• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    DEIKSAC: jo jednou sem pri googlovani cehosi narazil na nejaky powerpoint marketingu nespressa kde byly grafy ze jejich nakupka za 1 kg kafe je v prepoctu asi 40 kc. Do kila se jim tech kapsli vejde kolik? 200? Dobrej byznys:-)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Chapu dobre, ze aktualni burzovni cena arabicy je cca dolar za libru? To je v ty stovce za pulkilo jeste docela dost prostoru pro marzi vsech ucastniku obchodu. Bio bych nebral jako podstatnej faktor (predpokladam, ze na vhodnejch stanovistich s prislusnou agrotechnikou netrpi zasadne skudcema, aby to vyzadovalo chemizaci).
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    MESKALITO: Komoditní kávu dělají farmáři na množství. Nejsem si jistý, jakým způsobem žijou a kolik z toho mají, ale nemám jinou možnost. Předpokládám, že Marila nejsou novodobí otrokáři a něco jim za to dává. Kdyby se jim to nevyplatilo, tak myslím, že to minimálně není bio.
    A ano, čerstvá není (bude max. 1 rok stará), ale vždycky si vyberu raději slabě praženou starou než přepraženou ("italskou").
    Svoje etické svědomí si můžu hojit třeba tím, že nenakupuju v H&Mku hadry na jedno použití, skoro nenakupuju na Aliexpresu a snažím se nakupovat co nejvíce věcí lokálně, ale to je na jinou diskusi.
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    UMIAKI: to si nerozumíme. Já neříkám nekupovat komoditní kávu, naopak dnešní problém je, že se vykoupí výběrová a farmářům zůstává komoditní. Já mluvím o tom, že bio arabika s daní za 99 je prostě mimo možnosti čerstvé sklizně s důstojnou výkupní cenou.
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    MESKALITO: Tak 50% spotřeby mi kryje kamarád, co má pražírnu, tedy bere direct trade zrna.
    Zbytek beru tuhle bio Marila. Všichni farmáři nejedou na kvalitu, víme?
    Většina farmářů pěstuje ve velkém a pak prostě hotové zrna vysypou v přístavu jako komoditní kafe. Myslím, že to je rozumný kompromis:-)
    POSEIDON
    POSEIDON --- ---
    MESKALITO: no podporujes tim sebe :)
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    to mě řekněte jak se dělá pul kila bio arabici za 99,- ? Je to 3-5 let staré? Viděli z toho farmáři vubec nějaké peníze?

    Přemýšlíte při koupi kávy o původu a koho tím podporuje?
    ADAM
    ADAM --- ---
    UMIAKI: zkusím, právě mi kafe dochází
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    UMIAKI: Díky! Ta bio arabika nakonec taky není zlá, jen bylo potřeba ji připravovat trochu jinak - mlít trochu víc nahrubo než obvykle, dát do V60 a je to celkem chuťově jemné, příjemně nakyslé a pitelné. Jenom moje klasické jemné mletí a 85°C v aeropressu, kterým si úspěšně dělávám kvalitní kafe, s tímhle už zhnusní a zhořkne.
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    VOZKA: V Penny mají Bio Honduras a Peru od Marily za 99 Kč za 500 g.
    Tohle u mě rozhodně vyhrává krále low costu :-)
    NTR23
    NTR23 --- ---
    DEIKSAC: S tímto rozpočtem ruční
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Je ted na trhu nejaky doporucenihodny elektricky mlynek radove do 1500 nebo radsi capnout rucni?
    SATAI
    SATAI --- ---
    Hmmm

    The math of brewing a better espresso | Ars Technica
    https://arstechnica.com/science/2020/01/the-math-of-brewing-a-better-espresso/
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    REFLEX: doporučuju http://blackseeds.net/ praží se to v ČR v nějaké chráněné dílně... a káva je vynikající
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    VOZKA: Doplním: konečně mi zas jednou došlo kafe, tak jsem koupil na test kilovku té bio arabiky z Lidlu, co tu doporučoval ADAM, a zároveň se mezitím prokousal tím půlkilem Marily (ostatní jsem ani nedopíjel).

    Závěr je, že pořád vyhrává Marila Cafe Delicado, jako o jediné bych o ní řekl že není spálená ale jen tmavá, ovšem ke konci mě na ní začala štvát jedna typicky laciná pachuť, které jsem si na začátku vůbec nevšiml. Je to taková divně sladko těstovitá chuť, nebo jak to popsat, která zůstává jako aftertaste a bývá třeba i v instantních kafích (jak to vím viz níže pod čarou). Hodně vylezla když jsem z Marily zkoušel udělat cold brew a od té doby jsem ji cítil všude.

    Bio arabika je od firmy Bellarom tak jako ten úplně první popisovaný hnědý pytel. Oproti němu je pitelnější a nemá ten hořkouzený ocas, spálená a hořká ovšem je, je to výrazně cítit už při mletí. Přijde mi, že je zhruba stejné kvality jako ten bílý pytel z deluxe týdne, a tak jako u něj je asi možné, že je jen vysoký rozstřel pražení a měl jsem zrovna smůlu na přepraženou várku. Další ale zkoušet nebudu, nevim co s tim, asi z toho budu dělat coldbrew a rozdávat to v místním hackerspacu.

    Konečné řešení komoditní otázky se tedy stále nekoná, možná zas časem vyzkouším něco dalšího.

    -----------------------------------------------------------

    Protože jsem masochista, zkusil jsem taky kafe v nové palubní nabídce rychlíků Českých drah. Evidentně se snaží servisem přiblížit Jančurovi, mají různé drobné svačinky za velmi rozumné ceny a jezdí poměrně často. Protože má Jančura ve vlacích zdarma kafe, které je tak nějak funkční a neurazí mě, rozhodl jsem se vyzkoušet, jak dopadla reakce konkurence.

    Blbě.

    Zaplatil jsem 10 Kč, mladík vzal kelímek a místo toho, aby do něj začal lít překapávané kafe z termosky jak jsem doufal, vyndal odněkud pytlík typu 3v1 (v mém případě 1v1 neb jsem cukr i mléko odmítl), vsypal do kelímku, zalil horkou vodou, rozmíchal, zaklopil víčkem a podal. Výhoda toho kafe je, že není vůbec hořké. Místo toho vůbec jediná chuť, která se v něm nachází, je právě ta divná nasládlo-těstovitá instantní pachuť, zmíněná výše, oproti Marile v asi desetinásobné síle. Káva navíc vycítila můj odpor k ní a v půlce pití rozpustila papírový kelímek, který mi tak při pití začal pod pokličkou téct na košili.



    Jinak ale piju i normální kafe, právě jsem dopil Etiopii od Candycane a bylo to supr, párkrát se mi nějak podařilo ji připravit tak, že chutnala napůl jako earl grey, což je vždycky zábava.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    slušná přehlídka tvarů..

    The World's newest photos of midipress - Flickr Hive Mind
    https://hiveminer.com/...rst&sorting=Interestingness&photo_type=250&textinput=midipress&tag_mode=all
    SATAI
    SATAI --- ---
    Saturday Morning Breakfast Cereal - Coffee Style
    https://www.smbc-comics.com/comic/coffee-style
    SATAI
    SATAI --- ---
    ZUZKAOU: lokály ho také mají, ale nikdy jsem se neodhodlal
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DYSTOPIK: jako mám ho zařazenýho jako hospodu, ale vlastně proč ne :-D
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    ZUZKAOU: jestli půjdete na hrad, tak u černýho vola asi nebude problém
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam