• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    ICARUS
    ICARUS --- ---
    Experimentuju s Kalita Wave 155 filterem. Používám obyčejnou rychlovarnou konvici, nikoliv takovou tu "gooseneck". Mám problém s tím, že když do filtru nalévám vodu, tím, jak má konvice hubičku vysoko, tak se mi občas stane, že vodu naleji "příliš zprudka", takže se naruší lógr na dně filtru. V lógru je potom znatelný důlek, kterým voda protéká výrazně rychleji, než by měla. Dá se tohle vyřešit jinak, než pořízením gooseneck konvičky? Zatím mě napadlo akorát nalévat vodu třeba přes nějakou skleněnou tyčinku/lžičku.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    SMOKY: Ja si delam V60 a prijde mi, ze to je tak plus minus stejne kavy, ta moka pro dva, tzn. klidne tech 18 g
    SIMSALABIM
    SIMSALABIM --- ---
    SMOKY: Jednou sem si tu otazku (kolik si namelu kavy do 2cups bial.) polozil. Kdyz mi vaha ukazala 21g, trochu sem se lekl, ale me to proste chutna silny. ;)
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    Já si normálně dělám 200ml french press z cca 14g kávy, kolik g kávy pojme 2cups nebo 3cups bialetty? Počítám, že kafe z moka je silnější než z french press.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    SMOKY: tusim ze mame 2 cups, pro jednoho akorat a pro dva kdyz chces mensi kafe nebo si udelas lungo :-) ale trochu nas deformuje uzivani v60 a jsme zvykli na velky hrnky
    B3DA
    B3DA --- ---
    SMOKY: no a ja bych vzal 2cup :) zalezi na jak velky kafe jsi zvyklej
    TBC
    TBC --- ---
    SMOKY: kdebych kupoval ja, tak 3cups :o)
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    Jak velkou moka konvicku Bialetti pro jednoho ? 2 cups , 3 cups ?
    SATAI
    SATAI --- ---
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    BLACK_ONYX: Ach so...
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    CMLKA: doubleshot
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    BLACK_ONYX: vy jste tajnustkari a jake nove kapsle? Miners?
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    SATAI: když ona je to pravda :D Měly by být i na rohlíku. A jinak už teď i v kavárnách.
    SATAI
    SATAI --- ---
    BLACK_ONYX: to nebyla úplně subtilní reklamní vložka.

    Budou i na rohlíku? ;-)
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    KOLU: Teď jsem to chtěl napsat. Nikdy mi moc nechutnal french press. Dokud jsem mlel hrubě. Před pár lety jsem se nad tím zamyslet. Jedu hrubost jak na klasické filtry a nemůžu si ho vynachválit. Vlastně mě poslední dobou baví asi nejvíc. Teda kromě našich nových kapslí :D
    KOLU
    KOLU --- ---
    vy melete na french press vyrazne hrubeji nez na velkej drip? to cumim...
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    OVECKA_MJ: Prý prostě ne. Hrubostí to má umět max chemex.
    Ale french piss stejně už nepiju, nedává mi to smysl s elektrickým mlýnkem.
    OVECKA_MJ
    OVECKA_MJ --- ---
    UMIAKI: jestli espresso 9, v60 14-18, tak bez zkušenosti typnu, že 22-25 nebo horní hranice by fakt mohla stačit i na frenchpress, ne? :)
    ale už jen to, co píšeš, je super na filter.
    dík za upřesnění! :)
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    WOODMAKER: Sry, to dole mělo být na tebe, ale všichni pochopili, že?😁
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    OVECKA_MJ: Kvůli hrubosti. Na french press v tom neumeleš. Já v tom melu na espresso, cca 9 a na V60 cca 14-18.
    OVECKA_MJ
    OVECKA_MJ --- ---
    WOODMAKER: jediný, co mě napadá je rozsah? že rozsah mletí je nastaven na jemnější mletí a nemá tak široký rozsah do hrubého mletí. Pak tam může být ještě nějaká specifická konzistence mletí, která je méně vhodná pro filtr.
    Ale suma sumárum, já bych té tabulce nevěřil a hledal nějaký reviews z "nezávislých" stránek. Ne ze stránek výrobce. nějak jim automaticky nevěřim, protože je za tím nějaký marketingový oddělení :)
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    UMIAKI: a jak se divam na Baratza Sette, pry je min vhodny na filtr. Netusis, cim to bude?
    Tady dole v tabulce rikaji, ze na filtr jsou nektery lepsi: https://baratza.com/choosing-your-grinder/
    OVECKA_MJ
    OVECKA_MJ --- ---
    UMMAGUMMA: ze svý pozice bych asi ty dvě věci nechtěl kombinovat. chápu, proč je to zajímavý :) ale nikde jsem to v kategorii "kvalitní překapávač" neviděl dohromady s mlýnkem.
    UMMAGUMMA
    UMMAGUMMA --- ---
    Když už je tu diskuze na téma kávovarů, nevíte o nějakém kvalitním překapávači, který si zvládne sám kafe i namlít?
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    no kdyz do toho vlitne kamen kvuli debilni prazirne, pokazi se nejaka elektronika (blesk, prepeti, ...), nebo nevim, deset litru v pici. A Baratza se sama chlubi opravitelnosti. To dela malokdo.
    Tady si muzes koupit treba casti toho sette: https://www.baratza.com/shop/parts/sette-parts?p=1
    Oni se obecne, zda se, snazi - https://baratza.com/stop-dont-dump-it-fix-it/

    Prirovnal bych to k pracce - nedokazal bych opravit pracku. Ani mixer, nebo vysavac. Tohle jo, protoze to vyrobce dela opravitelny.

    A tak se chci jeste ujistit a pridat k dotazu - mate nekdo zkusenosti s opravovanim, nebo naopak s uz dlouho dlouho fungujicim mlynkem?
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    UMIAKI: a myslis, ze to nejde opravit, kdyz se neco rozbije? A jaka je sance, ze se to rozbije...
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    UMIAKI: Hmm to je dobrej mrnous...no prave proto se ptam na zkusenosti. Nam teda ten Sage s mlynekm doporucovali i na skoleni u Petry Vesele, oni ho tam maji...
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    CMLKA: jestli pijete i filtr, tak koukni radši třeba na Sage Piccolo a Baratza Sette. Ve výsledku to zabere stejně místa ale když se rozbije jedná funkce tak nemusíš vyhodit celou mašinu.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    UMIAKI: OK dobrý point. Takže si budu muset pořídit ten Comandante :D
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    CMLKA: Sage bude asi tak nejlepší, co můžeš koupit pro skoroautomatické dělání kávy :-) Lepší řešení jsou všechny větší a složitější na ovládání. Jen pozor na to, že ten Sage mele fakt jen na espresso - nedá se to použít třeba na filtrovanou kávu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam