Tohle je taková náhodná informace, která nevím jestli někdy někomu může být užitečná, ale jsem v Sarajevu a narazil jsem tu na tak super kafe, že se o to chci podělit, kdyby sem náhodou někdo jel a hledal v diskuzi klíčová slova bosna či sarajevo
Totiž, pije se tu normálně Bosanska kafa, což je klasická džezva. Taková kávová věc, která vám může chutnat, ale s espressem nebo filtrem nemá chuťově skoro nic společného - kafe upražený na uhel, rozemletý na prach a přelouhovaný. Chutná to tak jako hořko kyselo zeleně. A když chcete nějakou nám bližší přípravu kafe která není úplná sračka (velmi hnusné espresso tu k dostání obvykle je), máte problém - je tu jen pár (doslova, podle mě jsou třeba dva) hipstersko-turistických podniků v centru.
No a kromě toho tu je jedna jediná pražírna, která dělá kafe stylem i kvalitou zcela srovnatelné s dobrými kavárnami/pražírnami u nás, a ještě je na krásném místě - v extra strmé boční uličce na starém městě, okolo ní řemeslníci (kteří se s kavárníky přátelí a co deset minut navštěvují), čajovna kterou vlastní prošedivělý hipík a občas potulné kočky.
Trochu mě prudí že se u hipstakaváren inspirují natolik, že mají na zahrádce místo stolků šlapací šicí stroje a první den nám donesli filtr v kádince od Simaxu (co mají všichni proti konvičkám s uchem???), ale kvalita filtrovaného kafe byla natolik vysoká a majitelé natolik přátelští a sympatičtí, že jsem na to hned zapomněl. Bosanskou kafu si tu samozřejmě můžete dát taky.
Takže pokud byste sem jeli, určitě si zajděte do
Ministry of Ćejf.
(foto je repost z něčího instáče, ale takhle to tam večer fakt vypadá)