Když se probírá mokka, tak se podělim o jednu zkušenost, ikdyž riskuju, že budu za exota, protože se jedná o "zlepšovák z internetu".
Dřív jsem pil převážně mokka, dneska už si na tom tolik nepochutnám, ale od tý doby, co jsem narazil na jeden "zlepšovák na internetu" (nějakej týpek na YT), tak si ho jednou za čas udělám rád.
Jen pro opáčko. Mokka konvička funguje na principu, kdy po dosažení bodu varu vody ve spodní části vznikají horké páry, které ženou vodu směrem do horní části a po cestě dochází k extrakci kávy.
Asi jasný, že extrakce za takový teploty neni uplně ideální.
Takže tenhle pošahanej zlepšovák spočívá v tom, že se vyšroubuje bezpečnostní ventil a místo něj se vloží ventilek od biciklu.. Já jsem z něj odstranil tu funkční část s těsněním a pružinkou, takže tam zůstala jen kovová trubička). Mohlo by se zdát, že odšroubováním bezpečnostního ventilu vznikne něco nebezpečnýho, ale vodu lijeme pod jeho úroveň a k vysokýmu natlakování během extrakce nedochází, viz níže. Utěsnil jsem to pryží určenou pro potravinářství (měl jsem shodou okolností doma, ale zase, nedochází ke styku, tak by to šlo utěsnit čímkoliv).
Do spodní části nalijete horkou vodu (já tam liju normálně skoro vroucí. Nevim o kolik se ochladí nalitím do studený nádobky, ale myslim, že tak akorát na ideál), nasypete kávu, zašroubujete, nasadíte pumpičku a během několika vteřin máte hotovo (pumpičku od kola mam taky běžně doma).
Výsledkem je káva, která je jako z běžnýho mokka taky pekelně černá, ale chuť je nesrovnatelně lepší. Místo klasickýho mokka přepalu vystupujou mnohem příjemnější chuti, extrakce je naprosto plynulá a dá se snadno korigovat.. pohoda