper - na V60 jde udělat lepší káva, ale je to výrazně náročnější na postup přípravy, a snáz člověk (zvlášť než se s tím víc naučí) udělá kávu nepříliš dobrou; v clever dripperu člověk nedosáhne na ten strop, ale nepotřebuje tolik tréninku/zkušeností a většinou se mu podaří aspoň "docela dobrá" káva.
    Kavárenskému překapávači bude blíž V60, ale i ten clever dripper díky papírovému filtru víc než ten frenchpress.
    ADAM
    ADAM --- ---
    JINX: clever dripper je best. Máš možnost ovlivnit čas extrakce
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    JINX: V tom ti těžko radit. Příprava kávy je hrozně individuální. Pokud chceš překapávanou zkusil bych tu Hario V60, pokud nemáš možnost to prostě připravit stejně jako v té kavárně kde ti chutná.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam